Hlavní obsah

V moderní dřevostavbě se elegantně snoubí téměř neslučitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útulná dřevostavba se technickým řešením a množstvím prosklené plochy řadí mezi nízkoenergetické domy. Devizou prostorného a teplem domova dýchajícího obydlí je i jeho umístění v jedné z nejatraktivnějších lokalit na okraji Prahy.

Článek

Obyvatelé navštíveného domu, manželé středních let se dvěma dcerami, vybírali místo pro svůj domek dlouho a pečlivě. „Nechtěli jsme zkrátka jen bydlet za městem, na místě nám oběma hodně záleželo. Máme rádi přírodní materiály, měli jsme jasno i v tom, že domek bude dřevěný a nízkoenergetický. Svažitý pozemek v jedné z nejatraktivnějších lokalit, navíc s dobrou dostupností do Prahy, se nám zalíbil na první pohled. Malinko jsme zaváhali jen v okamžiku, kdy jsme se od architekta dozvěděli, že vzhledem k poloze ve svahu a orientaci ke světovým stranám bude část interiéru nutné umístit do suterénu," vítají nás hostitelé.

Dům se sedlovou střechou, jehož základnu tvoří půdorys ve tvaru L, se obrací vnitřním rohem k jižní slunné straně, fasády jsou zde bohatě prosklené. Sem také architekt orientoval hlavní společné obytné prostory.

Říká se, že listnaté dřevo by se nemělo kombinovat s jehličnatým, také se ale říká, že výjimka potvrzuje pravidlo, a to se projevuje právě zde. V zařízení interiéru se uplatňuje smrkové a bukové dřevo, vše je útulně sladěné, jednotlivé prvky na sebe logicky navazují. Interiér navrhla sama paní domu a před výsledkem nezbývá než smeknout.

Hlavním vchodem z ulice vstoupíme do malého zádveří jen s botníkem a šatní skříní. Prosklenými dveřmi projdeme na galerii, z níž vidíme světlý a vzdušný interiér jako na dlani. Jak už bylo zmíněno, je hlavní obytná část nízkoenergetického domu díky svažitému pozemku vlastně v suterénu, ale to si uvědomíme opravdu jen při vstupu. Po bukových schodech sestupujeme do obytné místnosti s kuchyňským koutem a jídelnou, která je z jedné strany prosvětlena francouzskými okny. Sem majitelé nízkoenergetického domu umístili i krbová kamna, jimiž vytápějí celou dřevostavbu, a to nejen otevřenou galerii, ale i pokojíky děvčat a ložnici nahoře.

Masivní buková podlaha ladí se schodištěm, které je také bukové, a se smrkem použitým na stropy a trámy. Z buku je i nábytek včetně kuchyňské linky, zajímavě doplněné spotřebiči z hliníku. V suterénní části najdeme i pracovnu rodičů a technickou místnost s kotlem a čerpadlem na dešťovou vodu, která je svedena okapy do jímky, odkud se čerpá na zalévání zahrady a ke splachování toalety. Za povšimnutí stojí ještě otevřená knihovna vyrobená na míru, která lemuje schodiště.

Malý věkový rozdíl dcer věstí, že minimálně do puberty jim bude lépe společně. Jejich pokojík v přízemí je sice prostorný, ale opravdu velkorysé metry pro hru získaly díky tomu, že spaní je umístěno u stropu na galerii. V prvním patře navíc zbyl prostor pro byt babičky, s nímž místo pro spaní děvčat sousedí přes stěnu. Pokud se rodiče vydají večer za zábavou, je to praktické řešení. Vedle dětského pokoje je ložnice rodičů a dále pokoj pro hosty, v němž zaujme pozornost pianino. Kdo na něm však v budoucnu bude hrát, jasné zatím není.

Velkou plochu přízemí zaujímá garáž. „Zatím ji využíváme spíše jako kolárnu nebo hernu. Je tu i pingpongový stůl a prostoru na podobné radovánky je tu víc než dost," říká pán dřevostavby. Součástí haly je pak i samostatná toaleta a dvě koupelny. Jedna je rodinná, ale využívají ji hlavně děvčata s maminkou, druhá je údajně pánská. „Určení koupelen napovídá i barevné ladění. Obklady i dlažba v dámské, nebo chcete-li rodinné koupelně imitují vzhled dřeva a jsou ve světlých pastelových tónech. Pánská koupelna je bíločerná."

„Moderní dřevostavby se staví z aglomerovaného dřeva, všechen materiál je vysušený, slepený, rozměrově identický, stavba je stabilní. Na nosnou konstrukci bylo použito smrkové lepené dřevo, které se k podobnému typu staveb vzhledem k ceně i tepelněizolačním vlastnostem využívá nejčastěji," říká pán nízkoenergetického domu. Kvůli větší odolnosti proti vnějším povětrnostním vlivům i z důvodů estetických zvolili manželé na dřevěnou fasádu dřevo sibiřského modřínu, obvodové stěny mají difuzní otevřenou konstrukci.

K vytápění dřevostavby jsou využívána krbová kamna v polyfunkční obytné místnosti, v případě větší zimy je možné přejít k ústřednímu topení s dřevokotlem a teplovodním výměníkem doplněným záložním kotlem o výkonu 11 kW. Stálý přísun čerstvého vzduchu v domě je zajištěn pomocí rekuperační jednotky.

"Tento nízkoenergetický dům představuje mou první realizaci celodřevěné konstrukce a mám z ní opravdovou radost nejen já, ale i její majitelé. Nejenže se podařilo společnými silami skloubit dost náročné požadavky investora na funkční členění domu a převést je navíc i do slušivé formy, ale zároveň jsem se naučil i něco nového," pyšní se autor projektu Ing. Ivo Štaudner a pokračuje.

"Práce se dřevem mě obohatila o nový tvůrčí rozměr, takže nyní se jí věnuji naplno. K samotnému domu není co dodat. Pouze vstupte ve svých představách dovnitř a prociťte si jeho energie, na kterých se podílí láska k materiálu, k řemeslu, ale i radostná tvůrčí atmosféra, která provázela toto dílo od samého začátku," vypráví Štaudner.

Autor
Ing arch. Ivo Štaudner (1964)
Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha, v letech 1984-1992 pracoval v projekčních organizacích Drupos a Hydroprojekt. Od r. 1992 pracuje samostatně jako autorizovaný architekt, zaměřuje se na navrhování rodinných domů a tvorbu obytného prostředí, zabývá se zároveň filozofií, psychologií a vztahů člověk-dům-krajina, aplikací poznatků feng-šuej a prací s energiemi místa budoucího domu.

Petra Nachtigalová, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 156 m2

Užitná plocha: 310 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, montovaná dřevostavba - nosná rámová konstrukce z lepených dřevěných profilů, sendvičový obvodový plášť (vnější obložení sibiřský modřín, dřevovláknitá deska 320 mm, parozábrana, vnitřní obložení sádrokarton), dřevěný krov, sendvičový střešní plášť (krytina pálená plochá černá, pojist. hydroizolace, dřevovláknitá izolace 320 mm, parobrzda, pohledová biodeska, pohledový krov), schodiště dřevěné

Výplně otvorů dřevohliníková okna s izolačním trojsklem a zatepleným rámem, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: krbová kamna na dřevo, ústřední vytápění s kotlem na dřevo, teplovzdušný systém s rekuperací vzduchu

Dům má roční spotřebu energie 39 kWh/m² vytápěné plochy a parametry odpovídá kategorii nízkoenergetický dům

Odhadovaná cena stavby: 9 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám