Hlavní obsah
Široká lodžie otevírá obývací pokoj směrem do zahrady a příjemně jej stíní. Dům chrání proti přehřívání venkovní žaluzie a také protisluneční fólie. Foto: www.mujdum.cz

V mírném svahu vyrostl přízemní bungalov pro čtyřčlennou rodinu

Vždy, když chodili na procházku se psem, představovali si, že by tu chtěli postavit rodinný domek. Pozemek se nacházel v mírném svahu, na okraji města a zároveň v docházkové vzdálenosti do centra. Jakmile byl na prodej, koupili jej. A teprve pak je čekalo to opravdové hledání – vhodného domu.

Široká lodžie otevírá obývací pokoj směrem do zahrady a příjemně jej stíní. Dům chrání proti přehřívání venkovní žaluzie a také protisluneční fólie. Foto: www.mujdum.cz
V mírném svahu vyrostl přízemní bungalov pro čtyřčlennou rodinu

A protože manželé chtěli opravdu dům navržený na míru, vyhledali brněnskou architektonickou kancelář a nechali si udělat návrh podle svých požadavků.

Tedy jednoduchý a praktický domek s rovnou střechou, kterou si žádá územní rozhodnutí obce.

Foto: www.mujdum.cz

Základní požadavky měli i na vnitřní řešení. Každý z potomků potřeboval vlastní pokoj, schody sem měly vstup zakázán, neboť rodina si je užila už v řadovém domě a ví, jak dokážou v některých situacích zkomplikovat život. Návrh ale nesplnil jejich očekávání:

„Dům opravdu pasoval na náš pozemek, vypadal nápaditě a zajímavě, architekt odvedl dobrou práci podle zadání,“ vzpomíná majitelka a překvapivě dodává: „Jenže to byla taková studená moderna, něco nám na něm vadilo a nedokázali jsme přesně pojmenovat co.“ Nakonec tedy projekt zůstal jen na papíře.

Na internetu začali hledat dům, který bude lépe odpovídat jejich představám a požadavkům. Protože hledáním ztratili určitý čas, rozhodli se pro dřevostavbu. Objevili dům Perseus z kolekce Atrium Exclusive a bylo rozhodnuto.

Foto: www.mujdum.cz

Přízemní bungalov o půdorysu 14,5 x 10,3 metru zastřešený pultovou střechou a celková plocha domu 116 metrů čtverečních byly pro rodinu i pozemek ideálním řešením. A rodině bungalov nabízel i „něco navíc“, což od svého nového domu očekávali.

Majitelé přece jen doufali, že jejich dům by se mohl v něčem lišit od ostatní zástavby, a tento zdobí zajímavý detail. Je to obklad fasády ze sibiřského modřínu v příjemné medové barvě, kterou si přejí zachovat.

„Jde sice o bezúdržbový materiál, který není třeba natírat, ale rozhodli jsme se, že ho nenecháme zešednout a budeme ho natírat, aby si zachoval svou zlatavou barvu,“ podotýká manžel.

Foto: www.mujdum.cz

Další výhodou byla možnost dispozičních změn, a to nejen v interiéru. V původním návrhu má stavba dvě terasy. Ta menší, u ložnice, se jim zdála zbytečná, a proto přivítali možnost posunout obvodovou stěnu a o několik metrů čtverečních zvětšit ložnici.

K tomu ještě vznikla malá samostatná pracovna s výhledem na historické centrum města. Druhou terasu, navazující na obývací pokoj, ponechali v původní podobě i velikosti. Změnila se i velikost oken, velká francouzská okna v ložnicích vadila vzhledem k bezpečnosti dětí, ochrany soukromí i údržby, a tak je nechali nahradit klasickými okny.

Čtyřicet metrů nepřijde nazmar

Jinak má Perseus pro rodinu s dvěma dětmi naprosto vyhovující řešení. S dispozicemi 5+1 nabízí velkou společenskou část domu a zároveň tři ložnice, aby měl každý své soukromí.

Obývací pokoj spolu s kuchyňským koutem měří kolem 48 m2. Právě zde totiž rodina tráví nejvíce času pospolu, a proto rozhodně nejde o nadbytečné metry. Praktické je i umístění kuchyně. Byl to kompromis, který si majitelka přála.

Praktičnost kuchyně podtrhují hladká bílá bezúchytková dvířka. Doplňuje je šedá pracovní deska a skleněné obložení. Majitelka domu měla sklo už v původní kuchyni, byla s ním spokojená, a proto si ho nyní vybrala znova.

Foto: www.mujdum.cz

„V původním domě byla kuchyň zcela otevřenou, plnohodnotnou součástí obývacího pokoje a já jsem měla pocit, že nepořádek, který při vaření vždycky vznikne, každý vidí. Proto zde jde o určitý kompromis, kdy kuchyň je sice jakoby samostatná, ale bez dveří, a tedy zároveň propojená s obývákem,“ sděluje své zkušenosti.

Odpočinkovou část domu tvoří tmavá kožená sedací souprava z původního bytu. Majitelům se zdál nákup nového sezení v domácnosti se dvěma malými dětmi, dvěma kočkami a psem zatím zbytečný, počkají, až potomci povyrostou.

Foto: www.mujdum.cz

Na kuchyň navazuje obývací pokoj, a to jídelní část, která volbou materiálu i moderním pojetím odpovídá kuchyni, a dále odpočinková zóna. Z obývacího pokoje vedou dveře do soukromé části bytu, skládající se z ložnice rodičů, dvou dětských pokojů, koupelny, pracovny a technické místnosti.

Do chodby majitelé umístili velké vestavné skříně, další jsou v zádveří.

Z typového netypovým

Pokud se rozhodujete, zda pořídit typový dům či projekt na míru, Perseus vás přesvědčí, že si lze z každé varianty vzít to nejlepší, jako se to povedlo majitelům v tomto případě.

Dispozičními změnami si vytvořili stavbu na míru své rodiny, a protože už jeden dům měli a zařizovali, věděli, co chtějí.

Také v koupelně převažuje bílá barva a hladké plochy. Na podlaze je položena keramická dlažba, do ložnice manželé zvolili přírodní marmoleum, ve společenské části, ač je instalováno podlahové topení, sáhli po kvalitním dřevě.

Foto: www.mujdum.cz

Na druhou stranu využili všech výhod, které typová stavba nabízí. Základovou desku si nechali zhotovit od firmy Atrium, samotná montáž domu trvala čtyři měsíce.

Dům včetně všech dispozičních změn přišel na 4,5 miliónu korun. Zahradu a okolí už si rodina dodělávala svépomocí. Pro radost, protože bydlení podle svých představ už měli.

Zaujalo nás
Dobré bydlení dělají detaily

A těmi jsou zde nejen samostatná spíž, která pojme velkou zásobu potravin, ale především dvoje dveře, které do ní vedou – jedny z kuchyně, druhé z chodby hned za vstupními dveřmi. Přinést a uklidit velký nákup není žádná dřina. Balíky s nápoji, ovoce, zeleninu a další potraviny ukládáte vlastně hned od vstupních dveří na své místo, aniž byste museli naběhat desítky metrů po bytě a několikrát se zouvat nebo si pošlapat podlahu.

Technické údaje

Typ domu: přízemní bezbariérový bungalov Perseus z řady Atrium Exclusive

Dispozice: 5 + 1+ terasa

Obytná plocha: 116 m² + terasa

Zastavěná plocha: 14,5 x 10,3 m, výška hřebene 4,5 m

Konstrukce: montovaná nízkoenergetická dřevostavba na betonové základové desce, difuzně otevřená konstrukce DifuTech, pultová střecha se sklonem 6° s přesahem sloužícím jako zastínění terasy, fasádní vodorovný modřínový obklad z palubek s bezbarvým olejovým nátěrem

Okna a dveře: dřevěná eurookna chráněná venkovními žaluziemi, vnitřní dveře a zárubně dýhované

Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + koupelnové radiátory

 

Slovo majitelů

„Základovou desku jsme si nechali zhotovit od firmy Atrium, smlouvu jsme s nimi uzavírali na konci prosince a za čtyři měsíce byl dům dodán. Tento systém nám naprosto vyhovoval, položky jsme dostali vyúčtované do posledního detailu, u položek, které jsme si vybrali jako nadstandard, nám firma dopočetla jen rozdíl oproti standardnímu zařízení.“

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků