Hlavní obsah

V malé kuchyni je důležitý každý centimetr

Právo, Gisela Růžičková

Známe to všichni, v kuchyni je každý centimetr dobrý a v malé kuchyni to platí dvojnásob! Vyplatí se znát pár praktických tipů pro malý prostor.

Foto: Grena

Účelná, prakticky uspořádaná a funkční – nejen takové jsou požadavky na dnešní podobu kuchyně. Proč by nemohla být ještě navíc krásná?

Článek

Kuchyň má být funkční a pro práci co nejpohodlnější. Proto je důležité správné rozmístění pracovního, varného a mycího centra, spotřebičů a pracovní desky.

Dáme přednost kvalitnímu, odolnému a snadno udržovatelnému materiálu a bezpečnému osvětlení.

Foto: Ikea

Nový systém kuchyní Metod v mnoha dezénech přináší skříňky, rámy, dvířka, panty a zásuvky, které lze přizpůsobit danému prostoru.

Nezapomínáme ani na estetický význam uplatněných barev.

Světlé odstíny na dvířka

Zejména, budeme-li se snažit o optické zvětšení kuchyňského prostoru. Zatímco tmavé nebo příliš výrazné barvy prostoru ubírají na vzdušnosti, ty světlé prostor pocitově zvětší a příjemně provzdušní.

Foto: Trachea

Také malé kuchyni lze vtisknout originální tvář potisky overface na skříňkách a tentýž vzor opakovat na kuchyňském pozadí grafosklem.

Aby bílá nebyla jen obyčejná, volíme pro nábytková dvířka vysoce lesklou nebo matnou akrylátovou povrchovou úpravu, kterou lze kombinovat s jinými světlými dekory.

Akrylátové povrchy patří k nejkvalitnějším. Odolají teplu z kuchyňských spotřebičů i vlhkosti.

Foto: Trachea

Malá kuchyně navržená do tvaru písmene L s malým jídelním stolem pro rychlé občerstvení.

Navíc se nemusíme obávat jejich mechanického poškození. Materiál má sílu 1,4 mm, takže při poškrábání nedojde k narušení struktury povrchu a lesklý povrch lze snadno a rychle opravit.

Jde to i bez úchytek

Nejen, že ušetří místo a opticky odlehčí celý prostor, ale zvýší i bezpečnost v kuchyni. V malém prostoru je vyšší riziko, že se o úchytku poraníme. Hlavně dáme pozor tam, kde jsou malé děti.

Foto: Technistone

Malou kuchyni v červeném lesku skvěle doplňuje pracovní deska z technického kamene v odstínu Crystal Absolute White s unikátními vlastnostmi.

Řešením může být tzv. integrované kování, kdy jsou úchytky (madla) integrovány do horní hrany dvířek nebo zásuvek. Další možností jsou kovové zafrézované úchytky přímo do plochy.

Stejný design v prostoru

Pro moderní bydlení je již několik let typický propojený obytný prostor. Kuchyňské skříňky ve světlém provedení můžeme sjednotit s nábytkem v obýváku. Stejná barva a materiál vzhled obytné části s kuchyňskou linkou sjednotí a projasní.

Podlaha sjednocuje

Sjednotit obytné prostory dokáže stejná podlahová krytina v celém bytě. Použijeme-li plovoucí podlahu s dekorem dřeva, dlouhé lamely opticky společný prostor prodlouží.

Foto: Ikea

Nástěnný panel Fastbo chrání zeď před nečistotou a usnadňuje úklid. Odolá teplu, vodě, mastnotě a špíně.

Chceme-li kuchyň od obýváku opticky oddělit, zvolíme dvě odlišné podlahové krytiny. Pozor na dezény dřeva v tmavších odstínech, které mohou místnost opticky zmenšit!

Barvy stěn

S barvami můžeme směle pracovat také při výmalbě propojeného prostoru. Odlišnými barvami stropu a stěn lehce dosáhneme dojmu vyšší, širší či delší místnosti.

Dvě tmavší stěny proti sobě místnost prodlouží, světlejší strop než jsou stěny místnost opticky zvýší, dvě různé barvy na stěnách vedle sebe zase prostor otevřou.

Kromě výmalby lze prostor oživit barevnými doplňky, nebo při výmalbě zvolit pro jednu stěnu svěží barvu.

Čisté linie nábytku

Čisté a jednoduché linie po celé délce kuchyňské linky, hladká dvířka ve vysokém lesku a otevírání bez úchytek, police, široké plnovýsuvy a výklopy – to je dnešní trend.

Foto: J.A.P.

Pokud je kuchyňská linka čistě bílá, můžeme nechat její pozadí rozkvést díky grafosklu květinovými motivy.

Mnoho skříněk působí těžce a opticky prostor zužuje. Dáme přednost horním skříňkám ve světlých odstínech, případně proskleným.

Vestavné spotřebiče

V malé kuchyni nemáme většinou jinou možnost, než zvolit vestavné elektrospotřebiče, nejlépe multifunkční.

Obvyklé tvary kuchyně

Ve tvaru písmene I – linka umístěná u zdi v jedné rovině. Začíná chladničkou, následuje mycí centrum a varná zóna, mezi nimi pracovní plochy.

Ve tvaru písmene L – hodí se i do malého prostoru. Skříňky jsou na dvou sousedních stěnách. Chladnička, varná deska s troubou a dřez mají tvořit trojúhelník, na jehož vrcholu je jeden spotřebič či dřez.

Ve tvaru písmene U – toto řešení je náročnější na místo, ale nabízí maximální pracovní a úložný prostor.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

S ostrůvkem – do malého prostoru se příliš nehodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám