Hlavní obsah

V Jablonném v Podještědí mají krásnou vilu od neznámého architekta

Novinky, Text: Patrik Líbal, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila majitele pily Josefa Elstnera svým umístěním, velikostí a celkovou podobou symbolizovala hrdost vzmáhající se podnikatelské rodiny. O tom svědčí i nápis na fasádě „Eintracht schafft Kraft“, tedy „Svornost tvoří sílu“.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Cvikovská čp. 391, Jablonné v Podještědí

Článek

Město Jablonné je umístěno na staré obchodní stezce, které se říká „žitavská“. To ovlivnilo i jeho rozvoj. Přestože pro tisíciletou historii, slavenou v roce 1926, neexistují žádné důkazy, jde rozhodně o hodně staré místo.

Vila majitele pily Elstnera stojí na významném místě při výjezdu z města směrem na Cvikov a Nový Bor poblíž starého Mlýnského rybníka. Elstnerové hráli důležitou roli v životě města i v meziválečném období, jak vyplývá z dobových publikací a reklam na rodinný podnik.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Chloubou stavby jsou drobné balkonky i přiznané trámoví.

Rodina Elstnerů se na přelomu století mimo jiné věnovala provozování pily a výrobě šindelů. Vila svojí architektonickou kompozicí s výraznou věží připomíná spíš zámek, hrad nebo sídlo šlechtice.

Tomu odpovídají i použité prvky, kombinující hlavně motivy pozdní gotiky a německé renesance. Jsou doplněny fantaskními motivy, třeba hlavou zbrojnoše nad hlavním vchodem.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Fasádu zdobí sochařsky zdařilé dekorativní prvky.

Celkový dojem zvýrazňuje ve vyšších podlažích zdivo lodžie vedle věže, obrácené směrem k městu. Pokud vůbec můžeme styl této stavby označit za konečnou fázi neorenesance, uvědomíme si, jak propastný rozdíl nastal za pár desetiletí.

Ve srovnání s vilou Eleonore Priebschové v Liberci, která jasně vychází z mezinárodní neorenesance, čerpající z nadčasových a nadnárodních antických vzorů, Elstnerova vila vychází z německého historického prostředí.

Ve vile je patnáct místností

Vila je podsklepená, s podkrovím má tři nadzemní podlaží, uvnitř je patnáct místností. Bohužel se v archívech nezachovaly původní ani novější plány budovy, ani jméno architekta.

Dům se proslavil ve filmu Rodinné trampoty oficiála Třísky, ve kterém představoval Vilu Harmonie – Pension Gastona Košilky. Objekt byl v době přípravy publikace ve špatném stavu a nabízen k prodeji. Vila se nachází v památkové zóně města Jablonné v Podještědí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám