Hlavní obsah

V interiéru ve stylu sci-fi se ztrácí hranice mezi snem a realitou

Novinky, tnk

Na designovém veletrhu v Miláně byla k vidění expozice interiérového zařízení inspirovaného virtuálním světem filmu Tron. Podsvícená podlaha i stěny a futuristické tvary nábytku z moderních hi-tech materiálů daly vzniknout velmi inspirujícímu prostoru, ve kterém člověk ztrácí hranice mezi snem a realitou.

Článek

Výstava byla zdařilým pokusem o ztvárnění virtuální reality z reálných interiérových kusů. Umělecké vedení měla na starosti firma Disney a Design Centre of DuPont a značka Corian. Spolupracovala ale i celá řada dalších společností a celá plejáda designérů.

Inspirací se designérům stal film "Tron"

Výstava nesla název „Tron designs Corian“ a byla inspirovaná filmem „Tron: Legacy“ ze studií Walta Disneyho. Ve filmu hraje velkou roli vizuálně ohromující kyberprostor.

Interiéry bytu, které byly k Milánu k vidění, jej mají představit tak, jak by asi vypadal v realitě a nesou název "Safe house" (Bezpečný domov).

Řada atypického nábytku vznikla z hi-tech povrchového materiálu DuPont Corian. Moderní designový styl využívá technické vlastnosti a tvarové variability materiálu. [celá zpráva]

V prostoru zaujmou krystalické tvary částí nábytku, police a skříňky se sinusovitě a vlnovitě zakřivenými dvířky.

Nábytek vynikne i díky bílým podsvíceným stěnám. Neformální styl interiéru podtrhl venkovní nábytek od studia Tao Esterno.

Atmosféru dokreslují podlahy, které se na konci prostoru plynule zvedají do stěn. Podlaha interiéru je 18,7 m dlouhá a 13,5 m široká.

Kuchyň má malé rozměry a futuristický design

Společnost Ernestomeda vyvinula za přispění dalšího architektonického a designérského studia výraznou kuchyň a jídelnu. Kuchyň se sestává ze samostatného kuchyňského ostrůvku, modulárního policového systému a stolu.

Společnost Cappellini zase vyrobila sektor s domácím kinem, který zahrnuje speciální verzi křesla a elegantní - volně stojící stěnu s vyspělým audiovizuálním vybavením.

Safe House se stal prostorným domem a zároveň bunkrem a představuje spojení čistých bílých povrchů, které se vinou celým prostorem, akcentují jeho jednotlivé části a na jeho konci se zvedají a vytvářejí masivní stěnu. Magického efektu designéři dosáhli díky světlemodré mřížkovité struktuře z luminiscenční fólie.

Mřížovovitá podlaha ztvárňuje studený svět matematiky

Základem vyznění interiéru je podsvícení LED diodami. „Pro film jsou nepochybně typické futuristické a fascinující estetické pohledy – vše se odehrává v dynamickém a rychlém studeném světě, v němž dominuje matematika,“ říkají designéři Setsu Ito a Shinobu Ito, kteří se také na designu prostoru podíleli.

Mřížkový efekt na podlaze a stěně dodává návštěvníkovi pocit, že právě hraje virtuální hru.

Mřížkovitá struktura je použita i na prvcích v koupelnové a wellness zóně a symbolizuje svět matematiky. V kruhové zóně od Jacuzzi navíc podsvícení umožňuje lepší orientaci v prostoru.

„Jediným osvětlením je vysoce bílé fluorescenční světlo a všechny prostory jsou buď v modročerných, nebo bílých tónech, což vlastně symbolizuje střídání dobra a zla a také to emocionálně velice silně působí,“ říká designér Ilaria Marelli.

Výstava byla k vidění na Padiglione Visconti, via Tortona 58, v Milánu v Itálii na Milánském týdnu designu, nejvýznamnější světové přehlídce designu na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám