Hlavní obsah

V designérské soutěži bodovala nabíjecí houpačka i uklízeč navržený speciálně pro Prahu

Novinky, tnk

Nejlepšími návrhy pražské designérské soutěže Dassault Systèmes Design Challenge se stala nabíjecí houpačka na iPady, navigátor po památkách i futuristický uklízeč. Všechny projekty ukazují cestu, jak by se mohlo hlavní město do budoucna modernizovat.

Foto: Dassault Systemes (5x)

Jedním z vítězných návrhů se stala nabíjecí houpačka.

Článek

Futuristický koncept „asistenta rozšířené reality“ s názvem Neo Flock navrhl Litevec Tomas Jankauskas. Návrh by měl navigovat uživatele při jeho cestě městem. Netradiční nápad má geometrické rysy a je tvarově inspirován kubismem.

Foto: Dassault Systemes

Speciální návrh by měl také dokázat poskytovat informace o daném místě.

Autor pracoval s konceptem napojení na nervovou soustavu a počítá s tím, že by zařízení bylo možné krátkodobě pronajímat podobně jako dnes jízdní kola.

Foto: Dassault Systemes

Speciální nástavec by byl napojen přímo na vizuální mozkovou kůru.

Druhou cenu v soutěži konané pod záštitou hlavního města získal projekt vznášedla-uklízeče českého designéra Karla Vránka. Stříbrné vznášedlo na elektrický pohon je určené pro uklízení veřejných prostor a současně filtraci městského vzduchu.

Foto: Dassault Systemes

Uklízecí vznášedlo bylo navrženo speciálně pro Prahu.

Třetí příčku obsadil projekt Houpačka. Veřejnou „houpací nabíječku“ navrhl Siriphong Roongruengvuthikul z Thajska. Ta umožňuje využít kinetickou energii pro nabíjení chytrých zařízení a zároveň může být pojítkem mezi generacemi obyvatel města.

Foto: Dassault Systemes

Houpačka má jednoduchý futuristický design.

„Úspěšné návrhy dobře ilustrují směr, kterým se design ubírá. Projekt na prvním místě je nemateriální, pracuje s emocemi a je svým způsobem metafyzický, druhý se zaměřuje na produktový design a třetí pracuje se sociálním rozměrem,“ uvedla Anne Asensio, viceprezidentka pro Design Experience ve společnosti Dassault Systèmes a předsedkyně poroty.

Účastníci třetího ročníku mezinárodní soutěže spolupořádané časopisem AutoDesign měli za úkol navrhnout předmět určený k běžnému užívání inspirovaný Prahou.

Porota složená z odborníků a designérů vybírala vítěze z více než čtyř desítek mladých designérů mladších 35 let. Autor nejlepšího návrhu získá i finanční odměnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám