Hlavní obsah
V obývacím pokoji zůstal na stropě přiznaný beton. Foto: Radu Malașincu

Úzký dům s fasádou z opalovaného dřeva má prakticky rozvržený interiér

Čtyřčlenná rodina z Bukurešti získala pozemek, na němž chtěla postavit dům. Jeho úzký a dlouhý tvar dával od počátku tušit, že návrh stavby bude pěkným oříškem. Úkolu se ujali architekti ze studia Lama Arhitectura a poradili si s ním na jedničku. Podle jejich projektu vznikl zajímavý a dobře fungující rodinný dům, jenž rozumným způsobem pracuje s energiemi a zároveň své obyvatele chrání před zbytečnou pozorností okolí.

V obývacím pokoji zůstal na stropě přiznaný beton. Foto: Radu Malașincu
Úzký dům s fasádou z opalovaného dřeva má prakticky rozvržený interiér

Pozemek, který bezprostředně sousedí s jiným, na jehož hranici stál už hotový dům, je úzký pouhých sedm a půl metru. Na délku ovšem měří čtyři desítky metrů. Architekti se tedy novou stavbu o půdorysu 4,5 x 13 m rozhodli přitisknout k již stojícímu sousednímu domu, který na straně kontaktu měl jen holou zeď, prostou jakéhokoli otevření.

Dům je na úzkém pozemku přitisknutý k sousední stavbě.

Foto: Radu Malașincu

Architekti pro každou z fasád domu vymysleli zvláštní podobu, která se odvíjí od toho, jakou funkci má plnit. Zatímco na severní straně směřující do ulice má především zajišťovat obyvatelům maximum soukromí, na straně do zahrady, jež je navíc jižní, je naopak významně otevřena a doslova slouží jako lapač slunečních paprsků v zimních dnech.

Zároveň však, díky přesahující střeše i stěnám, sama sebe chrání před přílišným přehříváním v létě. (Autoři projektu se řídili principy platnými pro stavbu energeticky pasivních domů.)

Jižní fasáda domu je hodně otevřena a obložena opalovaným dřevem.

Foto: Radu Malașincu

Kvůli správnému příjmu množství světla během dne i roku architekti zvolili různé velikosti oken v závislosti na výšce jejich umístění. V nižších podlažích jsou větší, v horním podlaží naopak menší. Samotná okna jsou trojitě prosklena a mají dřevěné rámy.

Ve směru do ulice působí dům uzavřeným dojmem.

Foto: Radu Malașincu

Podle stejného principu (soukromí slunečné zahrady a chladnější strana směřující do ulice) architekti také rozložili jednotlivé místnosti v interiéru domu. Zatímco do zahrady vyhlížejí okna obývacího pokoje, ložnice rodičů i pokoje dětí, na severní stranu umístili kuchyň, koupelnu, a také terasu, na niž se vychází ve druhém patře.

Dům je po celé délce podsklepen. Pod zemí je místnost vyhrazená pro koníčky členů rodiny, technické zázemí domu a úložný prostor.

Většina nábytku byla vytvořena na míru.

Foto: Radu Malașincu

Foto: Radu Malașincu

Dům je na pozemku umístěn tak, aby při vstupu z ulice prošel návštěvník přes malý přední dvorek. Teprve vzadu, za domem, se člověku otevírá pohled do hluboké soukromé zahrady.

Vstup do domu vede přitom z jeho boku, skrz box z opalovaného borového dřeva, který vytváří zajímavý kontrast k okolní bílé fasádě stavby. Ze stejného materiálu jsou rovněž obklady na zadní, jižní straně domu.

Dům je možná úzký, přesto se do něj pohodlně vejde čtyřčlenná rodina.

Foto: Radu Malașincu

Konstrukce schodiště je ocelová.

Foto: Radu Malașincu

Architekti zvolili pro interiér domu bohatou paletu materiálů.

Foto: Radu Malașincu

Objekt je zateplen izolační polyuretanovou pěnou, podkroví pak celulózou. Dům je zároveň přirozeným způsobem větrán a v létě ochlazován pomocí trubek zanořených pod základy domu. Vzduch zvenčí jimi proudící se hluboko pod zemí ochladí a při vstupu do interiéru pak přirozeně snižuje teplotu vzduchu uvnitř, aniž by bylo nutné používat klimatizaci.

Všechny soukromé pokoje mají okna na jižní stranu, do zahrady.

Foto: Radu Malașincu

V nejvyšším poschodí je jeden z dětských pokojů.

Foto: Radu Malașincu

V interiéru rozloženém do čtyř podlaží, na celkové ploše 225 m2, architekti využili nečekaně pestrou škálu materiálů, jíž zkrotili naopak až cudnou volbou barev.

Na stěnách je aplikována bílá malta, podlahy jsou z přírodního dubu. Na stropě v obývacím pokoji zůstal přiznán beton a ve vstupní hale i v koupelnách jsou zdi obloženy travertinovými deskami. Schodiště má ocelovou konstrukci ošetřenou černým lesklým lakem.

Uspořádání sklepa

Foto: Lama Arhitectura

Uspořádání přízemí

Foto: Lama Arhitectura

Uspořádání prvního patra

Foto: Lama Arhitectura

Uspořádání druhého patra

Foto: Lama Arhitectura

Všechny soukromé pokoje mají okna na jižní stranu, do zahrady.

Foto: Lama Arhitectura

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků