Hlavní obsah

Užijte si slavnostní stolování v klidu domova

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturity a promoce vrcholí právě v tuto dobu. Je to čas, kdy se rodina sejde a společně oslaví ukončení studia a vzdělání potomka. Mnoho z nás si chce hezké chvíle užít raději v soukromí. Na hosty se dobře připravíme a začneme tím, že pořídíme sváteční servírovací soupravu a stylové nápojové sklo.

Foto: MOSER (3x)

Nápojová kolekce skla Maharani patří mezi mistrovský klenot ruční práce brusičů, rytců a malířů. Vyrábí se z ekologického bezolovnatého křišťálu, leští do vysokého lesku.

Článek

Sváteční jídelní servis, nápojové sklo a prostírání s motivem rozkvetlých květin patří ke každé letní oslavě. Preferujeme designové kolekce s vysokou kvalitou, protože nikdy nezestárnou a s věkem získávají na hodnotě.

Stolování má svá pravidla

Styl, ve kterém se oslava ponese, si určujeme sami, ale uspořádání stolu má svá pevná pravidla.

Musíme vědět, kam patří dezertní talířek, kde bude stát sklenice na přípitek a jak dobře položit příbory na svátečně prostřený stůl.

Foto: MOSER

Sklo Moser nabízí 6 originálních barev: křišťál, akvamarin (světle modrá), rosalin (růžová), alexandrit (světle fialová), beryl (světle zelená), eldor (světle zlatá) a topos (medově hnědá).

Při prostírání je základem velký talíř na hlavní chod a na něm položený hluboký polévkový talíř. Talířek na dezert se pokládá vedle levé ruky, pokud podáváme předkrm, odebereme nejdříve hluboké talíře a dáme dezertní namísto hlubokých. Místo pro nápojové sklo k hlavnímu chodu je nad vrcholem nože, ostatní sklenky dáváme vpravo nad dezertní příbor.

Při skládání příborů postupujeme od talíře směrem ven, na první chod se proto používá příbor, který je od talíře nejvíce vzdálen.

Foto: WWW.POTTENPANEN.CZ

Mladistvý, současný a čistý design, tvary kulaté, oválné i hranaté nabízí nadčasový bílý porcelán Rosenthal.

Sváteční servis v základní sadě pro šest osob obsahuje polévkový talíř, mělký velký talíř, větší a menší dezertní talířek, moka a čajový šálek s podšálkem, větší servírovací talíř a kompotovou misku.

Nezapomeneme ani na polévkovou mísu, omáčník, čajovou konvici a servírovací tácy na cukroví, ovoce, slánku, pepřenku.

Foto: BELLA ROSE

Jednoduchý šálek s podšálkem s dekorem modré růže, objem 250 ml, výška 6,5 cm, cena 334 Kč.

Slavnostní souprava je doplněna o velké mísy a talíře, na kterých se podávají pokrmy, z nichž si lidé u stolu nabírají.

Na svatby jsou vhodné rozšířené kompletace, zejména kvůli většímu množství různých druhů pokrmů, které se běžně nepodávají. Jde nejčastěji o talíře nebo misky na kosti.

Foto: BELLA ROSE

Čajová konvice, objem 1 litr, výška 12 cm, délka 23 cm. Snídaňová kolekce s motivem modré růže.

Ubrousek s kroužkem je povinný doplněk, pokládá se na vrchní talíř a po použití se odkládá na levou stranu. Existuje také speciální druh talířů – tzv. klubový (jinak řečeno podkladový), který leží na stole po celou dobu stolování.

Nápojová sada

Nápojové sklo na slavnostní události musí být z jedné kolekce. Na stůl dáváme jen sklenky, které budeme při stolování potřebovat – obvykle jde o sklo na vodu, pivo, víno, sekt a aperitiv.

Foto: MOSER

Nápojové sklo z křišťálu, zde zdobené zlacením, patří mezi světoznámé značky a je vhodné na slavnostní příležitosti, třeba svatby.

Mezi top patří nápojové sklo Moser, kde se po staletí vyrábí typický křišťál. Ručně se tvaruje a fouká u pece, brousí, maluje, zlatí, leští do vysokého lesku nebo do něho mistři ryjí rozmanité motivy.

Tajemstvím je originální barevnost skla, vycházející z odstínů drahokamů a má specifické odstíny (fialová, růžová, modrá, oranžová, žlutohnědá a zelená).

Foto: LEANDER

Český, ručně vyráběný porcelán se zdobným dekorem pestrobarevného ovoce je pro letní party přímo stvořený. Jídelní set pro 6 lidí od 8999 Kč.

Sklárna spolupracuje s nejlepšími sklářskými výtvarníky a designéry, je nadčasová, ale nabízí i tradiční nápojové soubory. Mezi ně patří např. nejslavnější kolekce s názvem Splendid. Jde o broušené, ručně zlacené sklo 24karátovým zlatem (zlato je broušeno do vysokého lesku) a má jemný květinový motiv.

Nestárnoucí porcelán

Mladí lidé preferují jednodušší a méně zdobený servis, někteří volí i levnější keramiku, ale její kvalita a životnost se s porcelánem nedá srovnávat. Porcelán do života patří, jako jídelní servis se primárně vytvářel pro rodinu.

Foto: LEANDER

Čajová kolekce Victoria v provedení bílá se obvykle používá při slavnostních příležitostech.

Porcelánový, ručně zhotovený servis je snem každé hospodyňky. Je to kvalitní, trvanlivý materiál, ale také křehký. Proto je dobré vědět, jak se o něho starat. Obvykle ho lze mýt v myčce nebo dát do mikrovlnky, ale jsou i výjimky. Drahý, starožitný, pozlacený a ručně malovaný porcelán nesmí přijít pod proud horké vody, protože by se mohl poškodit.

Češi milují květiny, na východě zlacení

Český porcelán je ve světě oblíbený a známý. Každá země ale preferuje trochu jiný styl a motiv. Čistě bílý porcelán s jemným proužkem je např. v Itálii nejprodávanější, protože na něm nejlépe vynikne kulinářský zázrak.

Foto: LEANDER

Kolekce bílého, ručně vyrobeného porcelánu s motivem husy je velmi oblíbená zejména v Německu a Francii.

V Anglii se dobře prodává lovecký dekor a porcelán s motivem plnější a větší růže, která připomíná retro tapetu. Na Blízkém východě je v oblibě bohatší zlacení a tmavě modrá barva, v Asii růžový porcelán.

Ve Francii a Německu se preferují dva styly: selský a jemné rokoko s méně nápadným zlacením. A v Čechách? U nás hospodyňky milují motiv květin.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám