Hlavní obsah

Uplynulo 140 let od narození Josefa Gočára, jeho stavby jsou chloubou moderní architektury

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýznamnějších tvůrců moderní architektury, slavný Josef Gočár, se narodil přesně před 140 lety roku 1880 v okrese Pardubice. Jeho stavby zkrášlily nejen město Hradec Králové, ale i hlavní město Prahu. Jednou z jeho nejvýznamnějších staveb se stal pražský Dům u Černé Matky Boží, perla kubistické architektury v Česku. Připomeňme si Gočárovu tvorbu.

Foto: Archiv publikací Slavné vily, koláž

Architekt Josef Gočár stojí například za přestavbou Bílé vily v Krucemburku.

Článek

Zřejmě nejtalentovanější český architekt první poloviny 20. století, Josef Gočár, se narodil 13. března 1880 v Semíně. Za pozornost stojí zejména jeho kubistické a funkcionalistické stavby.

Jeho tvorbou se pyšní zejména rodný Pardubický kraj. Do Hradce Králové přivedl Gočára jeho učitel, profesor Jan Kotěra, zakladatel české moderní architektury. Jeho vliv na tvorbu mladého architekta je nesporný.

Pro Hradec Králové Gočár vytvořil územní plán města, navrhl i střed města, který dodnes připomíná jeho nejrozsáhlejší architektonickou tvorbu.

V nedalekých Pardubicích se jednou z dominant města staly Winternitzovy automatické mlýny navržené rovněž Gočárem.

Český architekt si skvělou investicí splnil svůj sen

Tipy a trendy

Architekt se věnoval i návrhům nábytku

Josef Gočár začal s architekturou ve velmi mladém věku. V pouhých jednatřiceti letech navrhl svou asi nejznámější stavbu, která je dnes cennou národní kulturní památkou - Dům u Černé Matky Boží na Praze 1.

Ten měl původně sloužit jako obchodní dům. Architekt pro něj navrhl i nábytkové vybavení.

Architekt byl všestranně umělecky nadaný, svědčí o tom i fakt, že spolu s Pavlem Janákem a Josefem Chocholem také spoluzaložil Pražské umělecké dílny orientované na výrobu nábytku.

V Lázních Bohdaneč navrhl pavilon i dům pro sestru

K nezapomenutelným Gočárovým stavbám patří i pražská Legiobanka Na Poříčí se svými obloukovými prvky na fasádě nebo Lázeňský pavilón v Lázních Bohdaneč. V nich Gočár s rodiči delší dobu žil a pro rodinu své sestry Anny navrhl v klidné lokalitě stranou od historického jádra města také působivou jednopatrovou funkcionalistickou vilku.

Z vilové architektury rozhodně stojí za pozornost i kubistická Bauerova vila v Libodřicích na Kolínsku. Okouzlující je také Červená vila v Krucemburku. Ta se ostatně stala úplně prvním samostatným Gočárovým dílem dokončeným v návrhu i realizaci do posledního detailu.

Josef Gočár je v českých podmínkách stále nepřekonaným architektonickým géniem. Před lety byl ostatně v anketě zvolen největší osobností české architektury 20. století. Vysoce ceněným tvůrcem zůstává i 140 let po svém narození.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám