Hlavní obsah
Dům získal prosklenou přístavbu na zadní straně směřující do zahrady. Foto: Martin Gardner

U domu z 30. let odstranili kus zdi. Místo ní vložili skleněný box

Téměř neviditelným způsobem se architektům z manchesterského ateliéru OB Architecture podařilo rozšířit tradiční cihlový dům z roku 1930, jenž stojí ve Winchestru, v hrabství Hampshire.

Dům získal prosklenou přístavbu na zadní straně směřující do zahrady. Foto: Martin Gardner
U domu z 30. let odstranili kus zdi. Místo ní vložili skleněný box

Když se majitelé domu obrátili na architekty, toužili po tom, aby jim dům kompletně rekonstruovali a při té příležitosti i zvětšili. Tým pod vedením Jamese Chapmana se soustředil především na změnu uspořádání části přízemí domu.

Nová podoba domu

Foto: Martin Gardner

Původní podoba domu

Foto: Martin Gardner

Zásadní změnou prošla především část přízemí vyčleněná pro kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Architekti tento prostor vzájemně propojili, ovšem vložením velkých posuvných dveří z dubu nabídli majitelům možnost tyto zóny od sebe kdykoli v případě potřeby opět oddělit.

Díky nízké zídce působí přístavba dojmem, jako by k domu patřila odjakživa.

Foto: Martin Gardner

Hlavní změna ovšem čekala zadní zeď domu. Architekti ji ve středu odstranili a v daném místě k domu přistavěli prosklený box s konstrukcí z černě natřených ocelových profilů.

Místo vstupu ze zahrady do domu je o několik schodů níže než zbytek přízemí.

Foto: Martin Gardner

Jídelna je s kuchyní propojena, jasnou hranicí mezi nimi je ovšem výškový rozdíl mezi jejich podlahami.

Foto: Martin Gardner

Prosklení nezačíná ovšem hned u země, jak bývá v podobných případech zvykem. Architekti využili materiál z odstraněné části původní zdi a vytvořili z něj nízkou zídku, která nově vytvořený prostor ohraničuje. Právě z ní  vyrůstá prosklená konstrukce.

Architekti pro přistavěnou část volili střídmou škálu materiálů. Převážně ty, které se v domě už vyskytovaly: leštěný vápenec na podlahy, dřevěné prvky, sklo a nově ocelové profily.

Foto: Martin Gardner

Velké prosklení propouští do interiéru domu spoustu denního světla.

Foto: Martin Gardner

Tento detail nenásilně propojuje přístavbu s domem. Celek díky tomu působí dojmem, jako by prosklená část byla jeho součástí odjakživa. Z interiéru je navíc díky velkému prosklení hezký výhled na zadní zahradu, i terasu s bazénem.

Z obývacího pokoje se vychází rovnou na terasu k bazénu.

Foto: Martin Gardner

Obývák lze od kuchyně s jídelnou zcela oddělit díky širokým, posuvným dubovým dveřím.

Foto: Martin Gardner

Jistou úpravou prošlo i horní patro, kde nově vznikla nová ložnice s vlastní koupelnou.

Plán přízemí. Barevně je vyznačená část interiéru, která prošla proměnou. Ostatní prostory v domě ponechali architekti beze změn.

Foto: OB Architecture

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků