Hlavní obsah

Typicky skandinávské řešení interiérů doplňuje netradiční hravost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leitmotivem řešení interiérů nového stockholmského obytného bloku Mono apartments je socializace. Při návrhu se autoři zaměřovali především na to, aby se místní ve svých nových domovech rádi potkávali. Jejich cílem bylo také vytvořit bydlení pro Švédsko naprosto atypické.

Foto: Henrik Nero

Barevná paleta je skutečně pestrá, přestože zahrnuje převážně jemné odstíny. Kontrastním prvkem je zde pouze černá použitá na drobnějším nábytku, doplňcích a detailech.

Článek

Stavba byla navržena místními architekty z Koncept Stockholm, kteří od počátku spolupracovali s autory interiérů ze švédského Note Design Studia. V přízemí budovy je prostorná restaurace, nad ní 2–3pokojové apartmány o rozloze od 23 do 74 m2.

V nejvyšším patře se nachází prostorný penthouse a společná střešní terasa. Jedná se tedy tak trochu o hotelové prostředí s dostatkem místa pro setkávání s přáteli.

Foto: Henrik Nero
Foto: Henrik Nero

V interiéru vše souvisí se vším, což prozrazuje řada detailů. Například kruhy vyřezané do posuvných dveří plně korespondují s těmi na šatních skříních. Jako drobný dekor se objevují také na koberci.

Dalším charakteristickým rysem celé realizace je jednotná estetika exteriéru a interiéru.

„Chtěli jsme, aby interiér tohoto projektu odrážel tolik péče a kvality jako exteriér. To ve Švédsku není obvyklé – hodně energie bývá vloženo do zevnějšku, zatímco vnitřní prostory bývají příliš standardní, levné a bez identity. Jednou z největších výzev pro nás bylo dosáhnout toho, aby vnitřní řešení bylo udržitelné a stejně podmanivé jako inovativní fasáda. Vzájemná spolupráce s architekty vedla k vytvoření plně integrované budovy s výrazným charakterem,“ vysvětluje Daniel Heckscher ze studia Note.

Navzdory malým rozměrům apartmánů bylo hlavním cílem designérů vytvořit zde dostatek prostoru pro společné večeře s přáteli. Dosáhli toho vytvořením hlavního obytného prostoru propojujícího obývací, kuchyňskou a jídelní část do kompaktního celku, který z obou stran obklopují vysoká okna, díky čemuž je zde dostatek denního světla.

Foto: Henrik Nero

Dostatek dřevěných ploch a tlumené odstíny tvoří útulnou atmosféru.

Foto: Henrik Nero

Ložnice disponuje dvěma posuvnými dveřmi umožňujícími přístup k posteli z obou stran.

Neutrální barevná paleta složená z jemných odstínů světle růžové, zelené a šedé barvy, dubové podlahy a doplňky z nerezové oceli společně tvoří uklidňující atmosféru v celém bytě.

„Věnovali jsme dostatek času a úsilí každému detailu, od okrasné lišty pod okny až po speciální lakované ohřívače. V podstatě není v celé budově bílá a téměř vše, co se v ní nachází, je zpracováno nestandardním způsobem tak, aby výsledkem byla krásná barevná i materiálová paleta a solidní koncept,“ dodává architekt.

Mezi působivé detaily patří například kůží potažené zábradlí nebo drobné konstrukční prvky z mosazi na osvětlení od Örsjö. Kvalitu projektu potvrzuje také skutečnost, že designéři se nevyhýbali komplikovaným a neobvyklým řešením.

Koupelnu například lemují obklady od výrobce Mutina. Horní část ve světlé růžové, spodní v tmavě šedé barvě. Jedná se přitom o dlažbu, která je až desetkrát dražší než standardní dlaždice pro tento typ projektu a také její instalace trvá až třikrát déle.

Foto: Henrik Nero

Koupelně dominují obklady od výrobce Mutina ve vzoru rybí kosti, které navrhla londýnská dvojice designérů Barber & Osgerby. Nábytek je z dílny Note Design Studio a vznikl pro korejského výrobce Lagom Bath.

Foto: Henrik Nero

Všechny posuvné dveře mají výšku až ke stropu. „Chtěli jsme vytvořit místnosti, které signalizují určité emoce už v okamžiku, kdy do nich vstupujeme,“ vysvětluje architekt.

Zatímco po funkční stránce lze interiéry popsat jako typicky skandinávské, estetika celého prostoru je velmi hravá a spíše kontinentální.

Autoři konceptu se snažili dosáhnout výsledku pro Švédsko atypického, tedy vytvořit takové bydlení, které by dobře zapadlo kdekoli v Evropě s vlastním jedinečným konceptem, barvami a materiály.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám