Hlavní obsah

Trendy koupelnám nechybí čistý styl, ostré hrany a nápaditost

Minimalistický design, ostré hrany a netypické materiály, jako je kámen nebo sklo, jsou součástí moderních koupelen. Fantazii se ale meze nekladou, takže nejvíc trendy je koupelna zařízená ve vlastním stylu podle individuálních potřeb. Alternativou může být třeba lehká extravagance nebo retro styl.

Článek

Nejvíc v kurzu je ale právě strohý design. "Čeští zákazníci mají v oblibě minimalisticky řešené interiéry, volí moderní design jednoduchých linií, oceňují jeho praktičnost a funkčnost," uvedl Radovan Hruška ze společnosti Sapho. Český vkus je tak v souladu s posledními trendy, mezi které podle Hrušky patří jednoduché tvary a ostré hrany doplněné zaoblenými liniemi.

To nejlepší ze stavebního veletrhu For Arch 2008.foto: Novinky/Dana Kysučanová

Mezi zákazníky se ale najdou i ti, kteří touží po odvážnějším typu koupelny. "Někteří sáhnou i po méně obvyklém až extravagantním stylu. Na druhou stranu si řada zákazníků ráda své koupelny vybavuje v retro stylu, jehož nabídka na trhu se stále rozšiřuje od nábytku přes vanu po vodovodní baterie a doplňky," doplnil Hruška.

:. I na veletrhu For Arch 2008 nechyběly vany inspirované minulostí.foto: Novinky/Dana Kysučanová

Moderní ostré hrany se týkají nábytku, vany i umyvadel. "Obecně se dá konstatovat, že tvarově se posunujeme od oblých tvarů k hranatějším," řekla Ingrid Hejkalová z firmy Laufen CZ. Další posun je zřejmý u materiálů. "Kromě klasického materiálu, jakým je keramika, jsou stále oblíbenější umyvadla kamenná či skleněná, která zákazníky lákají pestrou škálou barevnosti i tvarů," popsal Hruška.

:. Moderní barvy- šedá a tyrkysová, ve spojení s moderními bateriemi s matným povrchem. Foto: Aqua trade

V menších koupelnách jsou šikovná umyvadla zapuštěná do skříněk, do prostornějších koupelen se mohou dát umyvadla s velkou odkládací plochou. "Odkládací plochy jsou poplatné vývoji, který akcentuje uživatelský efekt a komfort," řekla Hejkalová. Odkládací plocha může být čistě bílá, barevná nebo zdobená zajímavým dekorem, který se lidem líbí. "Sledujeme nárůst objednávek s dekorem do domácností," podotkla Hejkalová.

:. Elegantní a čistá forma poličky je současně ideálním rozšířením prostoru, díky kterému vaše koupelna získá skutečně osobní nádech. Foto: Archiv Laufen

Dekor keramických umyvadel je pro firmy celkem náročný, čemuž odpovídá vyšší cena i omezený počet vzorů. Alternativou mohou být samolepicí dekorace, kterými si lidé odkládací plochu zkrášlí podle svého vkusu a fantazie.

"Samolepicí fólie se mohou použít na všechny rovné a hladké plochy, tedy i na koupelnovou keramiku. Fólie jsou vhodné pro styk s vodou, častý kontakt je nemůže poškodit, fólie se ani nebude odlepovat," vysvětlila Lucie Hudličková z firmy Hornschuch. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám