Hlavní obsah
Z nové přístavby je přes zahradu výhled na stejně laděný zadní domek. Foto: Simon Kennedy

Tradiční cihlový dům doplnili svěží dřevěnou přístavbou. Celek funguje skvěle

Kompletní rekonstrukci a rozšíření starého, viktoriánského domu v Západním Londýně si objednali jeho majitelé u architektů ze studia Haptic Architects. Ti k domu na Highlever street pyšnícímu se typickou fasádou z režných cihel přidali přístavbu, která je obložena dřevem. Navíc dodali do zahrady i malý domek, který s přístavbou koresponduje.

Z nové přístavby je přes zahradu výhled na stejně laděný zadní domek. Foto: Simon Kennedy
Tradiční cihlový dům doplnili svěží dřevěnou přístavbou. Celek funguje skvěle

Ačkoli takto popsán může znít nápad architektů zvláštně, v praxi spojení cihel a dřeva funguje velmi hezky. Neošetřené dřevo se svou barvou velmi blíží odstínu léty ošlehaných cihel.

Aby však zůstal jasně zachovaný rozdíl mezi novým a starým, odpověděli architekti na vodorovné linie cihlových zdí vertikálně orientovanými prkny a latěmi na fasádě přístavby i domku.

Dřevěná přístavba hezky barevně ladí s původní cihlovou zástavbou.

Foto: Simon Kennedy

Architekti zvolili pro fasádu přístavby neoštřené dřevo.

Foto: Simon Kennedy

Navíc, jak sami architekti poznamenávají, mistrovství předků a jejich zálibě v každém detailu přesně odpovídá dovednost a um současných řemeslníků, kteří měli pro detailní zpracování stejné zaujetí.

Na rozdíl od dřívějších stavitelů si však architekti mohli dovolit navrhnout nový prostor v mnohem otevřenější podobě, a to díky moderním stavitelským metodám. Místo menších oken propouštějících jen nejnutnější množství světla mohli přístavbu i domek obdařit velkými okny sahajícími od podlahy téměř až ke stropu.

Žebrovitý vertikálně orientovaný vzor je odpovědí na vodorovné linie cihlových fasád původního domu.

Foto: Simon Kennedy

Nově přistavená část má díky moderním stavebním postupům velká okna a je proto neustále zaléváná spoustou světla.

Foto: Simon Kennedy

Právě velké otevření stěn přístavby umožňuje původně dosti uzavřený dům téměř neviditelně propojit s jeho zahradou.

V teplých letních dnech, kdy je možné velká okna pootevírat, mohou obyvatelé zcela přirozeně přecházet mezi domem, zahradou a zadním domkem na konci zahrady.

V přístavbě je nově kuchyň s jídelnou.

Foto: Simon Kennedy

Nad kuchyňským prostorem je kvůli maximálnímu zisku denního světla dvojice světlíků.

Foto: Simon Kennedy

V nově přistavěné části navazující na obývací pokoj v původním domě je umístěna moderní kuchyň s jídelnou, posezením, krbem a komorou. Zmiňovaný domek v zahradě slouží pak jako hostinský dům pro návštěvy.

V době bez návštěv funguje jednoduše jako další volný prostor pro hlavní budovu.

V chladných dnech je v přístavbě možné roztopit krb.

Foto: Simon Kennedy

Do přístavby se vešlo i příjemné posezení.

Foto: Simon Kennedy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků