Hlavní obsah
Dům má střechu na jižní straně prakticky celou prosklenou. Foto: Hiroshi Ueda

Toužili po prostorném domě. Architekti jim na jedné straně vzali střechu

V domě, který stojí v japonské prefektuře Ibaraki, bydlí čtyřčlenná rodina. Zajímavý je otevřením střechy přes celou jižní stranu a jejím tvarem, který se výrazně promítl i do vzhledu interiéru domu. Autory návrhu jsou architekti tokijského studia Naoi Architecture & Design Office.

Dům má střechu na jižní straně prakticky celou prosklenou. Foto: Hiroshi Ueda
Toužili po prostorném domě. Architekti jim na jedné straně vzali střechu

Pozemek, na němž stavba stojí, byl značně velký, vzhledem k tomu, že zadavatelé toužili po prostém rodinném domku s garáží pro dvě auta. Proto vznikl koncept jednopatrového domu se zahradou na severní i jižní straně. Základním principem návrhu je propojení interiéru objektu s jeho okolím.

Na severní straně je dům otevřen v přízemní části.

Foto: Hiroshi Ueda

Střecha domu určuje výrazně i vzhled jeho interiéru. Díky použitému dřevu působí příjemným teplým dojmem.

Foto: Hiroshi Ueda

Zahrady na obou stranách vedou až k ulicím, od nichž je neodděluje žádný plot. Vzbuzují díky tomu dojem, jako by byly spíše městským parkem, ovšem přístupné jsou samozřejmě pouze rodině.

Středovou část domu tvoří obývák. Kuchyň s jídelnou a ložnice rodišů jsou orientované do stran.

Foto: Hiroshi Ueda

Na každé straně obýváku jsou umístěny jedny hodiny. Tyto jsou určeny dětem, aby na ně dobře viděly z svého pokoje v loftu.

Foto: Hiroshi Ueda

Interiér domu je koncipován jako jeden velký otevřený prostor čtvercového tvaru, který je ovšem jemně rozdělen do několika standardních zón. Ve středu je umístěn obývací pokoj, zatímco ložnice rodičů, koupelna a kuchyň s jídelnou jsou rozmístěny po stranách. Prostor obývacího pokoje pokračuje dále vertikálním směrem na loft, kde díky prosklení střechy vznikla veranda. V podkrovní části je rovněž umístěna ložnice dětí.

Prostor obývacího pokoje pokračuje směrem vzhůru, na loft, který je rozdělen na dětský pokoj a společnou verandu.

Foto: Hiroshi Ueda

V interiéru domu se doplňuje bílá barva stěn, se světlým dřevem a šedě natřenými ocelovými prvky.

Foto: Hiroshi Ueda

Stavba nepostrádá jednu z hlavních předností japonského tradičního domu: díky posuvným dveřím jej lze volně rozdělit na samostatné prostory, a tím v případě potřeby vytvořit soukromí, a naopak ve chvílích, kdy rodina touží být pohromadě, stačí dveře roztáhnout a všichni si mohou užívat vzájemné společnosti.

Zatímco otevření na jižní straně obstarává prosklená střecha, na severní straně je interiér domu propojen se zahradou pomocí francouzského okna.

Foto: Hiroshi Ueda

Dětský pokoj

Foto: Hiroshi Ueda

Stavba s konstrukcí ze dřeva a oceli je umístěna na pozemku o rozloze 617 m², celková obytná plocha domu činí příjemných 231,5 m². Jak autoři návrhu poznamenávají, tvar střechy nevznikl náhodou – je připomínkou pohoří, která se v okolí nacházejí.

Kuchyň s jídelním stolem je jako jediná část domu oživena sytou červenou barvou stěny a několika doplňků.

Foto: Hiroshi Ueda

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků