Hlavní obsah

Toužili po prostorném domě. Architekti jim na jedné straně vzali střechu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě, který stojí v japonské prefektuře Ibaraki, bydlí čtyřčlenná rodina. Zajímavý je otevřením střechy přes celou jižní stranu a jejím tvarem, který se výrazně promítl i do vzhledu interiéru domu. Autory návrhu jsou architekti tokijského studia Naoi Architecture & Design Office.

Foto: Hiroshi Ueda

Dům má střechu na jižní straně prakticky celou prosklenou.

Článek

Pozemek, na němž stavba stojí, byl značně velký, vzhledem k tomu, že zadavatelé toužili po prostém rodinném domku s garáží pro dvě auta. Proto vznikl koncept jednopatrového domu se zahradou na severní i jižní straně. Základním principem návrhu je propojení interiéru objektu s jeho okolím.

Foto: Hiroshi Ueda

Na severní straně je dům otevřen v přízemní části.

Foto: Hiroshi Ueda

Střecha domu určuje výrazně i vzhled jeho interiéru. Díky použitému dřevu působí příjemným teplým dojmem.

Zahrady na obou stranách vedou až k ulicím, od nichž je neodděluje žádný plot. Vzbuzují díky tomu dojem, jako by byly spíše městským parkem, ovšem přístupné jsou samozřejmě pouze rodině.

Foto: Hiroshi Ueda

Středovou část domu tvoří obývák. Kuchyň s jídelnou a ložnice rodišů jsou orientované do stran.

Foto: Hiroshi Ueda

Na každé straně obýváku jsou umístěny jedny hodiny. Tyto jsou určeny dětem, aby na ně dobře viděly z svého pokoje v loftu.

Interiér domu je koncipován jako jeden velký otevřený prostor čtvercového tvaru, který je ovšem jemně rozdělen do několika standardních zón. Ve středu je umístěn obývací pokoj, zatímco ložnice rodičů, koupelna a kuchyň s jídelnou jsou rozmístěny po stranách. Prostor obývacího pokoje pokračuje dále vertikálním směrem na loft, kde díky prosklení střechy vznikla veranda. V podkrovní části je rovněž umístěna ložnice dětí.

Foto: Hiroshi Ueda

Prostor obývacího pokoje pokračuje směrem vzhůru, na loft, který je rozdělen na dětský pokoj a společnou verandu.

Foto: Hiroshi Ueda

V interiéru domu se doplňuje bílá barva stěn, se světlým dřevem a šedě natřenými ocelovými prvky.

Stavba nepostrádá jednu z hlavních předností japonského tradičního domu: díky posuvným dveřím jej lze volně rozdělit na samostatné prostory, a tím v případě potřeby vytvořit soukromí, a naopak ve chvílích, kdy rodina touží být pohromadě, stačí dveře roztáhnout a všichni si mohou užívat vzájemné společnosti.

Foto: Hiroshi Ueda

Zatímco otevření na jižní straně obstarává prosklená střecha, na severní straně je interiér domu propojen se zahradou pomocí francouzského okna.

Foto: Hiroshi Ueda

Dětský pokoj

Stavba s konstrukcí ze dřeva a oceli je umístěna na pozemku o rozloze 617 m², celková obytná plocha domu činí příjemných 231,5 m². Jak autoři návrhu poznamenávají, tvar střechy nevznikl náhodou – je připomínkou pohoří, která se v okolí nacházejí.

Foto: Hiroshi Ueda

Kuchyň s jídelním stolem je jako jediná část domu oživena sytou červenou barvou stěny a několika doplňků.

Reklama

Výběr článků

Načítám