Hlavní obsah

Tipy na vanové zástěny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku, zda si pořídit sprchový kout nebo vanu, neřešíme rádi. Každý z nás při zařizování koupelny sní většinou o tom, jak si naplno užije koupání i sprchování. Ovšem realita se málokdy shoduje se sny. Prostor koupelny je menší, než bychom potřebovali. Proto při rozhodování bereme v úvahu vlastní pohodlí a zvyky. Ne vždy je možné do koupelny umístit vanu i sprchový kout. V takových případech obvykle volíme vanu.

Článek

Důvody jsou pochopitelné - ve vaně se můžeme sprchovat, ale ve sprchovém koutě se prostě nevykoupeme. A nechceme-li přijít o požitek ze zdravého sprchování, zvolíme vanu s praktickou zástěnou.

Vhodný tvar vany

Chceme-li používat vanu především na sprchování, vybereme takový tvar, který se pro tento účel hodí - na sprchové straně by měla být co nejširší a její dno by mělo být rovné a neklouzavé, abychom mohli pohodlně stát.

Kam se zástěnou

Pravidelným potopám, které by se jinak v koupelně mohly vyskytnout po každém sprchování, zabrání zástěna (bývají různě tvarované a můžeme je různě skládat).

Inspirujte se.

Při jejím výběru musíme pamatovat na to, že i zástěna potřebuje volné místo pro pohyb. Zvážíme tedy dráhu jejího pohybu a možnosti našeho prostoru - jak je vana umístněna, jak je veliká, jaký má tvar, kde je umístěna baterie nebo sprchový panel.

Jaký typ vybrat

Způsobů uzavření vany zástěnou je mnoho a pro každý typ zástěny lze u různých výrobců najít několik variací. Zástěna může vytvořit buď otevřenou, nebo uzavřenou sprchovou kabinu na části vany (v rohu nebo uprostřed). Je-li vana obklopena ze tří stran stěnami, můžeme ji uzavřít celou.

Sprchová zástěna může být skládací nebo pevná (otevřená), případně je pevná jen její část a otevírají se na ní dveře. Asi nejvíc různých tvarů, způsobů umístění a variací existuje u skládacích zástěn.

Inspirujte se.

A jak je to s cenou? Cena zástěn závisí nejen na tloušťce skla, ale i na tom, zda jsou  rovné či ohýbané.

Snadná údržba

Chceme-li si usnadnit údržbu a úklid, pak rozhodně vsaďme místo polyuretanu na bezpečnostní sklo. Plasty s dekorem působí lacině, naproti tomu neprůhledný materiál poskytuje více intimity. Bezpečnostní sklo může být čiré, se sítotiskem, kouřové či dekorované.

Sklo bývá silné 6-10 mm podle toho, zda je zarámované či nikoli. Sklo bez rámů působí transparentněji. Funkci zástěny může plnit i závěs z PVC nebo textilní, který barvou a vzorem koupelnu dotvoří, ale na estetičnosti jí nepřidá. Vhodnější je bezesporu zástěna pevná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám