Hlavní obsah

Technika, která pomůže s úklidem podzimní zahrady

Právo, Gisela Růžičková

Podzim už je v plném proudu, proto se vyplatí mít důkladný plán, co vše musíte zvládnout na zahradě před nadcházející zimou, abyste na nic důležitého nezapomněli. Kromě toho si také doplňte svou výbavu zahradní techniky a nástrojů o nové kousky, které vám usnadní práci.

Foto: Mountfield (4x)

Elektrický vertikutátor PatriotS 1600 v elegantním oranžovo-černém designu. Díky výkonu 1600 W a šířce záběru válce 34 cm se hodí pro použití i na středně velkých pozemcích s dostupností elektřiny.

Článek

Osvědčené kousky uveďte po sezóně do perfektního stavu. Vše potřebné na jednom místě naleznete ve specializovaných prodejnách a hobby marketech. Vybírejte vždy kvalitní výrobky, s nimiž půjde práce dobře od ruky.

Foto: Hornbach

Teleskopické nůžky na větve for_q s dlouhou násadou s provedením čepele z uhlíkové oceli a max. řezným výkonem 10 mm a kovadlinkovým řezným systémem. Cena 899 Kč.

Teď je také ideální čas všechny pomocníky zkontrolovat. Pokud zjistíte, že je náčiní v nepořádku, máte ještě dost času na jeho opravu nebo pořízení nového.

Svůj zahradnický park jistě snadno doplníte o nové zahradní koše, pružinové hrábě na mechy, zaschlou trávu či listí, lopatu, bodec na plevel, dvojitou motyku nebo speciální zahradnické nůžky, rukavice a další. Bez zahradní techniky trávníku anglické kvality nedosáhnete!

Foto: Bauhaus

Sekačka Gardol GBH 46R s pojezdem pro travní plochu do 1000 m2. Šířka záběru 46 cm, obsah sběrného koše 60 l, hmotnost 30 kg. Výborný poměr cena (7990 Kč) – výkon.

Jakou techniku využít

Sekačky, ať už benzínové (jsou ideální volbou pro údržbu středně velkých trávníků třeba i s členitějším terénem), i elektrické (najdou uplatnění všude tam, kde pečujete o menší travnaté plochy) různých typů a velikostí využijí majitelé malých zahrádek i rozlehlých pozemků.

Vybírat lze sekačky rotační (sekají trávu horizontálně uloženým rotujícím nožem), bubnové (pro pravidelné sečení vysokých porostů 1x měsíčně), strunové (k dosekávání okrasných trávníků v nedostupných místech, k sečení trávy kolem zdí, plotů, keřů, na cestách a v různých zákoutích kolem domu) i vřetenové (ručně a nakrátko posekají nejen malou předzahrádku, ale i zahradu do plochy 150 m2).

Foto: Kasa

Vertikutátor Cub Cadet XC1 B40 je travní provzdušňovač s benzínovým motorem. Odstraní z trávníku mech, zbytky listí, cizopasné houby a rozkládající se rostliny. Cena 12 990 Kč.

Zahradní ridery si snadno poradí se zahradou velkou 2000 m2 a zahradní traktory hravě zkrotí ještě větší plochy.

Foto: Husqvarna

Akumulátorový rider je první sekačkou se sedící obsluhou, která je poháněna akumulátory. Žádné emise, nízká hlučnost a až 90 minut provozní doby, která závisí na stavu travnaté plochy. Cena 114 990 Kč.

Křovinořezy jsou všestranní zahradní pomocníci – zvládnou posekat trávník, prořezat křoví, osekat slabší větve stromů, snadno s nimi upravíte i těžko dostupná místa. Máte-li na zahradě příkopy či prudké svahy, s křovinořezem je upravíte raz dva.

Foto: Fieldmann

Benzínový křovínořez FZS 3020-B s dvoutaktním motorem o objemu 32,5 cm3 a výkonem 1,15 kW má záběr sečení 42 cm.

Motorové kosy snadno dosekají trávu podél zídek, v blízkosti okrasných rostlin i stromů a na dalších nepřístupných místech. Zvládnou posekat trávník, prořezat křoví, osekat slabší větve stromů a snadno s nimi upravíte i těžko dostupná místa.

Vertikutátory jsou stroje podobné sekačkám. Většinou mají dva vyměnitelné válce s vertikutačními noži a pružinkami. Nože vertikutátoru nařežou drny, pružiny pak všechny nečistoty vyhrabou. Vertikutace provzdušní váš trávník a pomůže mu intenzivně růst i houstnout. Zahrada se tak krásně prozáří. Renomovaní výrobci nabízejí vertikutátory elektrické, benzínové i aku.

Aku technika je vybavena technologiemi budoucnosti, což znamená, že je tichá, ekologická a úsporná. Navíc pracuje bez benzínu i otravných kabelů. V aku provedení je na trhu spousta přístrojů počínaje riderem přes rotační i strunovou sekačku, ale také plotové nůžky a nůžky na trávu, řetězovou pilu, fukar. Stačí mít jen jednu baterii s nabíječkou, kterou využijete pro kterýkoli z aku strojů od jedné značky.

Foto: Swardman

První celokovová aku vřetenová sekačka Swardman Electra kompletně vyvinutá a vyrobená v ČR se dvěma elektromotory a výkonným akumulátorem nejen precizně seče, ale i vyčesává a provzdušňuje.

Foto: Gardena

Akumulátorový vyžínač Comfort-CutLi 18/23R k sekání dlouhých okrajů trávníků a těžce přístupných oblastí. Vyměnitelný lithium-iontový akumulátor poskytuje silný a dlouhotrvající výkon.

Pomocníci do ruky

Drobné nářadí se zpravidla vyrábí z kvalitních materiálů a v precizním zpracování. K dostání jsou nejrůznější plečky, kultivátory, motyčky, lopatky i hrabičky. Mají pracovní část z kvalitní nerez oceli a obvykle plastové rukojeti s měkčeným protiskluzovým návlekem z termoplastické (TPR) gumy.

Foto: Hornbach

S bodcem na plevel for_q (vlevo) z vysoce kvalitní karbonové oceli můžete zcela prakticky plít plevel nebo odstraňovat tvrdošíjné kořeny ze záhonů. Hmotnost pouze 490g, cena 179 Kč.

Rýče, lopaty, vidle i hrábě vynikají promyšlenou ergonomií a pečlivým zpracováním kvalitních materiálů. Produkty poznáte podle stylového tradičního vzhledu. Kupujte zahradní nářadí nejvyšší kvality, vhodné do každé ruky šikovného zahradníka.

Foto: Mountfield

Rycí vidle Kent & Stowe mají kvalitní hlavu z nerezové oceli se 4 hroty a zesíleným nášlapným okrajem pro pohodlnější práci. Nadstandardní záruka 10 let.

Foto: Mountfield

Švédské hrábě Kent & Stowe zvládnou díky své šířce úklid listí v rekordním čase.

Foto: Mountfield

Kvalitní vidle a rýč Kent & Stowe sázejí na tradiční materiály a rustikální vzhled.

Ochranné oblečení si pořiďte proto, abyste se cítili bezpečně a komfortně zároveň. K tomu napomůže kvalitní pracovní oblečení. Díky ergonomickým střihům a speciálně vybraným materiálům dobře padne, a přitom se příjemně nosí.

Muži pracující s těžkými nástroji nebo stroji ocení kvalitní pracovní rukavice. A rozhodně se vyplatí chránit také zrak a sluch, takže ve výbavě kutilů by neměly chybět ani ochranné přilby, mřížky a brýle, případně chrániče sluchu.

Foto: Husqvarna

Mezi základní vybavení pro práci s motorovou pilou patří přilba s ochranou obličeje, chrániče sluchu a rukavice, ale i vhodný protipořezový oděv a pevná obuv s protiskluzovou podrážkou a ocelovou špičkou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Podzimní práce

Trávníky hýčkejte. Pravidelně odstraňujte listy, naposled trávník posekejte začátkem listopadu, nechte ho minimálně 5 cm vysoký, aby byl odolnější vůči plevelům a mechu.

Použijte podzimní hnojivo s nízkým obsahem dusíku a vysokým obsahem draslíku, aby trávník odolal mrazu.

Záhony, růže a další rostliny citlivé na mráz zakryjte mlázím nebo listím, nebo zabalte do bublinové fólie.

Vykopejte letní cibulky, např. jiřiny, gladioly a uložte je v odvětrané krabici do sklepa.

Přeneste rostliny v kořenáčích do domu nebo je dejte na nějaké chráněné místo.

Keře a křoviny zkraťte podle typu, prořežte živé ploty přibližně na čtvrtinu jejich velikosti.

Postarejte se o zahradní techniku včetně nářadí.

Uzavřete vodní přívody a vypusťte kohoutky a zavlažovací zařízení, aby mrznoucí voda nezpůsobila žádné škody.

Rozeberte čerpadla v jezírku a v případě nutnosti nainstalujte mrazuvzdorné čerpadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám