Hlavní obsah

Tajnosti kuchyňských zásuvek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam uložíme všechno nádobí, hrnce, pomůcky na vaření, pečení? Kde uskladníme potraviny, jak nejlépe schováme koš na tříděný odpad? Když zařizujeme novou kuchyň, přijdou otázky kolem úložných prostor. Spokojenost s kuchyní se odvíjí právě od nich.

Foto: Senesi

Kuchyňská linka musí pojmout nejen nádobí, jídelní servisy, ale také potraviny, rozmanité ingredience, pomůcky při vaření.

Článek

V kuchyňských studiích vám nabídnou více systémů a možností, jak korpus vybavit. Různé skříňky, zásuvky, typy výsuvů.

Postupně se informujte, jak který funguje, co nabízí, chtějte znát jeho přednosti. Jednoduše tak zjistíte, co nejvíce vyhovuje právě vám.

Výsuv je základ

Kuchyňská sestava je nejvytíženější část nábytku. Vyžaduje dokonalé uspořádání a nejlépe se tento požadavek splní s praktickými plnovýsuvy. Ty se vyrábějí většinou z kovu, v kombinaci s plastem, dřevem či sklem.

Foto: Senesi

Místo spíže slouží potravinová skříň, která může mít nosnost až 100 kg. K potravinám se dostanete pohodlně i z boku.

Podstatným kritériem je jejich nosnost: ta může začínat na pár kilogramech a končit na sto kilech, což je konkrétně pro potravinové skříně důležité. Ty si určitě dopřejte, protože s nimi máte bezvadný přehled o nakoupených surovinách. Uložené věci můžete pohodlně vybírat zepředu i z boku.

Dvířka výklopná

Klasické skříňky s pantovými dveřmi nejsou tak praktické jako dvířka výklopná. Otevírají se směrem nahoru a poskytují větší přehled o uložených věcech.

S oblibou minimalismu přišla na trh i kuchyňská dvířka bez úchytek, která se otevírají a zavírají jemným přitlačením. Možností jsou dokonce i dvířka na elektrické ovládání.

Do mini kuchyně pozvěte chytré spotřebiče

Tipy a trendy

Promyslete dobře i spodní část linky, kam se ukládají velké hrnce, pekáče, pánvičky. Některé spodní skříňky lze mít i pojízdné, na kolečkách, s plnovýsuvy. Nebudete se muset ohýbat, klekat, když potřebujete cokoliv vzít ze zadní části skříňky.

Foto: Asko - Nábytek

Výsuvné police nabídnou v případě malé kuchyňské linky další praktickou plochu.

Vnitřní prostor zásuvek

Pořádek a uklizeno v zásuvkách udrží vnitřní členění pomocí rozmanitých nástavců a vložek. V nabídce je mnoho variant uspořádání: systém uskladnění nožů a prkének, držáky na plech, výsuvné otočné poličky pro rohové skříňky. Do skříňky lze zabudovat i výsuvnou desku, která ještě zvětší pracovní plochu.

Nezapomeňte ani na tříděný odpad. Šikovná je výsuvná zásuvka, kam se vejde nádoba s přihrádkami na plast, papír, sklo. Oblíbená je i zásuvka v úrovni dřezu, kam lze umístit mycí potřeby, saponáty, houbičky, odpadkové pytle apod.

Foto: Hornbach

Vestavný odpadkový koš 2 × 15 l, celkový objem 30 l, materiál ocelový plech, plast. Cena 1690 Kč.

Chytře schovejte i elektrické zásuvky, aby nebyly vidět a nekazily vzhled kuchyně.

Praktická je třeba integrovaná zásuvka, která umí bezdrátově či pomocí USB nabít mobil. Dále zápustná zásuvka do rohu nebo hlubokých pracovních desek, dvojitá zásuvka s integrovaným reproduktorem a možností přehrávání zvuku přes Bluetooth.

Anketa

Máte v kuchyni přehledný systém?
Ano, vím naprosto přesně, kde je který předmět uložený.
70,3 %
Celkem ano, vím rámcově, kde co mám.
18,6 %
To neumím posoudit.
1,2 %
Občas něco hledám.
4,1 %
Moc ne. Chtělo by to nějakou účinnou změnu.
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2073 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Vysněnou kuchyni lze zařídit i online

Zařídit kuchyň od A do Z není vůbec jednoduché. Je totiž potřeba promyslet spoustu věcí do těch nejmenších detailů. Poradit se můžete v kuchyňském studiu. Ale...

Výběr článků

Načítám