Hlavní obsah

Svítidlo inspirované horizontem Lužických hor vyneslo Objev roku Czech Design Weeku

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival designu Czech Design Week má od neděle své vítěze. V kategorii Objev roku zvítězil Pavel Kopřiva junior s originálním svítidlem inspirovaným horizontem Lužických hor. Právě motivy krajiny, přírody a krás Česka jsou v poslední době častým námětem českých designérů. Oceněny byly i iluzivní vázy nebo nezávadný nábytek pro děti.

Foto: Archiv přehlídky Czech Design Week

Vítězné osvětlení od Pavla Křoviny zapadne do všech interiérů v přírodním stylu.

Článek

Do letošního ročníku se zapojilo na 150 českých i zahraničních designérů. Z nich odborná porota zvolila ty nejlepší tvůrce, kteří svými díly přinášejí do českého designérského světa něco nového.

„Hlavním cílem festivalu je podpořit tuzemskou výrobu a kreativní tvorbu, zejména pak u mladých začínajících umělců,“ sdělil u příležitosti vyhlášení cen Lukáš Pipek, ředitel festivalu Czech Design Week.

Foto: Archiv přehlídky Czech Design Week, Anna Pleslová

Limitovanou edici trofejí v podobě váziček pro letošní ročník navrhl sklářský umělec František Jungvirt.

Objevem letošního roku se stal student Fakulty umění a designu na UJEP v Ústí nad Labem Pavel Kopřiva junior se skleněným objektem, který je vyroben broušením z foukaného rotačního tvaru.

„Svítidlo je tvořeno ze dvou kusů, které dělí unikátní křivka inspirovaná horizontem Lužických hor, na který jsem se odmalička díval z pokoje ve svém rodném Novém Boru,“ vysvětluje Kopřiva.

Nejlepší instalaci měly zrcadlové vázy

Za nejlepší instalaci byla oceněna Marieta Tedenacová, která ráda experimentuje s kombinacemi různých materiálů. Bodovala s kolekcí váz Twoowt, které jsou zajímavé svou schopností odrážet obraz, a jejich podoba tak má značně iluzivní charakter.

Foto: Archiv přehlídky Czech Design Week

Kolekce váz Mariety Tedenacové s názvem Twoowt.

Cenu Best of Design si odneslo slovenské designérské duo Adam Krovina a Barbora Machovičová vyrábějící originální LED svítidla a interiérové doplňky, převážně ze dřeva.

Foto: Archiv Machkrovina.sk, Anna Pleslová

Lustr Elio od Barbory Machovičové a Adama Kroviny.

Zvláštní uznání poroty získala česká značka designového nábytku a doplňků do dětských pokojů z neškodlivých materiálů Chic by Pig. Kousky této značky často vznikají z břízové překližky a mají vkusné a nekomplikované tvary i uměřenou barevnost.

Foto: Archiv Chicbypig.cz

Box na hračky s názvem Lady Hády od studia Chic by pig.

Festival Czech design Week proběhl letos už pošesté. Návštěvníci měli možnost během čtyř dnů zhlédnout novinky z oblasti z českého skla, porcelánu, šperků, originálních hraček i papírenských potřeb a interiérového designu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám