Hlavní obsah

Studenti ČVUT projektem energeticky soběstačného rodinného domu nadchli Ameriku

Novinky, nes

Třetí místo z mezinárodní soutěže Solar Decathlon 2013 si z kalifornského Orange County Great Park odváží tým studentů pražské ČVUT za svůj projekt energeticky soběstačného rodinného domu.

Foto: www.airhouse.cz

Český tým studentů ČVUT s cenou za třetí místo v soutěži Solar Decathlon

Článek

Soutěž pořádá americké Ministerstvo energetiky (U. S. Department of Energy) a NREL, Národní laboratoř pro obnovitelné energie. Vybrané univerzitní týmy z celého světa mají za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný rodinný dům. Ne náhodou se soutěž jmenuje Solar Decathlon, tedy Solární desetiboj. Jako sportovci v atletice, tak i soutěžící rodinné domy musí obstát v deseti disciplínách, které se vyhodnocují i každá zvlášť.

Čeští studenti se svým domem, který nazvali Air House, získali 1. cenu v Architektuře a Energetické bilanci, 2. místo v Technice, 3. místo v Atraktivitě pro trh, komfortu a teplé vodě. Bronzová medaile v celkovém skóre potvrdila, že přes veškerá úskalí, která mohou při koordinaci multidisciplinárního týmu nastat, je integrální navrhování správnou cestou.

Foto: www.airhouse.cz

Český dům Air House po opětovném smontování v Kalifornii.

Pro zajímavost, soutěž vyhrál tým z našeho sousedství – studenti technické univerzity z Vídně. Letos se tedy poprvé za celou historii soutěže prosadily ve finále hned dva evropské celky. Je to ovšem i naposled, protože od příštího roku se mohou do soutěže hlásit již jen američtí účastníci.

Čeští studenti pod vedením Fakulty architektury při pražské ČVUT pracovali na projektu dva roky. Nestačilo vytvořit jen návrh, museli si také zajistit jeho financování a s tím související propagaci.

Svůj Air House postavili nejprve v Praze 6, přímo v areálu vysoké školy. Poté jej rozmontovali a v sedmi námořních kontejnerech přepravili do Kalifornie. Tam ho znovu sestavili a deset dní provozovali. Během této doby jej navštěvovali členové odborných porot a hodnotili ze všech zadaných hledisek. Jinými slovy posuzovali, jak si dům vede v jednotlivých disciplínách.

Je třeba zdůraznit, že dům obstál ve dvou odlišných podnebích, našem a kalifornském, a navzdory změnám zůstal nezávislý na z vnějšku dodávaných energiích.

Foto: www.airhouse.cz

Studenti ČVUT se svým soutěžním projektem.

Stavba inspirovaná českou chatařskou tradicí, určená pro generaci padesátníků a vyšší jako domek na podzim života a relaxaci, americkou porotu zaujala a zabodovala. Američané byli potěšeni především tím, že je „architektura (domu - pozn. red.) jedinečným a nádherným zážitkem a přitom tak jednoduchá a čistá.“

Říká se, že v Solar Decathlonu ve skutečnosti vítězí všechny týmy. V letošním 6. ročníku bylo skóre měřených soutěží až do posledních okamžiků velmi vyrovnané, ztráta jedné desetiny bodu znamenala propad o několik míst.

Při prvním ročníku v roce 2002 činil rozdíl mezi prvním a třetím místem 26 bodů, letos chybělo českému týmu k vítězství pouhopouhých šest bodů. Pro České vysoké učení technické soutěž znamená velkou prestiž a studentům dala účast v ní obrovské zkušenosti.

Redakce Novinek se připojuje ke všem gratulantům a upřímně blahopřeje celému týmu k vynikajícímu výsledku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám