Hlavní obsah
Nejlepší britská stavba: Sainsbury Laboratory s adresou: Bateman Street, Cambridge Foto: RIBA

Stirlingovu cenu za architekturu získala moderní laboratoř v botanické zahradě

Prestižní Stirlingovu cenu za nejlepší stavbu roku, postavenou nebo navrženou ve Velké Británii, obdrželo moderní dílo Sainsbury Laboratory. Budova má změnit pohled na vědecká prostředí a tím zvýšit i společenský status vědců.

Nejlepší britská stavba: Sainsbury Laboratory s adresou: Bateman Street, Cambridge Foto: RIBA
Stirlingovu cenu za architekturu získala moderní laboratoř v botanické zahradě

Ocenění "2012 RIBA Stirling Prize" je pro architekty velkou poctou. V předchozích ročnících dostala dvakrát za sebou cenu i proslulá architektka pocházející z Iráku Zaha Hadid.

Letošní vítězná stavba byla vyhlášena na speciální akci v Manchesteru. Ocenění získali architekti z atelieru Stanton Williams - Alan Stanton a Paul Williams. Budovu navrhli pro University of Cambridge. Podle porotců se architektům podařilo stvořit designově velmi nadčasovou stavbu, která do svého prostoru včleňuje i botanickou zahradu.

Stavba působí na první pohled velmi jednoduše až stroze.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Budova perfektně propojuje exteriér a interiér, nachází se na severním okraji botanické zahrady v Cambridgi. "Chtěli jsme, aby stavba působila otevřeným dojmem," sdělil Alan Stanton. To se architektům bezpochyby povedlo.

Na budově na první pohled upoutá velkorysá promenáda, která zdůrazňuje potřebu komunikace a spojení s přírodou. Prostupuje podél efektního sloupového průčelí budovy od přední strany až k prosklené kavárně. Stavba má také otevřený balkón.

Architekti vsadili na přírodní barvy.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Laboratoři dominuje kámen a sklo. Architekti vytvořili mimořádně stimulující pracovní prostředí. Navázali na tradici klášterního ambitu, který vytváří prostor pro reflexi, diskusi a spolupráci mezi vědci.

Díky maximálnímu prosvětlení působí interiéry velmi vzdušným dojmem.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Stavba je velmi rozlehlá, nabízí 11 tisíc metrů čtverečních. Ukrývá v sobě i sbírku - herbář. Veřejný přístup je v přízemí zajištěn ve formě přednáškového sálu a zasedacích místností. Vedle laboratorních prostorů architekti navrhli novou stylovou veřejnou zahradní kavárnu. Podařilo se jim tak vytvořit nárazníkové zóny mezi soukromými a veřejnými zónami.

Laboratoře navrhli architekti jako flexibilní prostory, jejichž využití bude možné po letech libovolně měnit. Porota ocenila i adaptivní fasádu průčelí a velmi efektní vápencové pilíře. Navzdory vysoké energetické náročnosti laboratoří náklady na provoz díky fotovoltaickým panelům, tepelným čerpadlům a přírodnímu osvětlení i v laboratořích nejsou tak vysoké.

Architekti navrhli celou plejádu menších studovních koutků.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

"Laboratoř Sainsbury je výjimečná stavba, která umožňuje prolnutí vědy v laboratořích světové úrovně s veřejným sociálním prostorem s velkou energetickou efektivitou. Je svědectvím o dovednosti, zkušenosti a představivosti architektů Stanton Williams, kteří našli perfektní tvůrčí řešení tohoto komplexního projektu," sdělil Angela Bradyová, prezidentka soutěže RIBA.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků