Hlavní obsah

Stirlingovu cenu za architekturu získala moderní laboratoř v botanické zahradě

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní Stirlingovu cenu za nejlepší stavbu roku, postavenou nebo navrženou ve Velké Británii, obdrželo moderní dílo Sainsbury Laboratory. Budova má změnit pohled na vědecká prostředí a tím zvýšit i společenský status vědců.

Foto: RIBA

Nejlepší britská stavba: Sainsbury Laboratory s adresou: Bateman Street, Cambridge

Článek

Ocenění "2012 RIBA Stirling Prize" je pro architekty velkou poctou. V předchozích ročnících dostala dvakrát za sebou cenu i proslulá architektka pocházející z Iráku Zaha Hadid.

Letošní vítězná stavba byla vyhlášena na speciální akci v Manchesteru. Ocenění získali architekti z atelieru Stanton Williams - Alan Stanton a Paul Williams. Budovu navrhli pro University of Cambridge. Podle porotců se architektům podařilo stvořit designově velmi nadčasovou stavbu, která do svého prostoru včleňuje i botanickou zahradu.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Stavba působí na první pohled velmi jednoduše až stroze.

Budova perfektně propojuje exteriér a interiér, nachází se na severním okraji botanické zahrady v Cambridgi. "Chtěli jsme, aby stavba působila otevřeným dojmem," sdělil Alan Stanton. To se architektům bezpochyby povedlo.

Na budově na první pohled upoutá velkorysá promenáda, která zdůrazňuje potřebu komunikace a spojení s přírodou. Prostupuje podél efektního sloupového průčelí budovy od přední strany až k prosklené kavárně. Stavba má také otevřený balkón.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Architekti vsadili na přírodní barvy.

Laboratoři dominuje kámen a sklo. Architekti vytvořili mimořádně stimulující pracovní prostředí. Navázali na tradici klášterního ambitu, který vytváří prostor pro reflexi, diskusi a spolupráci mezi vědci.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Díky maximálnímu prosvětlení působí interiéry velmi vzdušným dojmem.

Stavba je velmi rozlehlá, nabízí 11 tisíc metrů čtverečních. Ukrývá v sobě i sbírku - herbář. Veřejný přístup je v přízemí zajištěn ve formě přednáškového sálu a zasedacích místností. Vedle laboratorních prostorů architekti navrhli novou stylovou veřejnou zahradní kavárnu. Podařilo se jim tak vytvořit nárazníkové zóny mezi soukromými a veřejnými zónami.

Laboratoře navrhli architekti jako flexibilní prostory, jejichž využití bude možné po letech libovolně měnit. Porota ocenila i adaptivní fasádu průčelí a velmi efektní vápencové pilíře. Navzdory vysoké energetické náročnosti laboratoří náklady na provoz díky fotovoltaickým panelům, tepelným čerpadlům a přírodnímu osvětlení i v laboratořích nejsou tak vysoké.

Foto: RIBA, Hufton, Crow

Architekti navrhli celou plejádu menších studovních koutků.

"Laboratoř Sainsbury je výjimečná stavba, která umožňuje prolnutí vědy v laboratořích světové úrovně s veřejným sociálním prostorem s velkou energetickou efektivitou. Je svědectvím o dovednosti, zkušenosti a představivosti architektů Stanton Williams, kteří našli perfektní tvůrčí řešení tohoto komplexního projektu," sdělil Angela Bradyová, prezidentka soutěže RIBA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám