Hlavní obsah

Stavitel Emilian Fischer si pořídil vilu v Pekle

Novinky, Text: Jana Synková, Petr Domanický, editace: tnk

Stavitel Emilian Fischer si pro své sídlo vybral oblast nad řekou Mží přezdívané Peklo, bezprostředně za bývalými městskými hradbami. Bylo to reprezentativní území. V první polovině 19. století měl v těchto místech zahradu s altánem tehdejší starosta Martin Kopecký, v okolí vzniklo po obou březích řeky několik letohrádků.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Plzeň, Pobřežní ulice 8, čp. 780

Článek

Emilian Fischer, stavitel z Radnic, získal v 19. století měšťanské právo v Plzni.  Nedlouho poté oznámil úřadu, že by chtěl postavit dvoupatrovou městskou činžovní vilu, a žádal o povolení s tím, že stavbu sám povede.

Vila byla oproti původním plánům postavena s určitými změnami. Nejpodstatnější rozdíl byl v tom, že se ústředním centrem stalo všemi podlažími probíhající atrium s prosklenou střechou a zasklenými pavlačemi. Nárožní výstupky v hlavní straně vily byly oproti projektu zvýšeny formou otevřených věžových pavilonů s plochými střechami.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba je honosným plzeňským sídlem.

Stavbu Fischer dokončil v roce 1886, kolaudace se uskutečnila 18. prosince. Zajímavostí je, že vila s více než čtyřmi desítkami místností neměla ani jednu koupelnu.

Mohutná vila je postavena v tehdy módním novorenesančním stylu. Na konci 19. století získali objekt bývalého Pekla sousedící s Fischerovou vilou sociální demokraté se záměrem vybudovat z ní svůj spolkový dům. V roce 1902 postavili vedle vily budovu s verandou a pavilon jako část svého budoucího spolkového domu.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Podlahu krášlí drobné dekorace.

Nakonec místo zamýšlené novostavby postavili jen budovu dvorany se sálem a přikoupili bývalou Fischerovu vilu, kterou proměnili na administrativní budovu. Z východní strany k ní přistavěli široké schodiště, směřující do zahrady při řece. V místě bývalé verandy vznikla novostavba vstupní a kavárenské budovy.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Schodiště je dekorováno střídmě a uměřeně.

Areál Pekla byl tehdy zahradou propojen s novým výstavištěm. Okolí bývalé vily se zahradou bylo zdevastováno v 60. až 90. letech 20. století demolicemi historické zástavby a výstavbou nové silniční sítě.

K devastaci došlo paradoxně v době, kdy tzv. Peklo, jako nejstarší dělnický dům v Čechách, bylo jedinou národní kulturní památkou v Plzni. Vila je nadále kulturní památkou jako součást areálu dělnického domu Peklo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám