Hlavní obsah
K rekonstrukci se nakonec lépe než původní obytné stavení hodila stodola. Tu architekti rozebrali a na jejích základech postavili nový rodinný dům. Foto: Jiří Ernest

Starou stodolu architekti proměnili ve stylový rodinný dům

Rodinný dům se stodolou na Jičínsku měli za úkol rekonstruovat architekti ze studia Blok_architekti. Jak se ale záhy ukázalo, stav rodinného domu byl natolik špatný, že by se náklady na jeho opravy a úpravy vyšplhaly do neúnosné výše. Naopak stodola se zachovala v překvapivě dobré formě. Architekti proto na rodinný dům nakonec proměnili právě ji. A výsledek si zaslouží obdiv.

K rekonstrukci se nakonec lépe než původní obytné stavení hodila stodola. Tu architekti rozebrali a na jejích základech postavili nový rodinný dům. Foto: Jiří Ernest
Starou stodolu architekti proměnili ve stylový rodinný dům

„Stávající stav stodoly nám umožnil navrhnout rodinný dům, který vyhovuje dnešnímu standardu bydlení a zároveň požadavkům investora,” vysvětlují architekti.

Architekti znovu využili mj. původní pískovec, který nechali rozřezat a vyplnili jej izolací. Tak vznikly nové sloupy.

Foto: Jiří Ernest

Bývalá stodola postavená na ploše 130 m² má severojižní orientaci. Její původní stavbu architekti nechali v podstatě celou rozebrat a na jejích základech vybudovali nový dům se stejným objemem i tvarem.

Jejich cílem bylo využít znovu co největší množství z původního materiálu. Zachovali tak například výrazné pískovcové pilíře.

Prostory mezi pískovcovými sloupy jsou vyplněny cihelným zdivem, z vnější strany je ovšem překrývají dřevěné obklady.

Foto: Jiří Ernest

Jejich kámen ovšem nejprve nechali rozřezat a vyplnit izolací. Zpětným slepením vznikly pilíře nové, ovšem lépe vyhovující současným stavebním standardům.

Propojení se zahradou zajišťuje zejména velkoformátové okno směřující do dvora a také posuvné prosklené dveře na štítové straně domu.

Foto: Jiří Ernest

V rozestupech mezi pilíři pak architekti použili cihelné zdivo, které zakrývá dřevěný fasádní obklad. Naopak v interiéru si obyvatelé užijí nejenom pískovce, ale také již zmiňovaných cihel a také OSB desek, stěrky i klasického dřeva. To vše vytváří zajímavou a velmi stylovou kompozici, v níž se doplňují moderní styl s náznaky industriálních rysů.

Centrálním prvkem interiéru je elipsovité schodiště s cihlovým tubusem.

Foto: Jiří Ernest

Dům je uzavřen sedlovou střechou s dřevěným krovem. Vnitřní prostor stodoly je rozdělen na přízemí a obytné podkroví nad ním. Ústředním prvkem je pak elipsovité schodiště, jež je umístěno téměř ve středu domu.

Interiérová stěna dětského pokoje je otevřena dvojicí oken.

Foto: Jiří Ernest

Zaujalo nás
Nejvýraznějším prvkem nového domu je bezpochyby schodiště. Jeho cihlový tubus nekončí v podkroví, jak by se dalo čekat, ale vystupuje až na úroveň střechy. Tam je uzavřen prosklením, které lze ovšem otevřít a schodiště se tak promění v malou rozhlednu.

V interiéru se harmonicky doplňuje několik druhů materiálů.

Foto: Jiří Ernest

Dispozice domu není nijak složitá, odpovídá současnému trendu umísťovat denní „živější” zóny do přízemí a horní podlaží využívat spíše jako klidové a relaxační zóny.

Změnou oproti zaběhlému standardu je v tomto případě ovšem vyčlenění zhruba třetiny přízemí jako ateliéru pro majitele, zbytek funguje jako otevřený prostor, kde je kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Nechybí WC s koupelnou.

Vršek schodišťové šachty je uzavřen světlíkem, který lze otevřít a vyhlížet tak ze schodů do krajiny.

Foto: Jiří Ernest

Hezkým nápadem je zakomponování části kuchyně přímo do těla schodišťového tubusu.

Architekti věnovali pozornost všem detailům.

Foto: Jiří Ernest

Podkroví má dvě výškové úrovně, v nižší je ložnice majitelů, koupelna a knihovna, která se otevírá nad ateliér. Vyšší úroveň je nad obývacím pokojem. Tam je možné objevit dětský pokoj s okny v interiérové stěně, jimiž lze shlížet dolů na jídelnu v přízemí. Díky vyvýšené poloze dětského pokoje získal obývací pokoj vyšší strop, kterému architekti ponechali přiznanou ocelovou konstrukci.

Půdorys přízemí: 1 zádveří, 2 kuchyň, 3 obytná místnost, 4 schodiště, 5 WC, 6 koupelna, 7 ateliér

Foto: Blok_architekti

Půdorys podkroví: 1 ložnice, 2 pracovna, 3 pokoj, 4 schodiště, 5 koupelna, 6 WC, 7 knihovna

Foto: Blok_architekti

Řez stavbou

Foto: Blok_architekti

Příčné řezy

Foto: Blok_architekti

Západní pohled

Foto: Blok_architekti

Původní podoba stodoly

Foto: Blok_Architekti

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků