Hlavní obsah
Architekti proměnili původní kamennou stodolu v obytný dům. Foto: José Campos

Bývalou stodolu v portugalském městečku Viana do Castelo proměnil pár architektů Sofia Parenteová a André Delgado pracující pod společnou hlavičkou par-do v jednoduchý, moderně zařízený dům. Do původního vnějšího zdiva vložili zcela nový interiér, jemuž vévodí bílá výmalba a centrální multifunkční box obložený březovou překližkou.

Architekti proměnili původní kamennou stodolu v obytný dům. Foto: José Campos
Starou kamennou stodolu proměnili na moderní obytný dům

Samotné umístění bývalé stodoly má svůj rustikální půvab. Zatímco západní stěnou dům hledí do ulice, východní strana domu směřuje do zahrady s vinohradem, který začíná hned u jeho dveří.

Na jižní straně je pak dlážděný dvorek a přes něj je okny vidět až na moře. Stavba na pozemku zabírá plochu 50 m2.

Na jižní straně domu je dlážděný dvorek.

Foto: José Campos

Foto: José Campos

Z původní stodoly architekti zachovali veškeré obvodové zdivo z kamene. Interiér stavby však rozčlenili do dvou úrovní a především do centra prostoru vložili multifunkční box. Ten plní hned několik funkcí.

Ve směru do kuchyně slouží jako spíž, do obýváku funguje jeho stěna coby soustava poliček a skříněk a v jeho útrobách se pak skrývá koupelna s toaletou.

V interiéru domu je umístěn dřevěný box sdružující několik různých funkcí.

Foto: José Campos

V boxu jsou implementovány nejenom koupelna s toaletou, ale také četné úložné prostory.

Foto: José Campos

V přízemí je podlaha z leštěného betonu.

Foto: José Campos

Společenská zóna domu je umístěna do přízemí, kde jsou kuchyň, jídelna a obývací pokoj propojeny do jednoho celku.

Po schodišti, jehož hlavním opěrným bodem je opět centrální box, se vystupuje do horního patra, které slouží naopak jako ryze soukromá zóna a je zde umístěna ložnice majitele domu. Před vstupem do ní je mezanin tvořený vrškem boxu, který je pochozí, a jsou na něm další úložné prostory.

Horní dřevěné lamely v otevřené poloze

Foto: José Campos

Horní dřevěné lamely v zavřené poloze

Foto: José Campos

Kuchyňská linka je navržena tak, aby vzhledem korespondovala z dřevěným boxem.

Foto: José Campos

Zajímavým prvkem interiéru je sada dřevěných lamel, které lze otevírat či zavírat a tím propojit ložnici se zbytkem interiéru, nebo ji od něj naopak oddělit.

Vršek dřevěného boxu je pochozí. I zde jsou úložné prostory.

Foto: José Campos

Ložnice v horním patře

Foto: José Campos

Ložnici lze se zbytkem domu otevřením otočných lamel.

Foto: José Campos

Foto: José Campos

Autoři projektu sázeli při volbě materiálů a barev na jednoduchost a čistotu. V přízemí proto zvolili podlahu z leštěného betonu v tmavě šedé barvě, výmalbu navrhli prostou, bílou. Vše pak nenásilně doplňuje světle hnědá barva březové překližky.

Některé prvky ze dřeva, jako například otočné lamely v horním patře, jsou rovněž natřeny pouze bílou barvou.

Přízemí

Foto: par-do

Horní patro

Foto: par-do

Axonometrický pohled

Foto: par-do

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků