Hlavní obsah

Stará řadová vila v novém kabátě, každé patro vyniká originalitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po narození dcery nazrál čas, aby Patrik s Martou upravili své dosavadní bydlení a zrekonstruovali starou řadovou vilu v Praze. Než se mohli vrátit domů, byli nějaký čas nuceni žít v pronajatém bytě.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu pokoji dominuje závěsné otevřené ohniště přivezené z Holandska. Podlaha je upravena stěrkou Pandomo, pod ohništěm je chráněna tvarově upraveným plátem oceli. Od kuchyně pokoj dělí na míru zhotovená stěna s úložnými prostory a posuvnými dveřmi.

Článek

Bylo třeba velkých změn, nebo jste upravovali jen interiér vily?

Patrik: Dům se změnil z gruntu, byl ve špatném stavu. Přistavěli jsme garáž, halu, terasu i jídelnu, vybudovali jsme výtah… Dům má čtyři podlaží zhruba po 120 m² – suterén, přízemí, první a druhé patro. Nejvyšší patro obývá teta, která zde také bydlela už před rekonstrukcí.

Foto: www.modernibyt.cz

Za klidnou fasádou skříní se skrývá chladnička, mrazák, velký dřez, myčka, trouba i mikrovlnná trouba a spíž. Na podlaze je stěrka Pandomo a strop je vytvořen z barrisolu.

Na stavebních úpravách domu jsme spolupracovali s architektem Janem Roháčem a kompletní řešení interiérů jsme svěřili architektovi Martinu Sladkému ze studia De.fakto.

Nesvazovaly vás už dané hranice prostředí?

Architekt Martin Sladký: Protože se nakonec ukázalo, že bude možné přistavět i jídelnu, upravil jsem dispozici. Kuchyň, která měla být původně směrem do ulice, jsem přesunul tak, aby přímo navazovala na jídelnu. Měl jsem důvěru investora a volné ruce, známe se už léta.

Foto: www.modernibyt.cz

Středem kuchyně vede ostrůvek krytý deskou z corianu, která volně přechází v barový stůl. Je vybaven plynovou varnou deskou. Povrch digestoře je upraven zářivě bílým matným sklem. Šedobílou kombinaci neutrálních barev oživují oranžové barové židle.

Jak jsou jednotlivá podlaží uspořádaná?

Patrik: V suterénu máme relaxační místnost se sprchou, posilovnu, spa a klubovnu s projektorem a plátnem, kde se příležitostně scházíme s přáteli. Také jsou tam úložné prostory na sportovní vybavení, nářadí apod. V přízemí je vstupní hala s výtahem, kde je na míru zhotovená pohovka s integrovaným botníkem a se spoustou rafinovaných úložných prostorů například na kabelky atd.

Architekt Martin Sladký: Ze zadní strany záměrně asymetrického tvaru pohovky je ještě vytvořená nika, kam je možné při cestě po schodech z garáže odložit klíče a různé drobnosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Předěl mezi koupelnou a ložnicí má ze strany ložnice rovněž zrcadlovou plochu, na níž je nainstalovaná velká televizní obrazovka.

Patrik: Nechybí ani prostorná šatna s oknem a barrisolovým stropem, kterým do místnosti prostupuje příjemné rozptýlené světlo zářivek. Šatna je vybavena skříněmi a celozrcadlovou stěnou, která místnost opticky zvětšuje.

Obývací pokoj je od kuchyně oddělený posuvnými dveřmi, které při uzavření pokoje navazují na atraktivní graficky členěnou stěnu s otevřenými i skrytými úložnými prostory ve tvaru různých lichoběžníků. Místnost má přímou návaznost na terasu. Kuchyní lze projít do neobvyklé jídelny rovněž ve tvaru lichoběžníku.

Z fotografie ale není vůbec tvar lichoběžníku patrný.

Patrik: Není to vidět, ale je to tak a zajímavé je i to, že stůl Martin navrhl také ve tvaru lichoběžníku a kopíruje stěny místnosti. Opravdu nezvykle působí kuchyň. Větší část kuchyně je skrytá kdesi v útrobách skříní.

Patrik: Ano. Tvoří ji jedna kompaktní nábytková linka podél celé stěny místnosti a samostatný ostrůvek s digestoří, varnou plochou a dřezem, prodloužený v malý barový stůl se dvěma židlemi uprostřed. Z kuchyně jsme nadšení, přímo září! Veškeré povrchy jsou ze sněhobílého matného skla – kompaktní linka u zdi, celý ostrůvek i digestoř.

Foto: www.modernibyt.cz

Umyvadla i vana v prostoru jsou zhotoveny z corianu podle autorského návrhu architekta Martina Sladkého. Páková vanová baterie je značky Hansgrohe. Za skleněnou zástěnou je sprchový kout a klozet s bidetem značky Flaminia. Strop je zhotoven z barrisolu.

Architekt Martin Sladký: Nábytek je vyrobený z lakovaných MDF desek a na něj je nalepeno 4 mm silné sklo. Pracovní plochy jsou však zhotoveny včetně dřezů jednolitě z corianu. Jsou zde dva dřezy – malý dřez je součástí ostrůvku a opravdu nadstandardně velký dřez, který je i hodně hluboký, je součástí nábytkové stěny.

Místnost sice nemá přímé denní světlo, ale díky stropu z barrisolu nasvícenému zářivkami působí tak, jako by denní světlo měla.

Trochu mě překvapilo, že jste s ohledem na celkový styl a uspořádání interiéru nevolili sofistikovanější formu krbu, například minimálně nápadný krb integrovaný do některé stěny.

Patrik: Tento krb se nám moc líbil, objevili jsme ho prostřednictvím internetu, je to takové zavěšené otevřené ohniště. U nás se neprodává. Je z Holandska a nejbližší montážní firma, která ho nainstalovala, sídlí v Drážďanech. Bylo to trochu náročnější, ale přáli jsme si z ohniště vytvořit originální dominantu místnosti. Myslím, že se to podařilo.

Foto: www.modernibyt.cz

K útulné atmosféře přispívá po obvodu místnosti snížený strop se zabudovaným nepřímým osvětlením i masivní podlaha z běleného dubu.

Všimla jsem si, že v přízemí je ještě WC, ale i úctyhodně prostorná místnost paní domu vybavená pohovkou, skříněmi, knihovnou a stolem, ale také rafinovaně skrytým shozem prádla, pračkou a sušičkou. A co je v prvním patře?

Patrik: Tam máme ložnici s hlavní koupelnou a pokoje, které připravujeme pro děti s dětskou koupelnou. Rádi bychom ještě dalšího člena rodiny.

Zdá se, že většina vybavení domu je zhotovená na míru, nemýlím se?

Patrik: Ano, přesně podle autorských návrhů Martina. Dokonce i vana z corianu je zhotovená podle jeho návrhu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice má spoustu úložných a odkládacích prostor - skříně, zásuvky pod postelí, policový systém integrovaný do hlavní stěny i jednoduchý stůl pod oknem.

Celý dům je prošpikován rafinovanými skrýšemi a detaily, které jsou nejen prakticky užitečné, ale i esteticky prospívají celkové úhlednosti interiéru. Je nám tu dobře.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní a estetické panelákové bydlení

Panelové byty jsou obecně vnímány jako málo komfortní a nepříliš vzhledné. O to větší radost je vidět, že soudný investor a zkušený architekt mohou dosáhnout...

Výběr článků

Načítám