Hlavní obsah

Správně zvolená okna doladí jedinečný styl každého domu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna jsou jedinečným prvkem domu, který se podílí na celkovém dojmu z exteriéru i interiéru. Vše je nutné sladit tak, aby barva a materiál odpovídaly vzhledu domu a zařízení bytu. Výhoda je, že se okna vyrábějí na míru, což nám dovoluje vybrat ideální variantu. Zcela samostatnou kapitolou jsou střešní okna.

Foto: WWW.DAFE.CZ (4x)

Okna Progress se díky izolačním sklům mohou použít i do pasivních domů. Cena oken Progress Standard je od 4000 Kč bez DPH/m2.

Článek

Okna se nabízejí v široké škále barev, materiálů i okenního příslušenství, jako jsou okenní parapety nebo žaluzie. Bohatá je nabídka dekorů různých dřevin a barev nových plastových oken a podobně široký je výběr odstínů i krycích lazur pro dřevěná eurookna.

U plastových oken je oblíbené oboustranně bílé provedení a mezi dřevodekory zlatý dub, ořech a třešeň.

Foto: PRAŽÁK S. R. O.

V rodinném domě je použit nejžádanější typ dřevěných výplní – euro IV92 s trojsklem (cena podle velikosti oken), který je vhodný pro nízkoenergetické a pasivní domy.

U eurooken je spektrum odstínů pestřejší. Lazury zachovávají původní kresbu použitého druhu dřeva a podtrhují dojem ze základního přírodního materiálu.

Světlo pro interiér

Světlo v místnosti závisí na počtu oken, na jejich rozměru i umístění. A protože okna patří k výrazným estetickým prvkům domu, měli bychom si dobře vybrat také typ, dělení, příčky i sloupky.

Foto: WWW.DAFE.CZ

Okna Progress Alu mají vnější hliníkovou obložku umístěnou na plastový profil Geneo® a díky svým vynikajícím izolačním vlastnostem a jednoduché údržbě jsou vyhledávaná. Cena okna je při rozměru 1 x 1 m od 5640 Kč bez DPH.

Dostatečné je takové osvětlení, kde okna tvoří alespoň jednu osminu půdorysu místnosti.

Kvůli dobrému rozptylu světla je lepší okna umístit na střed stěny než do rohu. Také vyšší a užší okna osvětlí interiér lépe než okna nižší a široká.

Rozhodne materiál

Zásadní je rozhodnutí o materiálu v případě novostavby, ale i před výměnou starých poškozených oken. V obou případech řešíme otázku, zda si vybrat dřevo, plast, hliník či jejich kombinace.

Foto: VEKA AG

Okenní systém Swingline splňuje vysoké nároky na design a funkčnost svými kulatými, atraktivními tvary, vyváženými proporcemi a dynamickou optikou.

Při posuzování mechanicko-fyzikálních vlastností, jako je součinitel prostupu tepla, hořlavost či těsnění, jsou nová okna srovnatelná. Plastová okna jsou kvůli tepelné roztažnosti vyztužena speciální ocelí.

Zohledníme i to, že dřevo je obnovitelný přírodní produkt, zatímco plast je umělý materiál z dovážených surovin, jehož výroba je energeticky náročná.

Podle čeho vybírat

Renomovaný výrobce a montážní firma – zaměříme se na špičkové výrobky a vyloučíme nekvalitní produkty. Každý výrobek má mít certifikát. To znamená garantovanou kvalitu výrobku z hlediska tepelně-technických a mechanických vlastností.

Foto: SCHUCO

Energeticky nezávislá stavba s okenním systémem AWS 70. HI (Uf = 1,6 W/m2K), s pohledovou šířkou 117 mm. Podle preferencí si lze vybírat z různých designových variant a ovládacích prvků, mechanických i automatizovaných.

Záruční doba by měla být minimálně pětiletá. Optickou kvalitu okna a výrobní technologii posoudíme pouhým okem. Podstatný je i poměr mezi cenou a užitnými vlastnostmi výrobku. Jednoduchá manipulace – otevírání a zavírání včetně ventilace, snadné čištění. Zajímáme se o životnost, stálobarevnost, odolnost vůči světlu a jednoduchou údržbu.

Prověřené dřevo

Základní materiál eurooken tvoří minimálně třívrstvá lamela ze smrkového či dubového dřeva. Při výrobě lepených dřevěných lamel se používají vodě odolná lepidla. Lepší tvarovou stabilitu nabízejí ušlechtilejší druhy dřeva (např. meranti či severská borovice).

Foto: VEKA AG

Barevná okna a dveře mají architektonický význam a jsou také důležitým prvkem pro celkový vzhled stavby. S rozsáhlým výběrem univerzálních barev a dřevěných dekorů se nabízí individuální řešení pro každý vkus.

Eurookna (ale i plastová okna) lze kombinovat na vnější straně s hliníkovým obkladem. Okna pak mají výborné tepelně technické vlastnosti, navíc dřevo v interiéru působí příjemně a esteticky. Z vnější strany dřevěnou konstrukci chrání hliníkový obklad v široké škále barevných variací.

Plastové profily

Pevné profily vyztužené ocelovými vložkami nahrazují vícekomorové „voštinové“ profily, které nepotřebují ocelové výztuhy a z hlediska tepelně technických vlastností dosahují úrovně dřevěných profilů. Voštinové profily jsou dražší, vyžadují totiž více plastu i složitější tvarovací nástroje.

Foto: VEKA AG

Plastová okna z profilového systému Softline 82 optimalizují energetickou bilanci jakékoli budovy a zároveň nabízejí nejvyšší komfort bydlení.

Únosnost a stabilitu plastových profilů lze zvyšovat kombinací různých materiálů ve vrstvách stěn profilu. To umožňuje technologie koextruze, kde u běžných velikostí oken odpadá nutnost vkládat ocelové výztuhy. Tak se výrazně zlepšují tepelně technické vlastnosti oken, ale zvyšuje se také cena profilu.

Moderní hliník

Okna z hliníkových profilů vynikají vzhledem a škálou barevných kombinací. Vybírat lze z celého sortimentu profilů v různých povrchových úpravách. Samozřejmostí je barevné sladění klik, kování i závěsů.

Foto: WWW.DAFE.CZ

Hliníková okna jsou ideální pro velkoformátové varianty či atypické tvary oken. Hliník je dostatečně tuhý materiál, který si poradí se všemi požadavky architektů. Okna jsou k dostání při rozměru 1 x 1 m a okenním dvojsklu od 8652 Kč.

Pro přírodní vzhled hliníkových prvků jsou v nabídce fólie imitující různé druhy dřeva. Standardní barevné provedení je bílé nebo v přírodním eloxu, ale k dispozici je více než 400 barev v lesklém, matném i metalickém provedení. Lze použít odlišnou barvu v interiéru a exteriéru.

Tepelné ztráty

Při výběru oken sledujeme hlavně hodnotu prostupnosti tepla. Součinitel prostupu tepla okna Uw je číslo, které nám říká, jak moc brání okno úniku tepla.

Součinitel prostupu tepla se rozlišuje pro sklo – Ug (glass) a pro profil – Uf (frame).

Foto: PRAŽÁK S. R. O.

Dřevohliníková okna a posuvné dveře – systém Integrall (cena podle velikosti oken), který umožňuje přímé připojení s ostěním, jehož výsledkem je čistý pohled na prosklenou část bez narušení vzhledu rámu.

Dobré těsnění

Okenní konstrukce lze rozdělit na okna s jednostupňovým nebo dvoustupňovým těsněním. Jde především o hlavní funkční spáru oken mezi okenním rámem a křídlem.

Eurookna mají zpravidla dvoustupňové těsnění a dnes od jednostupňového těsnění ustupují i výrobci plastových oken.

Foto: SLOVAKTUAL

Hliníková okna s rámy Heroal 110 ES mají nově kování se skrytými panty a rámy v oblíbených dekorech dřevin, ale třeba i v jasně červené, blankytně modré, růžové, černé či svítivě zelené.

Spolehlivější, byť cenově náročnější dvoustupňově těsněná okna mají dešťovou zábranu, která zamezí přístupu vody až na úroveň prvního těsnicího profilu – větrové zábrany. Jejím úkolem je omezit pronikání vzduchu, takže okno má nesrovnatelně vyšší odolnost proti hnanému dešti i větru.

Výběr skla

Běžná izolační dvojskla jsou konstruována jako dvě tabule, jejichž vzdálenost vymezuje dutý distanční plastový rámeček. Jeho použitím dojde k omezení vlivu tepelných mostů na izolačních dvojsklech a k výraznému potlačení možnosti vzniku kondenzátu na spodní hraně skla.

Foto: WWW.DAFE.CZ

Atypicky velké plochy s minimem rámu jsou hitem. V posuvně-zdvižném provedení lze zvolit rozměr otvíravého okna až 3 na 2,7 m. Cena posuvně-zdvižných oken je od 10 000 Kč/m2 bez DPH.

V rámci nízkoenergetických a pasivních domů se osvědčuje aplikace trojskla, které je vyrobeno na stejném principu jako izolační dvojsklo. Volbu skla podřídíme hladině hluku v okolí (protihluková skla 35–38 dB zajistí ticho domova zvláště u rušných ulic).

Kování po obvodu

Většina oken má celoobvodové kování, které dovoluje jednou klikou otevírat a sklápět křídla. Kování je vybaveno bezpečnostní pojistkou proti chybnému ovládání. Vhodným doplňkem je také dětská pojistka, která nedovolí otevřít křídlo běžným způsobem a lze ji uvolnit jen ve funkci sklápění. Ovládací klikou lze zajistit polohu otevřeného křídla v libovolném místě.

Dalším doplňkem kování je funkce mikroventilace, umožňující pronikání vzduchu do místnosti. Tyto doplňky nejen zvyšují komfort obsluhy oken, ale zlepšují i jejich užitné vlastnosti.

Nové možnosti střešních oken

Nová generace střešních oken Velux poskytuje více denního světla (prosklená plocha je až o 10 % větší, tudíž jsou i větší solární zisky střešních oken v topné sezóně), více pohodlí díky vylepšenému ovládání, integrovanému systému ventilace s filtrem proti prachu a hmyzu, subtilnějšímu rámu a křídlu i atraktivnějšímu a praktičtějšímu vnějšímu vzhledu (užší horní oplechování, zakulacené rohy vnějšího oplechování).

Foto: VELUX

Okna spotřebují méně energie díky novému systému izolace, sníženému součiniteli prostupu tepla (Uw) i možnosti zapuštěné montáže do střechy, která snižuje tepelné ztráty a vypadá elegantněji. Hodnota Uw celého okna se pohybuje kolem 1,25 W/m2K.

Ceny oken

Ceny okna se určují až na základě konkrétní objednávky.

Záleží na materiálu profilů (plast, dřevo, hliník), rozměrech, tvaru, členění a způsobu otevírání oken, barvě profilů (bílá, jednostranná, oboustranná barva), zasklení, dalších doplňcích oken (žaluzie, rolety, parapety, sítě proti hmyzu), případně na dalších službách, jako je doprava, montáž, zednické začištění, (demontáž, likvidace starých oken).

Nejvyšší cenu lze předpokládat u hliníkových oken, asi o 30—40 % levnější budou okna dřevěná.

Nejlevněji (oproti dřevěným oknům o 20 %) pořídíme okna plastová.

Obvyklá dodací lhůta pro plastová okna je 5 - 8 týdnů, 10 týdnů pro dřevěná eurookna a pro hliníkové výplně 12 týdnů. 

Obecně platí: čím vyšší je tento koeficient, tím jsou energetické ztráty vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám