Hlavní obsah

Společný pokoj pro dvě děti nemusí představovat neřešitelný problém

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sourozenci potřebují mít své soukromí, zvláště když jsou opačného pohlaví s větším věkovým rozdílem. Zařídit společný pokoj nemusí být jednoduché. Jak na to?

Foto: VIABEL (2x)

Skvělé řešení, jak do malého prostoru umístit dvě lůžka a dva psací stoly. Také se vyplatí pořídit nábytek neutrálních barev a kombinovat s barevnými doplňky.

Článek

V tomto případě platí zásadní pravidlo: nábytek volíme jednoduchý, rostoucí, nejlépe na míru a v neutrálních odstínech.

Děti zhruba do deseti let mohou být společně v jedné místnosti, pak je lepší, když mají každý svůj pokoj.

To samozřejmě není vždy možné, a tak volíme různé triky: místnost opticky předělíme odlišnými barevnými stěnami, použít lze i paraván vysoký dva metry či jiné dělicí příčky.

Proč je lepší rovný stůl

Každý sourozenec má mít v pokoji vymezený koutek, který patří jenom jemu. Tam je dobré umístit psací stůl, protože školák tak získá klid na přípravu i volnou kreativní zábavu.

Foto: VIABEL

Dva sourozenci v jednom pokoji, to znamená i dva samostatné psací stoly. Každý totiž potřebuje klid na své školní povinnosti.

Praktický je klasický stůl s rovnou deskou, výškově nastavitelný a hlavně z kvalitního materiálu. Móda šikmých sklápěcích desek není šikovná, protože na stole mají děti spoustu drobností a pomůcek, které pak padají, musíme je sklízet a zase vyrovnávat (navíc ze školy jsou stejně zvyklé psát na rovném podkladu).

U malých školáků, nad kterými rodiče ještě dohlížejí, se také vyplatí pořídit vedle stolu židli pro maminku. Jinak školák skončí u jídelního stolu v kuchyni, který je pro něho vysoký a nepohodlný.

Chytrá židle se vyplatí

Myslíme také na ergonomicky tvarovanou židli. Nejlepší je na kolečkách a výškově nastavitelná. Ostatní funkce jako posun, výška a sklon područek či opěrky zad jsou celkem zbytečné, děti je ani nevyužijí. Páčky je jenom rozptylují a vyzývají k důkladnému zkoumání a hře.

Foto: AZ TORAL

Děti potřebují i pracovní židli, nejlépe na kolečkách a výškově nastavitelnou.

Židli i stůl se vyplatí pořizovat zároveň, aby oba kousky k sobě pasovaly jako puzzle. Děti vezmeme do obchodu s sebou, aby vše vyzkoušely. Mohou si vybrat třeba potahy pracovních židlí, které se prodávají v mnoha materiálech a barvách, takže sladit vzhled čalouněného sedáku a opěrek s celkovou koncepcí dětského pokoje bude lehké.

Jaké postele a kam s nimi?

Lůžka pro sourozence zaberou hodně místa a umístit obě volně do prostoru může být v malém pokoji, např. o 12 m2, celkem problém.

Vysoké palandy se příliš nedoporučují, protože dítě spící nahoře dýchá špatný vzduch, také to není bezpečné.

Foto: KIKA

Pod zvýšenou postel lze umístit další lůžko (sestava má tvar písmene L) a vyčlenit prostor i na boxy a skříňky.

Je lepší poohlédnout se po sestavě, kde jedna postel je opatřena kolečky a zajíždí pod druhou, vysouvá se jenom na noc.

Také lze zakoupit dvě tzv. zvýšené postele, pod kterými se dá umístit pracovní sestava, věci na ukládání apod.

Foto: E-COLOR

Menší děti potřebují dětský pokoj zařídit spíše jako hernu s dostatkem úložných prostor na hračky, knížky, stavebnice, výtvarné potřeby.

Volíme-li dvě samostatná lůžka, je výhodné sestavit postele do tvaru písmene L.

Výmalba nemusí být tvrdý oříšek

Barevně sladit pokoj pro kluka a holku může vést ke sporům. Vyloženě růžové barvy je dobré se vyvarovat, zato kombinace modro-zelené s béžovou barvou se vyplatí.

Jde o nadčasové odstíny: zelená podle odborníků podporuje tvořivost, růst a aktivitu, modrá zase zklidňuje.

Foto: GOGEN

Výmalbu do dětského pokoje, stejně jako nábytek, volíme raději v neutrálních pastelových odstínech. Doplňky a dekorace jsou syté už dost!

A béžová je decentní, neutrální, elegantní a skvěle se kombinuje s různými doplňky a hračkami, u nichž převládají syté odstíny.

Co radí profesionál

Odpovídá Šárka Richtrová ze studia Viabel, www.viabel.cz

V čem děláme při zařizování dětského pokoje největší chyby?

Zařizování dětského pokoje je stejně významné jako zařizování jiných místností v bytě nebo domě. Výběru nábytku i barev se věnuje veliká pozornost. Je velká škoda děti do tohoto procesu (samozřejmě přiměřeně jejich věku) nezapojit. Často přesně vědí, co si přejí. V našem studiu si děti mohou nakreslit svůj vysněný pokoj a rodiče se společně s designérem jejich dílem volně inspirují.Jak zařídit pracovní kout pro dva sourozence?

Každé dítě by mělo mít svůj koutek a malý prostor samo pro sebe. Ideálně i vlastní psací stůl. Sdílení společného stolu vede často k rozbrojům. Kromě dvou stolů myslíme i na různé doplňky, jež pomáhají udržet pracovní kout i pokoj přehledný, uklizený. Praktické jsou různé boxy (nástěnné, závěsné), pojízdné kontejnery, organizéry – nejlépe v hravých barvách, třeba i s gravírovaným nápisem.Co do pokoje sourozenců ve školním roce nepatří?

Osobně bych se snažila vyhnout televizi, která školáky rozptyluje a hůře se pak soustředí na své povinnosti. V současné době notebooků, tabletů apod. bych také neplýtvala v dětském pokoji prostorem na speciální počítačový nábytek. Děti ocení větší prostor pro hraní nebo posezení s kamarády.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám