Hlavní obsah

Spaunovu vilu dekorují secesní prvky ve vídeňském stylu

Novinky, text: Jan Mergl, editace: tnk

Stavebníkem elegantní vily se secesními prvky v Rejštejně byl Maxmilian Spaun. Projekt ale vytvořila významná osobnost vídeňské secese - architekt Leopold Bauer. Výsledek stojí za to, stavba je pro svou architekturu velkou inspirací dodnes.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Rejštejn - Klášterský Mlýn čp. 4

Článek

Stavebník vily Spaun se v roce 1879 stal majitelem sklářské hutě v Klášterském Mlýně u Rejštejna na Šumavě. Sklárna se kolem roku 1900 proslavila výrobou secesního irisovaného skla (dekorovaného tenkou vrstvou kovu s duhovými odlesky) jedinečné uměleckořemeslné kvality. Tento typ skla se objevil i na dekoracích elegantní vily.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vilu krášlí i geometrické vzory.

Ve sklárně byly realizovány návrhy řady vídeňských umělců v čele se slavnými jmény: Josefem Hoffmannem a Kolomanem Moserem. To jistě ovlivnilo i vkus mladého architekta Leopolda Bauera jako projektanta novostavby rodinné vily.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vstup do vily je velmi reprezentativní.

Stavba vznikla v těsném sousedství sklářské hutě. Schodištěm je rozdělena na dvě hlavní části – na reprezentativní halu a na jednopatrovou obytnou budovu. Podnikatelské zaměření majitele a stavebníka vyjádřil architekt tím, že do původně okrově žluté omítky vsadil prvky z irisovaného skla. Plochy štítů stavby zvýrazňuje geometrický vzor z dlaždic.

Dekorativnost štítů původně umocňoval červený nátěr trámů, Bauer tak vyjádřil svůj vztah k tradiční šumavské architektuře. Funkčně vyřešenému přízemí dominoval velký prostor ložnice se sousedící koupelnou s bílými a modrými skleněnými dlaždicemi s efektním irisovaným povrchem.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Interiér vily je plný secesních dekorací.

Bauer spoluvytvářel principy vídeňské geometrické secese. To je vidět i v interiéru reprezentativní haly s velkým krbem obloženým skleněnými dlaždicemi.

Vila patří k projektům v duchu modernistických tendencí a má stroze dekorativní vzhled, který stavbě ale neubírá na funkčnosti.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Perlou interiéru se stal velkolepý krb.

Představu o Bauerových architektonických a výtvarných záměrech dnes nicméně zprostředkovává hlavně vnější podoba vily. Původní vzhled interiérů už známe jen z dobových vyobrazení.

Patrně v roce 1906 byla u vstupu do vily osazena skleněná mozaika s klasicizujícím vodotryskem a pestrými pávy a motýly, jejím autorem byl karlovarský rodák Richard Teschner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám