Hlavní obsah

Soví architektura láká turisty do Francie

Novinky, tnk

Ve spolupráci s výrobci lodí stvořila Candice Petrillová z architektonického studia Zébra3 nevšední příbytky ve tvaru dřevěných sov. Ty slouží jako totem, prolézačka i jako chatky na kratší pobyt v přírodě poblíž francouzského Bègles.

Foto: Studio Zebra 3

Sovy mají pobavit děti i dospělé.

Článek

Tři dřevěné sovy se nacházejí u rákosí a vede k nim dvanáct metrů dlouhé molo, které umožní přístup na jejich terasu.

"Okamžitě mě napadlo ztvárnit ptáky. Poslední dobou jsem díky rozšiřování obchodních a průmyslových zón viděla, jak řada ptáků krouží na obloze a hledá starý mokřad pro zbudování hnízda,” uvedla Petrillová.

Foto: Studio Zebra 3

Architekti navrhli dveře, které mají připomínat peří sovy.

Interiér má poskytovat útočiště připomínající hnízdo sov. Proto i matrace na spaní mají kruhový tvar. V chatkách se ubytuje šest osob (obsahují tři dvoulůžkové postele). Ve spodním patře mohou spát děti a osoby se sníženou pohyblivostí.

Foto: Studio Zebra 3

Interiéru dominuje kvalitní světlé dřevo.

Obyvatelé, kteří si chatky zamluví, mohou využívat nedaleké suché WC i nákupní centrum, které se nachází zhruba 200 metrů od nich.

Foto: Studio Zebra 3

Designéři zachovali oblé organické tvary i ve vybavení interiéru.

Stavby vznikly v rámci iniciativy CUB (Urban Community of Bordeaux), díky které vznikají přenosné přístřešky s maximální velikostí 2,5 m x 12 m x 3 m. Chatky mají podporovat turistiku podél příměstských turistických tras.

Cílem tak je příbytky umísťovat na turisticky zajímavá místa. Z vrchního patra dřevěných sov je například působivý výhled na řeku Garonne.

Foto: Studio Zebra 3

Oči sovy je možné vyklopit stejně jako u běžného okna.

Podle autorky jsou chatky i poctou francouzskému sochaři Françoisovi Pomponovi, který se ztvárňování zvířecích skulptur hodně věnoval, a jím ztvárněné motivy včetně sov ovlivnily řadu dalších umělců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám