Hlavní obsah

Soutěž o nízkoenergetický dům Rockhouse má vítěze

Novinky, Kristýna Křížová

Soutěž o nízkoenergetický dům roku, o dům, který je šetrný ve spotřebě energie vyhlašuje společnost Rockwool ve spolupráci s Českou komorou architektů. Cílem této soutěže je propagace trendu nízkoenergetického a pasivního stavění a svébytné české architektury. Porotci dnes představili vítězné projekty veřejnosti a udělili ceny autorům projektů.

Článek

Zúčastnit se mohly stavby, které mají nízkou spotřebu energie a používají izolační materiály, které vyrábí společnost Rockwool.

Takový nízkoenergetický dům si vystačí s necelou polovinou energie v porovnání s běžnou novostavbou. Úspor se dosáhne zejména pečlivou přípravou projektu, kde je vhodně zvolen tvar a umístění budovy v terénu.

Jak by měl nízkoenergetický dům vypadat

Dům by měl být bez výčnělků a s co možná největší prosklenou jižní plochou. Nutné je také využití nadstandardní izolace a dobře regulovaného vytápění. Větrání je řešeno pomocí vzduchotechniky, která sice přivádí čerství vzduch, ale neodvádí z domu teplo.

Do soutěže mohli své projekty nízkoenergetického bydlení přihlásit architekti, projektanti, studenti, studentské kolektivy, stavitelé aj. soutěžilo se tak o to, která stavba se stane nejlepší nízkoenergetickou stavbou a získá titul "Rockhouse".

.: Jeden z členů poroty - architekt Štulc.foto: archiv Rockhouse

Porotu tvoří nejvýznamnější české osobnosti v oblasti architektury a příbuzných oborů, projekty hodnotili akademici i praktikové. „Soutěž se může stát zvláště pro začínající architekty dobrým startem a uvedením se do branže.“ řekla Dana Hochmannová z pořádající společnosti.

A kdo letos zvítězil?

Hlavní kategorie „Projekt“ je určena pro projekty nízkoenergetických domů a její výherce získá finanční ocenění 100 000 Kč. Letos tuto cenu získal projekt bytového domu inženýrů Tomáše Vanického a Tomáše Krupy a spoluautora Vladimíra Smudka. Porotu u tohoto projektu zaujalo členění domu do dvou bytových sekcí.

Další kategorií je speciální kategorie s názvem „Projekt – studentské práce“, je ohodnocena 30 000 Kč. Letos tuto cenu obdržel projekt studenta Michala Bednáře z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Šlo o působivý a u nás zatím ojedinělý návrh nízkoenergeticky řešené mateřské školy.

.: Čestné uznání v kategorii "Projekt" získal Ondřej Chybík z FA VUT Brnofoto: archiv Rockhouse

Zvláštní cena poroty je věnována projektům již realizovaným a nese název „Realizace“, v ní je výhra 50 000 Kč. Tato cena nebyla udělena, žádný projekt totiž do této kategorie přihlášen nebyl.

Bylo uděleno i několik čestných uznání. Jedno z nich si odnesl i Ondřej Chybík, který letos získal za svou práci i ocenění "Dřevěný dům roku 2008" .

.: Vítěz letošního ročníku soutěže "Dřevěný dům roku 2008". Ondřej Chybík byl jeho spoluautorem. foto: www.drevenydum.org

Je třeba říci, že přestože jednoznačně největším znečišťovatelem ovzduší je průmysl a hned po něm automobily, domácnosti a budovy obecně na něm mají také lví podíl. Trend "stavět nízkoenergetické budovy" tak není pohou módní záležitostí, ale je trendem velmi užitečným.

Jak ekologicky vylepšit obyčejné domy a kanceláře

Faktem je, že kromě výstavby nových nízkoenergetických budov by se nemělo zapomínat na současné domy a kancelářské budovy. Ty mohou být ekologicky vylepšeny například pomocí solárních panelů, větrných elektráren, úsporných žárovek, osvětlení a spotřebičů, novou izolací a dalšími způsoby.

Všechny ekonomické stavby, ekologické domy a podobná spojení jsou jen reklamním tahem, který má přinést pozornost. Naproti tomu domy označené jako nízkoenergetický dům či pasivní dům musí prokazatelně splňovat závazné limity měrné spotřeby tepla na vytápění.

Reklama

Související témata:

Související články

Pasivní dům - bydlet jde ekologicky i levně

Snad každý z nás sní o bydlení v příjemném a pohodlném domě. Potenciálního stavebníka dnes zajímá především energeticky nenáročný provoz domu po celý rok,...

Úsporný dům s řízeným větráním

V nabídce nových bytů je těch nízkoenergetických jako šafránu. Přesto kdo hledá, najde, podobně jako manželé Řežábovi. O úsporném bydlení měli díky hostiteli...

Soutěž Dřevěný dům 2008 má svého vítěze

Bydlení ve dřevě se stává celosvětovým trendem, protože vychází vstříc modernímu bydlení, a také požadavkům na úsporné využívání obnovitelných zdrojů. Cílem...

Výběr článků

Načítám