Hlavní obsah

Součástí funkční kuchyně by měla být i praktická dřezová baterie

Právo, Sylva Svobodová

Moderní kuchyň je propojena s obývacím pokojem, a tak je důležité, aby jednotlivé prvky byly krásné na pohled. Platí to i o dřezové baterii, kterou nelze v kuchyni přehlédnout.

Foto: WWW. SODAFRESH. CZ

Jedním zmáčknutím dotykového tlačítka na baterii můžeme natočit filtrovanou chlazenou i nechlazenou vodu, čerstvou sodovku a ještě si regulovat velikost bublinek. Pákou poté otočíme na běžnou teplotu a můžeme mýt nádobí.

Článek

Výběr kuchyňských baterií je pestrý, v nabídce je mnoho tvarů, velikostí, materiálů i nadstandardních dovedností. Podle toho se také liší cenou, která začíná okolo 400 Kč, ale v průměru za slušnou baterii zaplatíme mezi 2-3000 Kč, za speciální s funkcí navíc kolem 6000 Kč nebo i více.

Foto: FRANKE

Páková baterie určená pro montáž pod okno má samostatnou vytahovací sprchu. Baterie je plně funkční i po zasunutí směrem dolů. Prodává se v provedení chrom či nikl.

Dřezové baterie jsou buď stojánkové, nebo nástěnné. Dále pak můžeme vybírat směšovací baterie s kohoutky (retro styl), běžnou pákovou směšovací, otočnou, sklopnou pod okno, se sprškou nebo teleskopickou s výsuvnou hadicí.

Foto: SIKO KOUPELNY

Kuchyňská baterie Lavela má vytahovací spršku, takže s ní lze pohodlně natočit vodu do kbelíku, nebo rovnou do nádobí, které stojí na sporáku. Cena 2140 Kč.

Na praktickou stránku u baterií v kuchyni hledíme více než v koupelně. Tam jde spíše o relax a náladu, v kuchyni, kde vaříme, jde o užitečnost, pohodovou údržbu a snadné ovládání.

Co a jak při nákupu

Baterii, kterou chceme koupit, si v obchodě pořádně prohlédneme a vezmeme do ruky. Měla by nám být příjemná a mít lehké ovládání. Sledujeme její velikost i tvar (musí ladit se stylem kuchyně).

Foto: SIKO KOUPELNY

Baterie Ringo má vytahovací spršku a lze ji přepínat podle potřeby na dva proudy. Je to praktické, spoříme tím spotřebu.

Především se zaměříme na vzdálenost baterie od dna dřezu (aby se vešly větší nádoby), preferujeme otočný typ ve tvaru velkého oblouku.

V horizontu budoucnosti se zajímáme i o úsporu vody, vhodná je tzv. ekokartuše, která omezuje spotřebu vody. Její princip je jednoduchý: při pouštění vody se páčka přibrzdí v poloze, ve které je průtok vody optimální, může tak fungovat i na optimální teplotu.

Údržba baterií v kuchyni

Liší se podle toho, z jakého materiálu je baterie vyrobena. Obecně ale platí: v kuchyni máme často špinavé ruce třeba od těsta nebo strouhanky a při manipulaci se na baterii vždy něco zachytí. Proto je určitě praktická bezdotyková baterie, která funguje na senzor. Nemusíme na ni sahat, sama se zapne a vypne (spustí vodu).

Materiál na baterii často volíme shodný se dřezem. Ke granitovému dřezu patří granitová baterie, k nerezovému dřezu kovová. Podobně je možné mít i baterii z corianu (umělý kámen). Nejčastějším provedením je ale mosazná baterie na povrchu pochromovaná, častý je i nerez.

Foto: SIKO KOUPELNY

Dřezová stojánková baterie Valeta má příjemně oblý tvar. Skvěle se udržuje v čistotě. Cena 3490 Kč.

Chrom je méně odolný než nerez, vadí mu kyseliny a je nutné ho často udržovat, aby zářil. Nikdy na chrom ani nerez neaplikujeme abrazivní čisticí prostředky, které povrch mohou poškrábat, případně i zmatnit! Naopak používáme jednou týdně měkký hadřík a prostředky na nerez, které baterii pěkně vycídí.

Rady & tipy

Pro výběr vhodné kuchyňské baterie může být limitující výška horních dvířek, některé typy velkých obloukových baterií nás mohou omezovat. Na trhu jsou i baterie sklopné, které jsou řešením.

Některé kuchyňské baterie mají v sobě integrované LED svítidlo, které opticky obarví vodu do čtyř barev (zelená, domodra, dorůžova, červená).

Do kuchyně se doporučuje pořídit baterie s výsuvnou sprškou. Hrnec může zůstat na plotně a my rovnou do něho můžeme natáčet vodu. Praktické jsou i přepínače proudu vody.

Jednou za čtvrt roku se doporučuje vyčistit sítko perlátoru a pravidelně ho ošetřit čistidlem odstraňujícím vodní kámen. Kdo chce mít snazší údržbu, měl by volit baterii oblých tvarů a spíše v matu. Hranaté tvary se hůře čistí (zvláště v místech v kontaktu s pracovní deskou, dřezem).

Reklama

Související témata:

Související články

Bez dřezu ani ránu

I v době myček nádobí má dřez v kuchyni své opodstatnění. Některé typy nádobí do myčky jednoduše nepatří, takže osvědčený dřez je stále potřeba. Na vedlejší...

Do moderní kuchyně patří chytrý dřez

Dřez do kuchyně patří, i když mytí nádobí si v mnohých domácnostech vzaly na starost myčky. Přesto se bez něho neobejdeme. Kde bychom jinak oplachovali...

Výběr článků

Načítám