Hlavní obsah

Solární panely zajistí ekologické vytápění a ohřev vody

Právo, Gisela Růžičková

Ohřev vody sluncem je osvědčeným využitím slunečního záření. Umožňují to solární kolektory, zařízení, která pohlcují sluneční záření a proměňují ho na teplo. Akumulované teplo, hromadící se ve vodě či vzduchu, se pak využívá na ohřev vody nebo na vytápění.

Foto: archív firmy Bramac, Právo

Sluneční kolektory kumulují energii slunce pod skleněným krytem v absorbéru a kromě ohřevu teplé vody umožňují i přitápění v přechodných obdobích na jaře a na podzim.

Článek

Sluneční kolektor zachytává teplo pod skleněným (nebo jiným průsvitným) krytem v absorbéru. Ten se ohřívá a odevzdává teplo teplonosnému médiu, kterým může být voda, vzduch, ale i olej. Tmavá barva absorbéru odráží asi 10 % dopadajícího slunečního záření.

Některé kolektory bývají pokryty tzv. selektivním nátěrem, který zvyšuje absorbci tepla v kolektoru, čímž snižuje úniky a je také trvanlivější než běžná černá barva.

.: S plochou absorbéru 2,30 metrů čtverečních se dají ploché kolektory Vitosol 100-F přizpůsobit aktuální potřebě energie. Kolektory jsou k dispozici v provedení horizontálním a vertikálním. foto: Právo/archív firmy Viessmann

Absorbéry se většinou vyrábějí z mědi anebo hliníku. Měď je sice dražší než hliník, zato lépe vede teplo a méně koroduje. Jako izolace se většinou používá skleněná vata nebo různé formy PU, ale i vakuum. Rám absorbéru nebo celá vana je z hliníku, plastu, železa, ale může být i ze dřeva.

Druhy kolektorů

Kolektory se rozdělují do tří základních skupin: kapalinové, vzduchové a photovoltaické. Všechny kolektory mají své uplatnění. Nejvíce se používají kapalinové kolektory, hlavně na ohřev teplé vody.

Celoročně se dá pomocí slunečních kolektorů ušetřit až 80 % nákladů na ohřev teplé vody a zhruba 30 až 40 % nákladů na topení. Kapalinové kolektory se také stále více používají na ohřev vody v bazénech.

.: Kolektor TSE 3680 L má hliníkový rám a absorbér s neselektivním nátěrem, je vhodný pro sezonní ohřev bazénu. foto: Právo/archív firmy Regulus

Ohřev teplé vody

Protože na ohřev teplé vody se v našich podmínkách spotřebuje více než 1/3 všech vyrobených energií, vyplatí se po stránce ekologické i ekonomické řešit ohřev teplé vody slunečními kolektory. Pro tento účel se nejlépe hodí kolektory kapalinové.

.: Letní radovánky v bazénu zpříjemní solární ohřev, který zvýší teplotu vody až o 6°C bez nároku na nákladné zdroje energie.foto: Právo/archív firmy Mountfield

V případě, že se pro solární kolektory rozhodneme, budeme si muset s nezávislým odborníkem ujasnit, co všechno budeme pomocí kolektorů řešit. Jestli to bude ohřev vody, topení i bazén?

Ale budeme muset také konzultovat, zda se vyplatí kolektory používat celoročně a kam je umístit. Důležitá bude i otázka investic. Ať už jejich výše či návratnost, případně možnost státních dotací.

Řešit více věcí

Na ohřev vody v bazénu nepotřebujeme kolektor se spektrálně selektivní vrstvou, zato na topení je přímo podmínkou. Vyplatí se řešit pomocí kolektorů více věcí najednou. Můžeme jimi např. nahradit střešní tašky nebo je použít jako výplň do zábradlí, oplocení a nejnověji také místo zateplení na fasádu.

Tím, že jsou kolektory umístěné na fasádě budov, získáme o mnoho více výhod, než když je umístíme do střechy nebo nad střechu. Pak je jejich návratnost nejlepší. Na zábradlí, oplocení či na fasádu stát peníze nepřispěje, ale kolektor dotuje až 50 %, a ještě lze ušetřit 50 až 70 % celoročních nákladů na topení a ohřev vody.

.: Schéma solární sestavy pro ohřev teplé užitkové vody.foto: Právo/archív firmy Regulus

Správná orientace

Místo pro umístění solárního kolektoru by mělo být orientováno na jih nebo mírně na západ, kdy lze využít energii zapadajícího slunce. Nejvíce energie přijímají kolektory umístěné kolmo ke směru záření (v létě je úhel nastavení 30 ľ, v zimě 60 ľ a při celoročním provozu cca 45 ľ).

Důležité je ochránit zařízení před větrem, aby se zbytečně neochlazovalo, a důležité jsou také co nejkratší rozvody s kvalitní tepelnou izolací. Samozřejmostí je dobrý přístup pro pravidelnou kontrolu a údržbu.

.: Z předběžného návrhu solárního systému, který zajistí odborná firma pomocí počítačové simulace, je zřejmé pokrytí spotřeby energie navrženým solárním systémem. foto: Právo/archív firmy Bramac

Kritéria výběru

Při výběru posuzujeme zejména energetickou účinnost, která by měla odpovídat účelu, pro jaký budeme kolektor používat. Dalšími kritérii budou cena, životnost (20 až 25 let) i uživatelský komfort, kam patří minimální nároky na obsluhu a údržbu či možnost recyklace.

Instalace solárního systému si vyžádá malý zásah do objektu. Projekt bude schvalovat stavební úřad, takže návrh i montáž svěříme vždy odborné firmě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám