Hlavní obsah

Sochorova vila od slavného architekta Gočára byla funkcionalistickou perlou

Novinky, Text: Vladimíra Paterová, editace: tnk

Sochorovu vilu ve Dvoře Králové nad Labem navrhl Josef Gočár, jeden z nejslavnějších českých architektů. Vila je jednou z nejvýznamnějších staveb funkcionalistické tvorby tohoto geniálního architekta, který se zasadil o rozvoj moderní architektury v Čechách. Stavba je pozoruhodná účelností, funkčností i důmyslným začleněním do terénu.

Foto: Miroslav Podhrázský

Vila s adresou: Dvůr Králové nad Labem, Spojených národů čp. 1620

Článek

Podnikatel Josef Sochor založil na začátku dvacátého století ve Dvoře Králové nad Labem mechanickou tkalcovnu a v roce 1910 vlastní tiskárnu. Na stavebním rozvoji podniku spolupracoval se známými staviteli a architekty, ke kterým patřili Josef Gočár, Josef Grus, Pavel Janák nebo Karel Jarolímek.

Manželé Sochorovi a jejich synové tak měli možnost seznamovat se s novými uměleckými díly a myšlenkami. Není se tak čemu divit, že když se podnikatelův syn Zdeněk začal zabývat myšlenkami na vybudování nové rodinné vily, oslovil ve třicátých letech tehdy už významného architekta Josefa Gočára.

Foto: Miroslav Podhrázský

Stavba má řadu funkcionalistických rysů.

Vila obklopená velkou zahradou byla navržena ve svažujícím se terénu. Dvoupodlažní část v nižší části pozemku a dvoupodlažní objekt v horní části parcely jsou propojeny schodištěm. Důmyslně tvarované schodiště umožňuje propojení horního objektu s terasou na střeše nižší části.

Terasu autor částečně zastřešil monolitickou markýzou osazenou mezi dvěma komíny, které zároveň tvoří její elegantní nosné pilíře. Pro fasády pak použil obdélná okna, přičemž zajímavým a obohacujícím prvkem zůstal především způsob svislého prosvětlení schodiště a terasa umístěná na přízemní krychli při východní straně domu.

Foto: Miroslav Podhrázský

Dobový snímek dokládá někdejší podobu vily.

Z terénu a promyšleného umístění vily vyšel celkem logicky návrh hospodářského zázemí vily a obytný zahradní salónek v suterénu.

Gočár za otevřené zádveří umístil vstupní obývací halu se schodištěm, velkou jídelnu, přípravnu jídla a kuchyň s nezbytným zázemím. V patře navrhl dvě ložnice s koupelnou a umývárnou a vstupem na malou terasu, místnost pro podávání snídaně, hostinský pokoj s koupelnou a fotografickou komoru. K objektu patřily samostatně stojící garáže.

Foto: Miroslav Podhrázský

Na vilu navazovala rozsáhlá udržovaná zahrada.

Po roce 1948 byla vila znárodněna a došlo k několika zásadním stavebním úpravám – na administrativní a správní budovu a pionýrský dům. Poté začala vila sloužit jako Dům dětí a mládeže. Z jejího interiérového vybavení se nezachovaly téměř žádné prvky, původní dispozice se přesto v zásadě udržela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám