Hlavní obsah

Sklo a ohýbané dřevo mají dostat české designéry mezi milánskou špičku

Novinky, tnk

V italském Miláně probíhá světová přehlídka toho nejlepšího z designu, nechybí na ní ani čeští návrháři. České centrum Milán letos poskytlo netradiční prostory pro prezentaci. Nábytková a sklářská kolekce, která má přiblížit atmosféru probouzejícího se jara, by měla pomoci české designéry zařadit mezi světovou špičku.

Foto: archiv Českého centra Milán

Čeští designéři nazvali kolekci Glasswood. Představují v ní i kvalitní sklářskou práci.

Článek

Na významné přehlídce designu Salone del Mobile mohou návštěvníci navštívit i českou sekci, která se této přehlídky designu v rámci Fuori Salone/Salone del Mobile účastní už potřetí. Bohatě autorsky zastoupený je návrh Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Ta představuje svůj projekt Glasswood.

„Chtěli jsme v něm promítnout atmosféru probouzejícího se jara, ranní rosy, vrhajících stínů a znovu rostoucího dřeva,“ popsali studenti.

V jejich pojetí tak vznikla brána složená z ohýbaného dřeva společnosti Ton, ve vrchní části doplněná světly ve tvaru kapek, vyrobenými firmou Bomma. Návštěvníci tak mohou obdivovat vyhlášený broušený český křišťál i proslulé ohýbané dřevo.

Foto: archiv Českého centra Milán

Źidle Merano a stůl Stelvio od Tonu.

Italy by měla zaujmout i prezentace šesti různých typů sklenic na víno od Ronyho Plesla vytvořených na míru nejznámějším italským vínům. Sklenice vznikly na podnět společnosti Wine Food Market, která dlouhodobě přináší italskou gastronomii do Čech.

Foto: archiv Českého centra Milán

Sklenice od Ronyho Plesla jsou určeny na šest významných druhů italských vín.

Kolekce obsahuje sklenky na prosecco, pinot gris, sauvignon, chianti, pinot nero, barolo a doplňuje je ještě jedna sklenice na digestiv podávaný po jídle (hlavně na grappu) a další, univerzální, tvarem vyhovující všem druhům vín.

Set je ručně foukaný ve sklárně ve Světlé nad Sázavou. Jeho vzniku předcházelo roční testování a zkoušení, na kterém se vedle Ronyho Plesla podíleli i přední výrobci vín nebo sommeliéři.

Foto: archiv Českého centra Milán

Misky Bomma Bubbles od Ronyho Plesla.

„Spolupráce s českými firmami a designéry je jedním z hlavních pilířů programu Českého centra Milán a díky tomuto propojení jsme rádi, že v průběhu letošní přehlídky můžeme představit v našich prostorách originální projekt Glasswood,“ uvedla Radka Neumannová, ředitelka Českého centra Milán.

To českou účast iniciuje a spoluorganizuje, italské České centrum je stálým partnerem prezentace českého designu. Veletrh trvá až do neděle 13. 4., Glasswood je vystaven v Českém centru na adrese Via G. B. Morgagni 20.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám