Hlavní obsah
Prostředí, ve kterém firma sídlí, může českému čtenáři připomenout například Ještěd nebo Žižkovskou televizní věž. Foto: Yoav Gurin

Sídlo firmy imituje prostředí přístavu a nabízí unikátní výhled na město

Úkol navrhnout profesionální zázemí pro firmu, která představuje špičku v oblasti zpracování námořních dat, připadl týmu mladého izraelského architekta Davida Roye. Zdánlivě tuctové zadání dostává i pro českého čtenáře ihned jiný rozměr, když si představí prostředí, v němž měly kanceláře pro více než 70 lidí vzniknout. Bylo to v lecčems podobné, jako kdyby byly umístěny na vrcholu pražské Žižkovské věže nebo třeba rozhledny na Ještědu.

Prostředí, ve kterém firma sídlí, může českému čtenáři připomenout například Ještěd nebo Žižkovskou televizní věž. Foto: Yoav Gurin
Sídlo firmy imituje prostředí přístavu a nabízí unikátní výhled na město

Firma Windward si pronajala 1200 čtverečních metrů ve 35. podlaží budovy zvané 360 Adgar Tower ve východním Tel Avivu v Izraeli. Přáním jejích šéfů bylo, aby prostředí sídla vyzařovalo stejného ducha a stejný styl, jaký charakterizuje základní hodnoty společnosti.

Kromě pracovních míst vymysleli architekti pro potřeby společnosti i několik jednacích koutů.

Foto: Yoav Gurin

Kruhový prostor je rozdělen do jednotlivých sekcí pomocí skleněných přepážek.

Foto: Yoav Gurin

Foto: Yoav Gurin

Architekti si proto při vytváření návrhu vzali za základ industriální styl. Využili hrubé, minimálně opracované dřevo, u některých stěn ponechali přiznaný beton a samozřejmě nechybí výrazné masivní prvky z kovu. Vše ovšem oživili a proteplili několika zelenými stěnami osázenými spoustou živých rostlin.

Téměř z každého místa kanceláře je uchvacující výhled na město.

Foto: Yoav Gurin

Místo elegantního interiéru luxusních jachet imituje design kanceláře drsné prostředí průmyslových přístavů.

Foto: Yoav Gurin

Zařízení kanceláří mohlo mít různé podoby. Jako vizuálně velmi vděčná se nabízela stylizace interiéru do podoby luxusních jachet. Designéři ovšem vymysleli firmě styl, který reflektuje drsné prostředí průmyslových přístavů. Jinými slovy, místo prvoplánové uhlazenosti a všudypřítomného elegantního táflování se společně s klientem rozhodli pro svéráznou romantiku surových materiálů a nevšedních řešení.

Zajímavým kontrastem je přiznaný beton v kombinaci s dřevěnou parketovou podlahou a živou zelenou stěnou.

Foto: Yoav Gurin

Zelené stěny příjemným způsobem oživují a v jistém smyslu proteplují pracovní prostředí firmy.

Foto: Yoav Gurin

Zvláštností zadání je kruhový půdorys patra, jež dostali architekti za úkol zařídit. To možná není úplně ideální pro kancelářské prostory s dalším vybavením, na druhé straně si autoři designu pochvalovali právě zajímavost a náročnost zadání, na jehož splnění měli jen dva měsíce.

Architekti do interiéru přidali i 14 kovových sloupů s korodovaným povrchem.

Foto: Yoav Gurin

Hlavní změnou oproti původní podobě prostoru bylo vytvoření několika zvukových bariér a příček, především pak ale 14 nových kovových sloupů s uměle korodovaným povrchem. Architekti rovněž vybrali pro nové kanceláře veškerý nábytek a osvětlení.

Součástí zařízení kanceláří je kuchyňka a na ní navazující společná jídelní zóna.

Foto: Yoav Gurin

Foto: Yoav Gurin

Foto: Yoav Gurin

Výsledkem je prostředí, které nabízí pracovní zázemí pro více než sedmdesátku lidí a k tomu veškeré potřebné doprovodné prostory, ať již v podobě sociálního zařízení, kuchyňky s jídelní zónou, několika zasedacích místností a jednacích salónků.

S výjimkou několika málo prostor v centrální části si pak pracovníci usazení po obvodu kruhového prostoru mohou ve chvílích odpočinku užívat unikátního 360stupňového výhledu na město.

Půdorys kanceláří

Foto: Roy David Architecture

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků