Hlavní obsah

Shluk kontejnerů slouží jako plnohodnotné kanceláře pro startupové projekty

Novinky, tnk

Mladí lidé, kteří teprve začínají se svým podnikáním, musí většinou obracet každou korunu. Pronájem drahých kanceláří je pro ně často nadbytečným výdajem, který si nemohou dovolit. Jednou z možností jsou pro ně sdílené kanceláře, které si lze pronajmout jen na krátkou dobu. Inspirující ale může být i nová nizozemská vesnička vzniklá z kontejnerů.

Foto: Archiv Julius Taminiau Architects (5x)

V kontejnerovém pracovním prostředí se našlo i místo pro společná setkání ve venkovním prostoru.

Článek

Zakladatelem Startup Village neboli startupové vesničky je nizozemský architekt Julius Taminiau a jeho studio Julius Taminiau Architects. Zaujala ho možnost proměnit nepoužívané opuštěné místo s kontejnery v dynamický a inspirující prostor a vytvořit levné a jednoduché kanceláře.

Podle něj jde o součást sociálně-kulturní změny, kdy si chudší lidé pořizují nemovitosti v dosud méně prosperujících lokalitách. A právě kontejner má předpoklad stát se dokonalým kancelářským prostorem pro začínající firmy.

Projekt pro amsterdamský Science Park je pouze dočasný. Je možné ho však znovu postavit.

Foto: Archiv Julius Taminiau Architects

Mnoho zaměstnanců jezdí do práce na kolech. V kontejnerovém městečku to není problém.

Architekt vidí kontejner jako metaforu pro garáž, ve které měla spousta velkých společností svou první kancelář (jako třeba Apple a Microsoft). Umístěním všech těchto "garáží" vedle sebe a na sebe pak vznikla celá dynamická vesnice.

Foto: Archiv Julius Taminiau Architects

Na první pohled se zdá, že jde jen o klasické přepravní kontejnery.

Celý prostor by měl inspirovat k mezioborové spolupráci a podněcovat výměnu znalostí. Ve startupové vesničce proto nechybí společenské prostory, jako je kavárna, zasedací místnosti, náměstí a prostory pro akce, které vybízejí k setkávání a interakci.

Znovu využité kontejnery jsou umístěny kolem velkého společného náměstí, které lze využívat pro velké venkovní akce.

Foto: Archiv Julius Taminiau Architects

V městečku se našel i prostor pro menší terasy.

Přepravní kontejnery mají jednoduché základy, nacházejí se jen na betonových dlaždicích. Okna jsou ze dřeva, interiéry pak mají stěny z dřevotřísky. Kontejnery jsou zcela izolované, vzduchotěsné a vytápěné nízkoenergetickým topením.

Cílem bylo i vytvoření malého biotopu s výsadbou zeleně v okolí kontejnerů i na jejich střechách. Zelené střechy fungují také jako nádrž na dešťovou vodu a vzduchový filtr.

Foto: Archiv Julius Taminiau Architects

Kontejnery poskytují dostatek pracovního prostoru pro práci na počítači.

Rozměry kontejnerů (2,4 x 6 metrů) jsou ideálním prostorem pro začínající firmy a poskytují cenově dostupné a uzamykatelné kancelářské prostory.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám