Hlavní obsah

Sedací nábytek tisíckrát jinak

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po perném dni hledáme v bytě místo, kde si nejlépe odpočineme. Obvykle jej nalezneme v sedací soupravě. Ano, genius loci pomáhá dotvářet v místnosti právě tento kus nábytku. Hraje nejen na strunu naší praktičnosti, ale i na námi vnímanou atmosféru místnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Všechny doplňky perfektně ladí na pohovce z Flossy design

Článek

Sedací nábytek se výrazně podepisuje na celkové koncepci interiéru. Před nákupem je nejlepší vyzkoušet si sedačku osobně - přímo v obchodě si na ni sednout. Prodávající jistě nebudou proti. Internetové prezentace jsou sice výborné, katalogy samozřejmě rovněž, ale není nad osobní zkušenost.

.: I takové maličkosti, jako jsou barevně a tvarově zajímavé polštářky, zvýrazní celkový dojem sedačky (Ikea) foto: Právo/archiv Ikea

Když máme malý obývací pokoj

Malá místnost nás donutí ke kompromisům. Příjemné jsou variabilní odpočinkové plochy sestavené z několika kusů čalouněného nábytku, který můžeme podle potřeby libovolně přeskládat. Některé typy sedacích souprav se dají volně nastavovat či jejich komponenty zajímavě polohovat.

Existují potahové látky s protihořlavou strukturou (vhodné zejména pro kuřáky). Především kuřáci by se měli při výběru barvy potahu omezit na tmavší odstíny. Světlé potahy se mohou působením kouře z cigaret měnit, např. zežloutnout.

.: Pohovka, která je vhodná pro kuřáky, MonteChristo-Milieu, Flossy designfoto: archiv Flossy design

Snadno udržovatelná ekokůže

Jde o látku, strukturálně evokující přírodní kůži. Je to vděčný materiál, protože je snadno udržovatelný. Dále se používá samozřejmě i přírodní kůže, která je královnou potahových materiálů.

Kvalitní výrobci používají useň o tloušťce 1,8-2,2 mm, v obchodních domech s levnějším nábytkem jsou k dostání usně tenčí, cca 0,6-0,8 mm. Každopádně je důležité v takovýchto případech zkontrolovat, zda je kůže použita na všech částech sedací soupravy.

.: Pohovka Onda dodávaná v délkách 180 a 270 cm (Furniture, cena od 75 000 Kč)foto: Právo/archiv Furniture

Mnozí výrobci potáhnou kůží pouze sedáky a opěráky a na ostatní části použijí koženku s polyuretanovým povrchem, která věrně kůži napodobuje. Někde jde vynalézavost ještě dál, když některé tyto takzvaně celokožené sedací soupravy jsou dokonce opatřeny i vůní přírodní usně.

Pohovka pro starší osoby

U starších a méně pohyblivých lidí by měla sedací souprava splňovat především funkční kritéria. Pro tyto uživatele nejsou vhodné soupravy s nízkými sedáky ani příliš měkké materiály na opěrácích.

.: Sedací souprava AMAZONIA 320 z ratanu a kovufoto: archiv Hitra

V tomto případě odborníci doporučují vyšší a tvrdší sezení. Starší nebo pohybově handicapovaný uživatel do nich pohodlněji dosedá a současně nemá ani problém se ze sedačky zvednout. Některé sedací soupravy nabízejí i možnost polohování opěrné i nožní části.

Pohodlné pěnové pohovky

Někteří výrobci nabízejí nad rámec standardních technologických postupů jako alternativu plnění čalounických částí pěnou, při jejíž výrobě nejsou používány tvrdé freony.

.: Atraktivní design pohovky Furniture uspokojí i nejnáročnějšího zákazníkafoto:archiv Furniture

Takové sedací soupravy jsou maximálně pohodlné, mají například integrované opory pánve pro zachování správného držení těla a obvykle i vynikají designem, který je opatřen ochrannou známkou na daný model. Potahovým materiálem jsou ty nejkvalitnější hovězí kůže v různých druzích úprav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám