Hlavní obsah

S nepříjemným vzduchem v bytě pomůže čistička

Právo, Karolina Černá

Zejména v zimě se mnoho domácností potýká s venkovním smogem, který při větrání proniká okny dovnitř. Jak získat čerstvý zdravý vzduch? Pomoci může čistička.

Foto: Alza (3x)

Kompaktní čistič vzduchu zachytí až 99 % pylů, částeček zvířecí srsti, prachu a spor plísní ze vzduchu, který prochází permanentním HEPA filtrem. Bionaire BAP 600 pro místnost do 42 m2 za 3090 Kč.

Článek

Musí být ale kvalitní. To znamená, že její výrobce podrobuje své produkty expertizám např. od Státního zdravotního ústavu, případně vlastní certifikát specializovaných zkušeben.

Foto: Alza

Čistička vzduchu DeLonghi AC 150 s 5 stupňovou filtrací a AQ systémem, který kontroluje kvalitu vzduchu a zobrazuje ji pomocí různé barevnosti LED diodek. Pro místnosti do 40 m2. Cena 5599 Kč.

Výrobek také musí splňovat normy ISO. Pro orientaci při výběru poslouží poradny nebo zkušenosti uživatelů uveřejněné na webech srovnávacích obchodů.

Zohledněme své potřeby

Při výběru kromě kvality výrobku sledujeme také to, aby jeho funkce odpovídaly našim potřebám. Jsme-li zdraví a žijeme trvale v méně prašném prostředí, postačí nám tzv. zelené čističky – pokojové rostliny s vysokým obsahem chlorofylu.

Pohlcují škodlivé plyny, benzen obsažený v cigaretovém kouři, toluen z průmyslově vyráběných podlahových krytin, xylen a trichloretylen z čalounění.

Foto: Alza

Hyundai AP 580 je výkonná čistička vzduchu s HEPA filtrem do místností o 25 m2. Pro ještě efektivnější čištění disponuje unikátním elektrostatickým sběračem prachu. Cena 1999 Kč.

V prostředí se zvýšenou prašností a smogem na kvalitní čističce nešetříme, i když jde o investici začínající na částce 3000 Kč. Máme-li doma astmatika či alergika (pyly, roztoči, plísně), je dobré vybírat čističku po poradě s ošetřujícím lékařem, který může některé funkce doporučit, takže se vyvarujeme nákupu pro nás předimenzované čističky.

Mnoho čističek má totiž více filtrů – s vodním filtrem zvlhčuje vzduch, přidaný ionizátor ho ionizuje atd.

Výrobci často uvádějí, pro jak velikou místnost v m2 je daný přístroj vhodný. Platí pravidlo: jedna čistička je určena do jedné místnosti. Podle objemu prostoru (m3) volíme nastavení jejího výkonu, což je objem vzduchu, který čistička vyčistí za hodinu. Účinné čištění odpovídá 1,5krát vyššímu vzduchovému výkonu, než je objem pokoje.

Foto: IONIC CARE

Výhodou elektrostatického filtru je, že ho nemusíme měnit, stačí čistit.

V rodině alergika/astmatika by měl být vyšší dokonce 3krát. Ideální je čistička s několika nastavitelnými výkonnostními stupni, její účinek tak přizpůsobíme různě velkým místnostem. Chystáme-li se čističku přenášet, volíme výrobek s nižší hmotností.

Foto: AQUEL

Ve vodní čističce vzduchu Aqua Air je aplikováno 6 úrovní filtrů, aby bylo možné odstranit drobné částice prachu o velikosti 0,3 m, formaldehyd a těkavé organické sloučeniny. Běžná cena 34 980 Kč

Náročnost a hluk

Čistička má být v provozu trvale nebo alespoň po dobu pobytu osob v místnosti (ne méně než hodinu), hlídejme si proto její spotřebu elektřiny.

S příkonem souvisí i míra protiprašnosti přístroje, která se uvádí v %. Kvalitní čistička vzduchu by měla zachytit minimálně 80 % prachu a polétavých nečistot. Důležité je i kritérium hlučnosti. Přístroje nabízející hladinu pod 10 dB se osvědčí i v ložnici. Míra dB by neměla překročit čtyřicítku.

Foto: IONIC CARE

Ionic-Care Triton X6 – bezhlučná čistička vzduchu s omyvatelným elektrostatickým filtrem. Disponuje také ionizátorem, který vytvoří takřka horské klima. Cena od 3333 Kč.

S náročností souvisí údržba výrobku. Zjistíme proto, jakým způsobem a kolikrát do roka je třeba měnit filtr čističky, případně ho čistit.

Tipy na zelené čističky

Fíkus Benjamín (Ficus benjamina) - Vyžaduje pravidelnou péči a místo, kam má přístup dostatek denního světla.

Foto: HORNBACH

Fikus Benjamin

Ledviník (Nephrolepis) - rostlina vyžaduje polostín, je citlivá na průvan. Kořeny udržujeme ve stálé vlhkosti.

Foto: HORNBACH

Ledviník

Zelenec (Chlorophytum) - má úzké dlouhé listy s jedním či dvěma žlutobílými proužky a je schopen se přizpůsobit mnoha druhům podmínek.

Foto: HORNBACH

Zelenec

Aloe Vera (Aloe barbadensis) - sukulent absorbuje toxiny z ovzduší, obsahuje také gel zklidňující popálení či pořezání. Je světlomilný, daří se mu na teplých místech. Volíme menší, pravidelnou zálivku.

Jaké filtry rozlišujeme?

Ing. Vendula Vávrová, Ionic Care

Na trhu dominují dva typy čističek — první využívá HEPA filtry s aktivním uhlím. Do jaké míry zachycuje nečistoty, zjistíte podle hustoty uhlíkových vláken a tloušťky filtru.

Proto se orientujte podle stupnice účinnosti filtru. Čím vyšší, tím lepší. Výhodou HEPA čističek je vysoká účinnost čištění vzduchu – až 99,9 %. Nevýhodou jsou vyšší hlučnost a energetická náročnost.

Druhý typ čističek využívá pro sbírání nečistot elektrostatický filtr, jehož účinnost čištění je 90—96 %. Výhodou jsou nulová hlučnost a nízké provozní náklady.

Filtr nemusíte měnit, pouze čistit. Za nevýhodu lze považovat nižší vzduchový výkon kompenzovaný možností nonstop provozu čističky.

Lopatkovec (Spathiphyllum) - typická je pro něj sytě zelená barva, má lesklé listy a čistě bílé květy. Vyžaduje pravidelnou a dostatečnou zálivku. Pozor na přímé slunce, které může jeho listy spálit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám