Hlavní obsah

Roztomilý hrad po 13 letech pečlivých oprav rozkvetl do své původní krásy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si dvojice šikovných mužů v roce 2001 kupovala napůl opravenou ruinu malého hradu nedaleko města Shrewsbury v britském hrabství Shropshire, málokdo si uměl představit, co z něj dokáží udělat. Na renovaci hradu pánové pracovali vytrvale o sobotách a nedělích po dlouhých třináct let, ale výsledek stojí doopravdy za to.

Foto: Profimedia.cz

Roztomilý hrad majitelé rekonstruovali 13 let.

Článek

Hrádek jménem Sham Castle byl na šestiúhelníkovém půdorysu se třemi věžičkami postaven v roce 1780, přičemž jeho hlavní místností byl zdobený hudební sál využívaný především při letních slavnostech a koncertech. V pozdějších letech se pak objekt proměnil v domov hajného. V roce 1950 jej opustil poslední obyvatel a objekt zchátral.

Foto: Profimedia.cz

Pýchou interiéru je zdobený přijímací pokoj, který kdysi býval hudebním salónkem.

Jeho stav byl natolik tristní, že jej v roce 1984 koupil místní knihkupec a filantrop Christopher Powney za pouhou jednu libru. Ruina měla zničené stropy, rozpadající se věž a obklopovaly ji staré přerostlé stromy, jejichž větve si prorazily cestu dovnitř místností skrze rozbitá okna. Knihkupec se téměř dvě desítky let snažil hrad zachránit a opravdu se mu povedlo uvést jej do zčásti i obyvatelného stavu. Bylo ovšem zřejmé, že nemá-li objekt znovu zchátrat, bude muset v jeho snahách někdo dál pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z majitelů malého hradu, Philip Evans, pracuje na obnově stropu v původním hudebním salónku.

V roce 2001 tedy hrádek Sham Castle koupili za 350 tisíc liber Philip Evans a Christopher Joll. Ti se rozhodli stavbu postavenou v georgiánském stylu nejen zachránit, ale navrátit jí její původní podobu.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí objektu je velká kuchyň s jídelnou.

Z někdejšího hudebního sálu, jenž se nacházel v centru objektu, se stal okázale zařízený a vyzdobený přijímací pokoj. K jeho vybavení patří rekonstruovaný krb. To, čím ale místnost obzvláště zaujme, je nádherné štukování stropů i zdí a jejich výmalba. Vše je vše dílem Philipa Ewanse, jenž je majitelem umělecké galerie. Navzdory zdevastovanému stavu byla v době koupě originální podoba štuků zřetelná, a tak je nový spolumajitel mohl s nebývalou pečlivostí obnovit. Práce po víkendech mu zabrala šest měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ložnic

V přízemí stavby je kuchyň s jídelnou, dvě ložnice a chodba. Po spirálovém schodišti se vystupuje do prvního patra, kde je zmiňovaný přijímací pokoj a třetí ložnice. Hrádek je nejen kompletně opravený a vymalovaný (samozřejmě včetně fasád), ale také veškeré místnosti jeho interiéru jsou plně zařízeny nábytkem. Nepřekvapí tedy, že majitelé nyní nabízejí nemovitost k prodeji za více než dvojnásobek částky, za niž ji před lety koupili - za 750 tisíc liber, tedy 25,5 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Každá z místností byla opravena, vymalována a zařízena stylovým nábytkem.

Historická stavba sedí na 18 metrů vysokém kopečku, který je ve skutečnosti zbytkem kráteru dávno vyhaslé sopky. Obklopuje ji obnovená zahrada o rozloze zhruba 0,7 hektaru se spoustou stromů a malým dřevěným pavilonem.

Foto: Profimedia.cz

Na zahradě je i roztomilý dřevěný altánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám