Hlavní obsah

Rozměr televize vybíráme i podle velikosti pokoje

Novinky, nes

Velké sportovní události bývají tím nejpádnějším argumentem pro nákup nové televize. V každém případě by ale aktuální sportovní eufórie neměla převážit nad racionálním úsudkem při výběru. Připomeňme si několik základních pravidel pro takovou volbu, včetně vhodných rozměrů.

Foto: Samsung

Moderní velké televize jejich design často předurčuje k tomu, aby se staly klenotem každého interiéru.

Článek

Nejlepší divácký zážitek v současnosti nabízejí velké televize s plochou obrazovkou o úhlopříčce okolo 55 palců a více. Jejich rozlišení a zobrazovací frekvence zaručují, že divákovi při sportovním přenosu neunikne jediný detail.

Všeho s mírou

Při volbě velikosti televize bychom se ale neměli nechat unést pouze tím, kolik místa jí můžeme v pokoji vyhradit. V potaz bereme i velikost samotného pokoje, přesněji vzdálenosti, ze které se na ni budeme dívat.

Doporučovaná vzdálenost pro sledování televize je přibližně trojnásobek její úhlopříčky. „Rozhodnete-li se pořídit si televizor s úhlopříčkou 42 palců (107 cm), měli byste mít možnost umístit gauč minimálně do vzdálenosti tří metrů od obrazovky. Současně by měl být střed obrazu přibližně v úrovni očí nebo o něco níže, aby vás při delším sledování nebolelo za krkem,“ radí Martin Benko ze společnosti TP Vision.

Palce a centimetry
Velikost úhlopříčky se často uvádí v palcích. Pro přepočet na centimetry údaj vynásobíme číslem 2,54.

Rozlišení

Většina velkých televizí nabízí maximální rozlišení, zvané Ultra HD (UHD) nebo také 4K. „Kdo někdy spatřil obraz ve vysokém rozlišení, už se k běžné televizi většinou nechce vrátit,“ říká Marek Ingr, tiskový mluvčí tuzemské sítě prodejen elektro Euronics.

Televizní kanály sice ještě nedokážou naplno využít kvalit nejnovějších obrazovek, ale UHD televize už zvládnou obraz vylepšit tak, aby se běžný televizní signál co nejvíce blížil maximálnímu rozlišení s jeho ostrostí a vykreslením všech barev i těch nejmenších detailů.

Foto: Panasonic

Velké televize se zakřivením nabízejí příjemný divácký zážitek.

Rychlost

Zejména při sledování sportovních utkání je velmi důležitým parametrem televizorů rychlost, s jakou je schopna zobrazit třeba letící puk nebo míč. Zde bývají ve výhodě televize s vyšší zobrazovací frekvencí, třeba 200 Hz nebo 600 Hz, u špičkových kusů i 1000 nebo 1200 Hz. Většina základních modelů má 100 Hz.

Některé televizory mají i speciální sportovní módy upravující zvuk a barvy tak, aby měl divák ze sledování sportovního pořadu maximální zážitek. Zapínají se zpravidla pomocí speciálního tlačítka na dálkovém ovladači.

Plazma nebo LCD?

„Od plazmové technologie všichni výrobci postupně upouštějí, a to bez ohledu na velikost úhlopříčky. Zejména z důvodu spotřeby a také trvanlivosti panelů byla výroba plazmových televizorů ukončena. Moderním trendem jsou obrazovky LCD, které používají jako zdroj světla diody LED. V televizorech se však používají v daleko jemnější a preciznější podobě než například v žárovkách,“ uvedl Jan Rautenkranc, produktový manažer pro televizory společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Samsung navíc přidává ještě technologii nanokrystalů SUHD, která poskytuje mnohem lepší podání barev a větší energetickou účinnost.

Zakřivení není jen designová zajímavost

Pokud si můžeme dovolit investovat do nákupu TV vyšší sumu peněz, určitě zvážíme variantu se zakřivenou obrazovkou. Tyto modely nabízejí totiž nejpříjemnější divácký zážitek. Jejich obraz je na celé ploše v ideální vzdálenosti od diváka.

Foto: Philips

Ambientní osvětlení za televizí snižuje námahu očí při jejím sledování.

Přisvěcujme si
Při sledování televize by obrazovka rozhodně neměla být jediným zdrojem světla v místnosti. Vždy si přisvěcujeme ještě alespoň jedním světlem. „Absence osvětlení vede k tomu, že méně mrkáme a oko se tak dostatečně nezvlhčuje. Příliš velký kontrast mezi tmavou místností a zářícím televizorem navíc nutí oční svaly více pracovat a oči se rychleji unaví,“ vysvětluje oftalmoložka MUDr. Lucie Valešová. Tuto situaci řeší Philips u svých televizorů přidanou funkcí Ambilight. Přístroj pomocí pásu LED diod na zadní straně vyzařuje příjemné světlo, které se odráží od stěny za televizorem.

Elegantní vzhled a ovládání gesty

Kromě tradiční černé barvy si můžeme vybrat televizi orámovanou i v modré, červené nebo jiné netradiční barvě, která ladí s naším interiérem. Zajímavý moderní vzhled mají i dálkové ovladače. Trendem je navíc ovládání televizí pouhými gesty, která snímá speciální senzor.

Chytré televize

Čím dál větší samozřejmostí je možnost využití televize i pro práci s internetem a jeho aplikacemi. S tzv. chytrými televizemi můžeme přímo na obrazovce číst emaily, vyhledávat cokoliv na internetu anebo si třeba pouštět filmy a videa přímo ze sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám