Hlavní obsah

Rostliny, které ozdobí vánoční interiér

Právo, Adéla Taitlová

Vyzdobit pokoj rostlinami může být snadné i zábavné. Vyberte si ty druhy, které se pro adventní čas dobře hodí. Slavnostně je nastrojte a vánoční nálada bude dokonalá!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K útulnosti obývacího pokoje přispívá veselý truhlík s vánočními hvězdami, stříbřitým krásnohlávkem (drátovcem) a miniaturními růžemi.

Článek

Tradiční krásky

K nim jednoznačně patří vánoční hvězda alias poinsettie (Euphorbia pulcherrima). Kamkoli ji postavíme, funguje jako báječný poutač, za předpokladu, že k ní pronikne dostatek světla a teplota nepřesáhne 18 °C, jinak moc dlouho nevydrží. Existuje jako mini až střední keřík, dokonce i jako stromek.

Nápadné listeny hrají barvami od krémové, růžové, lososové až po červenou. Někdy jsou vícebarevné, mramorované. Vyžaduje bohatou zálivku, ale v mokru stát nesmí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Svítivě růžové květy vánočního kaktusu zvýrazněné květináčem stejné barvy propůjčují jiskru modernímu interiéru.

K tradičním symbolům adventu patří starý dobrý vánoční kaktus (Schlumbergera). Na rozdíl od poinsettie vypadá elegantně po celý rok. Hlavně díky zajímavé struktuře obloukovitě skloněných výhonů tvořených listovitými články, které po vložení do květináčku s pěstební zeminou rychle zakořeňují. Ale teprve až kaktus naplno rozkvete dlouhými výrazně zbarvenými květy, je důvod slavit.

Má rád teplo a po odkvětu asi čtyřtýdenní oddych od zálivky.

Trochu jinak

Kdo touží po změně, toho potěší krásnohlávek (Leucophyta brownii), u nás také známý pod jménem drátovec. Kompaktní keřík s rozvětvenými stonky a neznatelnými lístky působí stylově. Jeho šedostříbrná barva se k adventu náramně hodí, zvlášť když spletitou korunu protkávají ozdůbky v kontrastní rudé barvě.

Krásnohlávek je vděčný za teplé, klidně přímo osluněné stanoviště a jen mírnou zálivku. Zkrášlí i balkónový truhlík. A když uschne nebo zmrzne, tak to na něm ani nepoznáme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Se zářivě červenými sametovými mašlemi je pozoruhodný krásnohlávek (drátovec) nastrojen ke slavnosti.

Domov vánočně dolaďují také návštěvníci ze zahrady - čemeřice, cesmína, rychlené hyacinty a krokusy. Stále častěji se prosazuje libavka polehlá (Gaultheria procumbens). Zelené lístky tohoto aromatického keříku získávají vlivem chladu purpurový nádech, jakoby se chtěly přiblížit barvě červených bobulí, kterými se rostlina zdobí dlouho do jara.

Až půda venku rozmrzne, vysadíme libavku na polostinné až stinné místo s kyselejší půdou, kde se časem rozroste do hustého koberce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Libavka se k Vánocům hodí díky svým lesklým listům a červeným trvanlivým plodům. Pak ji vysadíme do zahrady.

Do skupin

Trpasličí formy vánočních hvězd, bramboříků, trnové koruny (Euphorbia milii) nebo růží vypadají roztomile, ale o samotě jen zřídka vyniknou. Výborně je uplatníme ve skupinách. Vybereme větší pletený košík, mísu nebo pěkný truhlík a rostliny do nich vysadíme, ale jen ty, které mají stejné nároky na světlo a teplotu.

Pokud se liší frekvencí a množstvím zálivky, vložíme je do nádoby ve vlastních obalech. Vzniknou tak zajímavé a nečekané kombinace, např. smetanové růžičky v doprovodu poinsettií a krásnohlávku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vánoční skupinku v tradičním barevném pojetí tohoto období tvoří brambořík perský, rudé poinsettie a zakrslý jalovec.

V posledních letech triumfují zakrslé, asi jen 25 cm vysoké jalovce (Juniperus communis), které si s pokojovým klimatem při dostatečné zálivce několik týdnů dobře poradí. Když na jalovec zavěsíme skleněné kouličky a doplníme ho voňavým bramboříkem perským (Cyclamen persicum) a vánočními hvězdami, vznikne ústřední dekorace stolu nebo milá pozornost pro hostitele, když se chystáme na návštěvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na stromky se vracejí skleněné ozdoby

Skleněné vánoční ozdoby se opět dostávají do popředí zájmu. A v Česku je prý největší sháňka po ozdobách v barvách fialové, bordó či jemně lososové. Neznamená...

Vánoční hvězda rozzáří každou domácnost

Vánoční hvězda neboli poinsettie je nedílnou součástí adventního období v mnoha domácnostech. Přitom se jedná o vcelku nenáročnou rostlinu. Stačí pár...

Výběr článků

Načítám