Hlavní obsah

Rokycanská vila okouzluje skromností i secesními motivy

Novinky, Text: Vratislav Ryšavý, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci Rokycan, pod příjezdem k nemocnici, na Pražském předměstí stojí dům, který si nechal postavit místní učitel František Kreidl. Pozdně secesní vilka s typicky geometrickým dekorem je dokladem stavitelské šikovnosti začátku dvacátých let dvacátého století ve venkovském a maloměstském prostředí.

Foto: Radovan Kodera

Vila s adresou: Dvořákova čp. 294, Rokycany

Článek

Vilu Františka Kreidla navrhl rokycanský architekt a stavitel Josef Pechan. Jde o stavbu téměř čtvercového půdorysu se zvýšeným přízemím. Vila je částečně podsklepená a má mansardovou střechu se štítem.

Foto: Radovan Kodera

Výrazným prvkem se stalo dekorativní trámoví.

Pro místního stavitele neplatila klasická pravidla symetrie, spíš pracoval s nepravidelně rozmístěnými okny ve všech pohledech.

Pro zachování iluze původního venkovského domu je v úrovni podkroví a těsně pod římsou imitováno hrázdění, které je k vidění i na omítce.

Foto: Radovan Kodera

Kovové dekorace s motivem rostlin jasně odkazují k secesi.

Do domku se vstupuje z boku přes verandu se samostatnou strmou sedlovou stříškou. Plot zahrady s kovanou mříží s geometrickými motivy kruhů a dalších částí, stejně jako dvířka branky s motivy lístků, jsou původní a dokazují zručnost místních kovářů a ostatních řemeslníků.

Foto: Radovan Kodera

Stavba má dekorovanou fasádu a secesního ducha.

Neokázalá a co do velikosti celkem skromná vilka má i jednoduchou cihelnou konstrukci. Podsklepena je jen jedna část domu se schodištěm, které také propojuje všechna podlaží.

Přízemí se skládá ze čtyř rovnocenných částí, tvoří je dva pokoje a kuchyň. Jednu část zaujímá schodiště do sklepa a na půdu.

V podkroví je jediný pokoj, orientovaný do ulice s polovalbovým štítem. Tam ostatně stavitel umístil okno, které je stejného formátu jako přízemní pod ním.

Foto: Radovan Kodera

Kuchyň se nacházela v přízemí. Ložnice byly ve vyšším patře.

Vila je důkazem schopnosti místních stavitelů, kterou museli dokazovat přísnými stavitelskými zkouškami, stejně jako orientaci stavebních firem a technologií s nimi spojených. To se projevuje hlavně na drobných dekoračních prvcích kování a jiném vybavení, které stylově odpovídalo tehdejším novým trendům moderní architektury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám