Hlavní obsah

Rodinný dům s jednou prosklenou stěnou je vysoce energeticky úsporný

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých pět kilometrů od centra kalifornského městečka Petaluma, v údolí Chileno, vlastní mladá rodina se třemi dětmi ranč. Ten zůstával po tři dekády ležet ladem. Nedávno se ale majitelé rozhodli začít jej využívat a postavit na něm stylový rodinný dům, který bude energeticky úsporný. O jeho návrh požádali architekty z kalifornského studia Turnbull Griffin & Haesloop Architects. Projekt nese název Hupomone Ranch.

Foto: Wakely (13x)

Hezkým rysem je prosklení takřka celé čelní stěny domu.

Článek

Architekti navrhli sídlo, které svým vzhledem a tvarem připomíná tradiční stodolu. Do ryze agrárně zaměřeného kraje proto velmi hezky zapadá. Navíc budovu umístili tak, že z pozemku o výměře 65 hektarů nijak výrazně nevyčnívá, je totiž zasazena mezi dvěma kopci.

Foto: Wakely

Do domu se vstupuje zadní stranou, vlastní prostor vstupu lze uzavřít vraty s dvojicí velkých posuvných křídel. Toto řešení ještě více umocňuje podobu domu se stodolou.

Foto: Wakely

Dům má sněhobílou střechu i fasády. Vstupuje se do něj zadní, více uzavřenou stranou, přičemž vchod je do domu zanořen. Tím vznikl příjemně chráněný prostor přede dveřmi, který je zastřešený. Uvnitř pak toto zastřešení architekti využili jako loft v hlavní místnosti.

Foto: Wakely

Naproti domu je za bazénem zahradní kuchyně s posezením.

Foto: Wakely

Stavba v podobě klasické stodoly je citlivě zasazena do mírně zvlněné krajiny.

Vlastní interiér je uspořádán velice prostým a praktickým způsobem. Centrální část domu slouží jako společenská zóna sdružující v sobě funkci obývacího pokoje a jídelny.

Kuchyň je umístěna po straně vlevo. Při pohledu od vstupu do domu proti ní, přes hlavní pokoj, je hlavní ložnice domu. Další dva soukromé pokoje jsou po stranách vstupu. Každý z pokojů, stejně jako hlavní ložnice, má svou vlastní koupelnu.

Foto: Wakely

Venkovní nábytek si majitelé vyráběli sami.

Před domem je prostorná zastřešená terasa, na níž lze vycházet jak z hlavní místnosti, tak z kuchyně, ale i z ložnice majitelů.

Foto: Wakely

Srdcem domu je centrální hlavní místnost, v níž se odehrává každodenní život rodiny. Její prostor je vizuálně zcela propojen se zahradou a krajinou před domem.

Foto: Wakely

Kuchyň je uložena do postranní části domu, přesto je plně propojena s hlavním obytným prostorem.

Důležitou vlastností domu je jeho způsob zacházení s energiemi. Dům je natolik úsporný a šetrný k okolnímu prostředí, že získal v USA velice prestižní ocenění LEED, a to na nejvyšší možné úrovni - Platinum, které v zemi uděluje Americká rada pro šetrné budovy.

Foto: Wakely

Pro interiér zvalila designérka Erin Martinová paletu s odstíny šedé, bílé a přírodního dřeva.

Foto: Wakely

Úložné prostory jsou řešeny s nápaditostí.

Stavba je navržena tak, aby byla vytápěna i ochlazována pasivně, k tomu architekti přidali důkladné zaizolování a termální vrt. Dům je osazen fotovoltaickými a solárními panely pro získávání elektrické energie ze slunečního záření a ohřev vody.

Foto: Wakely
Foto: Wakely

Loft vytvořený nad prostorem vstupu do domu rozšiřuje prostor společenské zóny a obsahuje i nápaditě umístěné lůžko.

Hezkým doplněním domu je komorněji pojatá zahradní kuchyň s venkovním barbecue koutem, které jsou umístěny naproti domu, za velkým bazénem. Tento detail je velmi praktický, protože veškeré pachy vznikající při venkovních grilovačkách nejdou bezprostředně do domu.

Foto: Wakely

Jeden z pokojů, které jsou umístěny po stranách vstupu do domu.

Foto: Wakely

Každý ze soukromých pokojů má svou vlastní koupelnu.

Architekti si pochvalovali nejenom spolupráci s kolegy z ateliéru Lutsko Associates, kteří navrhovali zahradu, a také designérkou Erin Martinovou, jež navrhla zařízení interiéru domu, ale i s klienty samotnými. Ti si sami vyrobili venkovní stoly a lavice k nim a pracují na výrobě velkého jídelního stolu, který budou používat doma.

Foto: urnbull Griffin & Haesloop Architects

Půdorys domu

Foto: urnbull Griffin & Haesloop Architects

Diagram práce s energiemi: 1 - Ovladatelná okna pro větrání napříč domem, 2 - ovladatelné světlíky pro pasivní ochlazování, 3 - vysoko umístěná ovladatelná okna, 4 - ovladatelné posuvné dveře,

Foto: urnbull Griffin & Haesloop Architects

Umístění domu v krajině

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám