Hlavní obsah

Rodinná dřevostavba na stráni pod lesem se stala vysněným domovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před lety mladý pár lékařů navštívil v jihočeském městečku kamaráda ze studií, netušil, že to změní celý jejich život. V Pošumaví se jim zalíbilo natolik, že v tiché stráni pod lesem zakotvili v rodinné dřevostavbě.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz (10x)

Podoba domu se odvíjí od typového projektu Vario 134. Dům má obytné podkroví, půdní prostor se rozšiřuje nad vstup a nad garáž. Tím vzniklo kryté závětří a půda poskytující velký úložný prostor.

Článek

Původně měli s manželkou nakročeno za hranice, ale pak přišly děti a jim se rodinná atmosféra malé nemocnice zalíbila natolik, že zůstali.

„Už při první návštěvě jsme si řekli – je tady krásně, ticho, klid, tady se nám líbí,“ říká investor. Cesta k vlastnímu bydlení ale nebyla snadná. O pozemky v kraji byla nouze a jen díky podnikavosti a pevné vůli se podařilo změnit územní plán, zasíťovat vybrané parcely a zakoupit dostatečně velký prostor pro nový život.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Náš pozemek má necelých 2500 m², chtěli jsme dostatek místa na výběh pro děti. Mají tu basketbalové hřiště, trampolínu, nemusíme je hlídat a mohou se vyřádit podle svých zálib přímo na zahradě.“

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ve chvíli, kdy byl pozemek jistý, začalo hledání stavební společnosti, které by mohli manželé svěřit výstavbu domu. Pragmatický přístup k volbě a cit pro detail rozhodly ve prospěch společnosti Atrium.

Manželé tedy oproti původní představě přistoupili na menší formáty oken, které více odpovídají vysokým solárním ziskům v letní sezóně, a dům se tak zbytečně nepřehřívá. Ze stejného důvodu opustili myšlenky na krb a dnes jsou díky výborné izolaci a okenním trojsklům naprosto spokojeni s ročními provozními náklady celého domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka z laminovaných MDF desek s dřevěným dekorem a skleněným obkladem pracovní plochy je maximálně praktická a zároveň dobře zapadá do společné obývací části domu.

K domácí pohodě přispívá klasický topný systém s elektrickým kotlem a radiátory doplňovaný rozvodem ze solárních panelů. Osmimetrová plocha umístěná na jižní straně sedlové střechy prakticky od půli března do listopadu zajišťuje ohřev vody jak pro topný systém, tak pro bojler.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Náhodě nebyly ponechány ani vodní zdroje. „Kuchyně je napojena pouze na přípojku městského vodovodu, tedy na pitnou vodu akreditovanou podle norem. Jinak je celý dům kromě obecního vodovodu napájen z vlastní studny a je možné zdroje kdykoli přepnout,“ uzavírá majitel.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Interiér domu charakterizuje účelná velikost a praktické uspořádání místností. Kuchyň je od obývacího pokoje oddělena polovysokou zídkou. Laminátová plovoucí podlaha a nábytek s dezénem dřeva vytvářejí pohodovou hřejivou atmosféru.

V předváděcím domě v Praze získali manželé přesnou představu o stavbě a jejích technických detailech. Z katalogové nabídky si vybrali typový rodinný dům, který během konzultací doznal několika změn.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Nejzásadnější proměnou prošla kuchyně. Je spojena s prostorem jídelny a od obývacího pokoje ji odděluje pouze pracovní pult, aby mohla celá rodina zůstávat pohromadě i během přípravy jídel. Manželka chtěla ergonomické rozmístění všech kuchyňských spotřebičů, a tak je jejich skladba dopodrobna promyšlená,“ vypráví pán domu.

Individuální potřeby rodiny odráží i vstupní zádveří oddělené oproti typovému projektu od schodiště do prvního patra s ložnicí, koupelnou a dětskými pokoji.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Do podkroví přichází světlo jak střešními, tak klasickými vertikálními okny. Tím vzniká příjemná světelná atmosféra a z každé místnosti je přímý výhled ven.

K intimní zóně přibyla využívaná místnost nad garáží, která díky odkládání nadbytečných drobností ze života získává tajemný charakter klasické půdy. Mimo základní projekt na klíč vznikla v zadní části pozemku ještě další malá stavba částečně zahloubená do svahu.

Velký sklad a přístřešek pro zahradní techniku slouží vlastně jako další základová deska pro možný pozdější výminek.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelna v podkroví je vybavena dvěma umyvadly a rohovou vanou, WC se nachází mimo koupelnu. Modrobílý keramický obklad opticky zvětšuje a osvěžuje prostor.

„Vyplatilo se nám každý den fotit průběh stavby hlavní budovy, protože máme přesně zaznamenány všechny přípojky. V zahradním skladu máme tedy vyvedené stoupačky, vodu i kanalizaci a můžeme na něj v případě potřeby nasadit domek pro rodiče. V současné době slouží zatravněná střecha k odpočinku,“ pochvaluje si investor.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Terasa v chráněné poloze vzadu za domem je ideální místo pro společné venkovní stolování i relaxaci s výhledem na šumavské kopce.

Slovo majitele

„Pocházím z rodinného domu a život v paneláku jsem vždy považoval za největší utrpení. Manželka vyrostla naopak v panelovém bytě, a tak si musela nejprve zvykat na pocit bezpečí. Chtěli jsme dům, aby naše děti měly rozlet, abychom všichni měli svůj prostor i velkou plochu pro společně trávený čas.“

Více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Dispozice: 5 + 1

Zastavěná ploch domu: 91,53 m2

Konstrukce: betonové základy, zděná garáž, prefabrikovaná konstrukce dřevostavby společnosti Atrium

Střecha: sedlová střecha, betonová taška

Osazení otvorů: okna plastová s izolačním trojsklem s venkovním dekorem; vchodové dveře plastové s venkovním dekorem, vnitřní dveře – dřevěná dýha

Podlahová krytina: laminátová plovoucí podlaha; technická místnost, koupelny, zádveří – keramická dlažba

Vytápění: elektrický kotel, teplovodní radiátory; solární panely napojené na topné rozvody a TUV, rekuperace Inventer

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám