Hlavní obsah
Horní patro domu přemosťuje prostor mezi přízemím a garáží. Foto: Thomas Jantscher

Rodina si přála větší stavbu na malé parcele. Dostala dům připomínající most

Rodina ve švýcarském kantonu Tannay chtěla postavit dům. Přála si, aby v něm bylo hodně volného místa a také spousta světla. Bohužel měla k dispozici poměrně úzký pozemek. Oslovený architekt Christian von Düring jim proto navrhl atypicky řešenou stavbu, která snad ani nemohla dostat jiné jméno než Bridge House (Dům Most).

Horní patro domu přemosťuje prostor mezi přízemím a garáží. Foto: Thomas Jantscher
Rodina si přála větší stavbu na malé parcele. Dostala dům připomínající most

Pointou řešení je rozdělení přízemí do dvou samostatných objektů, garáže a obytného prostoru s obývacím pokojem a kuchyní. Na ně architekt položil horní patro, které jako most překlenuje volné prostranství mezi nimi.

V horní části domu jsou umístěny ložnice rodiny.

Volné, zastřešené prostranství před vstupem do domu lze využít k různým účelům.

Foto: Thomas Jantscher

V přízemí je obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. V horním patře jsou ložnice a herna.

Foto: Thomas Jantscher

Vchod do domu je zastřešený.

Foto: Thomas Jantscher

Výhodou tohoto uspořádání, kromě neobvyklého vzhledu domu, je velkorysé zastřešení vstupu s možností využití místa nejen jako dalších parkovacích stání, ale třeba i k hrám dětí.

Naproti vstupu do domu je schodiště. po něm lze sejít do sklepa, nebo vystoupat do horního patra.

Foto: Thomas Jantscher

Velký jídelní stůl je srdcem společenského prostoru. Zde se schází rodina ke všem důležitým událostem a ke společnému jídlu.

Foto: Thomas Jantscher

Místo panelu za pracovní plochou je podlouhlé okno.

Foto: Thomas Jantscher

Příchozí spatří po vstupu do domu, jehož celková plocha podlah činí 257 m2,  jako jednu z prvních věcí velké schodiště, po němž může sestoupit do sklepa anebo vyjít nahoru do patra.

Kolem schodů se pak prochází do velkého obývacího pokoje propojeného s jídelnou a kuchyní, kde je téměř celá jižní stěna otevřená a nabízí panoramatický výhled do zahrady.

Uprostřed horního patra je dětská herna. Ložnice jsou na obou koncích.

Foto: Thomas Jantscher

Boční stěny horního patra mají rám, jehož trámy vytvářejí trojúhelníkový vzor.

Foto: Thomas Jantscher

Ložnice dětí má výhled do lesa.

Foto: Thomas Jantscher

Po schodech nahoru návštěvník přijde do úzké chodby propojující všechny tamní místnosti. V centru horního patra je dětská herna, ložnice jsou pak na obou koncích „mostu“.

Každý z pokojů má vlastní balkón a výhled do okolí. Zatímco na jedné straně je vidět na jižní stranu a terasu dole, druhý balkón směřuje k lesu.

Výhled z ložnice rodičů.

Foto: Christian von Düring

Modřínové hranoly jsou na fasádě pootočené na koso.

Foto: Christian von Düring

Architekt odlišil obě části domu nejenom jejich orientací, ale také materiálově. Zatímco přízemní části jsou zděné, horní „most“ je čirou dřevostavbou spočívající na dvou velkých vazných trámech táhnoucích se přes celou délku.

Stěny horní budovy tvoří do trojúhelníků uspořádaný rám a jsou důkladně izolované.

Sklep

Foto: Christian von Düring

Přízemí

Foto: Christian von Düring

Horní patro

Foto: Christian von Düring

Fasádu horního patra zakrývají dlouhé, vodorovně kladené hranoly z šedého modřínového dřeva. Jsou záměrně upevněné „nakoso“, čímž vzniká zajímavá hra stínů a také se tím poněkud odlehčilo vzhledu budovy, takže nepůsobí tolik robustním dojmem.

Řez domem

Foto: Christian von Düring

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků