Hlavní obsah
Místo jednoho společného domu architekti vytvořili shluk několika menších chatek. Foto: Lars Petter Pettersen

Rodina si přála prázdninový dům. Každý člen v něm má své soukromí

Se zajímavým zadáním se obrátil klient na architekty z norského ateliéru Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Pro svou rodinu chtěl navrhnout prázdninový dům, ovšem takový, aby v něm mohli být všichni pohromadě a zároveň aby měl každý své vlastní soukromí. Řešením se nakonec ukázal shluk tří objektů namísto jedné budovy.

Místo jednoho společného domu architekti vytvořili shluk několika menších chatek. Foto: Lars Petter Pettersen
Rodina si přála prázdninový dům. Každý člen v něm má své soukromí

Dům stojí v malebném prostředí Oslofjordu, na rozlehlé travnaté mýtině, jen pár kroků od mořského pobřeží. Romantiku místa dokreslují okolní husté lesy a větrem ošlehané skály pokryté tu a tam lišejníky.

Od samého počátku bylo zjevné, že chtít navrhnout do takového prostředí něco jiného než tradičně pojatý objekt s dřevěnými obklady a sedlovými střechami by bylo estetickým zločinem.

Kromě trojice propojených domků architekti navrhli na místě ještě čtvrtý, zcela samostatný sloužící jako úložný prostor a technické zázemí.

Foto: Lars Petter Pettersen

Chatky mezi sebou svírají chráněný prostor určený pro společné chvíle rodiny za pěkných teplých dnů.

Foto: Lars Petter Pettersen

Pamětliví touhy po soukromí všech členů rodiny nekreslili architekti jeden společný dům. Namísto toho jeho objem „rozkrojili“ na tři zhruba stejně široké pruhy a ty vůči sobě vzájemně posunuli. Tím vytvořili tři samostatné jednotky, které jsou přesto propojeny.

Hlavní společný prostor se tak nachází v exteriéru, přímo za prostředním dílem. Protože je shluk domků umístěn v bezprostřední blízkosti skalního srázu, vzniká za domem nádherný a ze všech stran chráněný prostor s vlastním příjemným mikroklimatem.

Střechy i fasády domků jsou obloženy borovými prkny.

Foto: Lars Petter Pettersen

Každá z částí stojí na půdorysu ve tvaru podlouhlého obdélníku a všechny jsou orientovány na jihozápad. Centrální část, která slouží jako kuchyně a obývací pokoj, má pak čelní i zadní stranu prosklenou.

Boční objemy sloužící jako dvě oddělené ložnice s vlastními koupelnami jsou naopak maximálně uzavřeny, aby obyvatelé měli soukromí.

Čelní a zadní strany prostředního domku je celá prosklená a nabízí moc hezké výhledy do okolní krajiny.

Foto: Lars Petter Pettersen

Všechny tři díly domu jsou vůči sobě posunuty, přesto zůstaly zčásti propojené.

Foto: Lars Petter Pettersen

Exteriér všech jednotek je obložen borovými prkny, která byla nejprve po určitý čas vystavena povětrnostním vlivům, díky čemuž domky snadno zapadají do okolního prostředí a „nesvítí“ v něm.

Uspořádání domu

Foto: RRA

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků