Hlavní obsah

Rodina si přála prázdninový dům. Každý člen v něm má své soukromí

Novinky, nes

Se zajímavým zadáním se obrátil klient na architekty z norského ateliéru Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Pro svou rodinu chtěl navrhnout prázdninový dům, ovšem takový, aby v něm mohli být všichni pohromadě a zároveň aby měl každý své vlastní soukromí. Řešením se nakonec ukázal shluk tří objektů namísto jedné budovy.

Foto: Lars Petter Pettersen

Místo jednoho společného domu architekti vytvořili shluk několika menších chatek.

Článek

Dům stojí v malebném prostředí Oslofjordu, na rozlehlé travnaté mýtině, jen pár kroků od mořského pobřeží. Romantiku místa dokreslují okolní husté lesy a větrem ošlehané skály pokryté tu a tam lišejníky.

Od samého počátku bylo zjevné, že chtít navrhnout do takového prostředí něco jiného než tradičně pojatý objekt s dřevěnými obklady a sedlovými střechami by bylo estetickým zločinem.

Foto: Lars Petter Pettersen

Kromě trojice propojených domků architekti navrhli na místě ještě čtvrtý, zcela samostatný sloužící jako úložný prostor a technické zázemí.

Foto: Lars Petter Pettersen

Chatky mezi sebou svírají chráněný prostor určený pro společné chvíle rodiny za pěkných teplých dnů.

Pamětliví touhy po soukromí všech členů rodiny nekreslili architekti jeden společný dům. Namísto toho jeho objem „rozkrojili“ na tři zhruba stejně široké pruhy a ty vůči sobě vzájemně posunuli. Tím vytvořili tři samostatné jednotky, které jsou přesto propojeny.

Hlavní společný prostor se tak nachází v exteriéru, přímo za prostředním dílem. Protože je shluk domků umístěn v bezprostřední blízkosti skalního srázu, vzniká za domem nádherný a ze všech stran chráněný prostor s vlastním příjemným mikroklimatem.

Foto: Lars Petter Pettersen

Střechy i fasády domků jsou obloženy borovými prkny.

Každá z částí stojí na půdorysu ve tvaru podlouhlého obdélníku a všechny jsou orientovány na jihozápad. Centrální část, která slouží jako kuchyně a obývací pokoj, má pak čelní i zadní stranu prosklenou.

Boční objemy sloužící jako dvě oddělené ložnice s vlastními koupelnami jsou naopak maximálně uzavřeny, aby obyvatelé měli soukromí.

Foto: Lars Petter Pettersen

Čelní a zadní strany prostředního domku je celá prosklená a nabízí moc hezké výhledy do okolní krajiny.

Foto: Lars Petter Pettersen

Všechny tři díly domu jsou vůči sobě posunuty, přesto zůstaly zčásti propojené.

Exteriér všech jednotek je obložen borovými prkny, která byla nejprve po určitý čas vystavena povětrnostním vlivům, díky čemuž domky snadno zapadají do okolního prostředí a „nesvítí“ v něm.

Foto: RRA

Uspořádání domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám