Hlavní obsah

Retro inspirace interiéry starých obchodů v Bělé pod Bezdězem

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirujícím tipem pro milovníky retra může být návštěva Bělé pod Bezdězem. Výstava s příznačným názvem "Čím posloužím, ...?" se snaží návštěvníkům přiblížit atmosféru maloměstského obchodu zbožím koloniálním v první třetině 20. století. Retro kousky, které ještě často seženeme v bazarech, nepřestávají své návštěvníky okouzlovat ani dnes.

Foto: Novinky

Designové perly - plechové krabice, bandasky na mléko, proutěné koše, které jsou dnes vyhledávané jako retro, byly v interiérech obchodů běžnou záležitostí.

Článek

Život lidí ve venkovských městech měl v dobách našich babiček a prababiček své kouzlo, které mu bezesporu dodával i tehdejší design obchodů. V obchodech kdysi částečně probíhal i rodinný život a interiér obchodu tak byl i pro řadu dětí, jejichž rodiče obchod provozovali, druhým domovem. Trefně to popisuje Karel Poláček ve své vzpomínkové knize "Bylo nás pět".

A na co dnes pamětníci rádi vzpomínají? Rozhodně nezapomínají na dekorované pokladny, ošatky na chleba ani na plechové bandasky na mléko či na reklamní plakáty na mýdlo.

Vzhled koloniálů, obchodů se smíšeným zbožím, kterým se jindy říkalo i hokynářství se ale v historii velmi měnil v souvislosti s druhy prodávaného zboží a dokonce i se stavebními proměnami měst a městských domů.

Silný vliv na podobu interiérů měl nedostatek místa a nároky na estetický vzhled obchodů konce 19. století. Prostory byly plné zasklených vitrín, kovových krabic s reklamními nápisy (ty jsou dnes obzvláště žádaným retrem) a proutěných košů.

Foto: Novinky

Na velkých skříních jsou k vidění kovové krabičky s logy někdejších firem, které jsou dnes velmi oblíbenou dekorací.

Pro nedostatek prostoru se začaly v 19. století stavět domy patrové s úzkým průčelím orientovaným do ulice nebo přímo na náměstí. V jejich přízemí se postupně objevují otevřené prostory s podloubím a širokými průjezdy, podél kterých byly umístěny samotné obchody jednotlivých prodejců a řemeslníků. Na jejich existenci upozorňovalo většinou pouze malé okno do podsíně nebo ulice.

Foto: Novinky

Kuchyňské náčiní mělo nezapomenutelný jednoduchý design.

Následně se proměňuje vzhled obchodu, vedle prodejny nyní většinou fungoval i příruční sklad, takže samotná prodejní místnost byla už jen jakousi větší výlohou. V prodejně samozřejmě nechybí pult s robustní pokladnou a váhami, které můžeme na výstavě také vidět.

Na počátku 20. století začíná hrát roli estetika

Celkově se zvyšují i nároky na estetiku interiérů. Od počátku 20. století jsou pulty vybaveny zasklenými skříňkami a zásuvkovými skříněmi. Vedle prodejny fungovala většinou v horním patře i lépe zařízená kancelář, kde se uzavíraly větší obchodní transakce a podepisovaly důležité smlouvy. Mění se i exteriér obchodu.

Foto: Novinky

Ošatky na chléb, zeleninu i ovoce jsou inspirací pro současný rustikálně zařízený interiér.

Jsou upravovány a zvýrazňovány vstupy a fasády. Nechybí také větší okna - budoucí výlohy, kde je vystavováno prodávané zboží. Nechybí bohatě zdobené vývěsní štíty a přede dveřmi poutače a plakáty, které se dnes v interiérech objevují jako žádané retro.

Foto: Novinky

Nádoby na bábovku, mléko nebo polévku v nezapomenutelných designech jsou dodnes k vidění v řadě domácností.

Autorky výstavy Miroslava Chadalíková a Kateřina Jeníčková vycházely z dobových fotografií a sbírek, jež jsou jednak majetkem Muzea v Bělé pod Bezdězem, jednak byly poskytnuty ze soukromých archivů. Prostor dostali i pamětníci.

Do interiérů obchodů můžete nahlédnout až do 3. 10. 2010 od úterý do neděle v době do 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin za příznivou cenu 20 Kč základního a 10 Kč zlevněného vstupného.

Anketa

Líbí se vám takové retro doplňky do domácnosti?
Ano, v novém provedení.
5,8 %
Ano, líbí se mi i staré kusy.
85,4 %
Ne, fandím současnému designu.
6,5 %
Patří do muzea a ne do bytu.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám