Hlavní obsah

Relaxujte příjemně v nadzemním bazénu

Právo, Gisela Růžičková

Plánujete si na léto pořídit bazén na zahradu a rozhodli jste se zatím pro nadzemní variantu? V tomto sortimentu je velký výběr. Je lepší vše do detailu promyslet a důkladně zvážit výhody a nevýhody jednotlivých materiálů a skloubit je s vlastní představou o letních radovánkách.

Foto: Mountfield (3x)

Nafukovací bazén Swing Splash díky jeho konstrukci připravíte ke koupání do několika minut a později opět sbalíte a uschováte. Navíc je absolutně bezpečný.

Článek

Důležité je, kdo bude bazén využívat a jaká velikost je pro rodinu optimální. Chcete ho pořídit dětem, nebo jej bude využívat celá rodina? Budete v něm jen relaxovat, nebo také plavat? Plavci dají přednost obdélníkovému tvaru, milovníci moderního designu a relaxace pak volí spíš tvary oválné.

Foto: Mountfield

Rámový bazén Swing Frame Ratan k sestavení nepotřebuje žádné nářadí. Pomocí rychlospojek snadno sestavíte jednoduchý a stabilní rám, který nese stěny bazénu.

Pravidla pro výběr

Umístění – při výběru ideálního místa pro bazén je důležité počítat i s technickými detaily. Je nezbytné vyčlenit u bazénu prostor třeba pro umístění pískové filtrace, solárního ohřevu či dalších doplňků. I v blízkosti nadzemního bazénu by měl být k dispozici přívod elektřiny.

Prostor vybírejte pečlivě. Nestavte bazén v blízkosti stromů nebo v místě, kde chcete stromy časem vysadit. Vyberte na zahradě takové místo, kam dopadají sluneční paprsky většinu dne. Stín a padající listí k relaxaci u bazénu opravdu nepatří.

Foto: Albixon

Nadzemní bazén GRE pacific 5 x 3 x 1,2 m je oblíbený pro svou snadnou montáž, kvalitu i originální barevné provedení.

Do předběžné cenové kalkulace je nutné zahrnout kromě samotného bazénu také náklady za bazénové příslušenství a doplňky. Ty lze rozdělit na funkční prvky, jako jsou solární ohřev, tepelné čerpadlo, protiproud a doplňky, např. teploměr a vysavač, solární a krycí plachta.

Foto: Marimex

Bazén Tampa Ratan 3,66 x 0,91 m patří k nejprodávanějším a nejoblíbenějším u nás. Koupání ve vlastním bazénu si může dopřát každý díky nízké ceně, snadné údržbě i rychlému zprovoznění.

Bazénová chemie – hlavním prvkem je chlor, který lze do vody přidávat i ve skutečně malém množství díky moderním technologiím pro úpravu vody, jako je UV lampa, ionizátor či solnička.

Cena nadzemních bazénů se liší podle velikosti, tvaru a použitého materiálu. Celkové náklady zvyšuje i vybraný design a náročnost umístění. Některé z nadzemních bazénů lze částečně zabudovat do země, čímž se zvýší náklady spojené s úpravou okolí bazénu.

Foto: Mountfield

Oválný rodinný bazén Azuro Vario V6 je zapuštěný do svahu, ale lze ho použít i pro instalaci na povrchu terénu. V nabídce jsou i kruhové i oválné bazény různých rozměrů.

Druhy nadzemních bazénů

Nafukovací bazény ocení hlavně nejmenší děti a jejich rodiče. Jsou vyrobeny z kvalitního a zdravotně nezávadného materiálu. Jejich hloubka je zhruba kolem 30 cm. Jsou oblíbené díky jednoduché údržbě, snadné stavbě a manipulaci i nízké pořizovací ceně, která se vejde pod 1000 Kč.

Foto: Eseos

Dětské nafukovací hrací centrum Hroch se skluzavkou poskytuje dětem více zábavy než klasický dětský bazének. Rozměr 2,21 x 1,88 x 0,86 m, objem vody 227 litrů, vhodné pro děti od 3 let. Cena 764 Kč.

Foto: Eseos

Nafukovací dětský bazén Tropický útes ve tvaru obdélníku s potiskem mořských živočichů. Skládá se ze tří komor, čímž je dosaženo lepší stability. Rozměr 305 x 183 x 56 cm, cena 868 Kč.

Gumové bazény s nafukovacím lemem, kde stabilitu zajišťuje voda napuštěná v bazénu. Svým vztlakem bazén postaví. Na výběr jsou jak kruhové, tak i oválné bazény s průměrem 1,83-4,57 m. Také tyto bazény se snadno instalují, aniž by potřebovaly zvláštní stavební úpravy. Stačí kromě srovnání podkladu do roviny odstranit vyčnívající kamínky.

Lákavá je i nízká cena, která se pohybuje u nejmenšího průměru zhruba od 1000 Kč při zachování kvality. Zajímavý je i výběr mnoha rozměrů a sad (s filtrací, bez filtrace). Bazény jsou vhodné pro rodiny s dětmi.

Foto: Marimex

Bazén Orlando 3,66 x 1,07 m je určený pro celoroční provoz. Po koupací sezoně ho není nutné rozebírat a uklízet, ale stačí jej zazimovat a příští rok připravit na další sezonu.

Bazény s ocelovou kostrou a třívrstvou bazénovou fólií. Jde o velmi stabilní a snadno sestavitelné bazény, které jsou k dostání v průměru 3,05-7,2 m. K jejich přednostem patří právě velké rozměry pro komfortní koupání.

Rozšířené verze nabízejí navíc kovovou kostru s vnitřní 3vrstvou PVC fólií. Takto vylepšené bazény mají větší stabilitu a delší životnost. V tomto případě je už ale nutné pečlivě upravit povrch pod nimi. Tyto bazény lze koupit již od 5700 Kč. Tyto typy bazénů se dají zapustit do země. Daní za tuto možnost je poměrně složitá instalace. Bazény vyžadují přesnou montáž a povrchovou úpravu pod bazény i v jejich okolí.

Foto: Marimex

Bazén Florida s kovovou konstrukcí (nosným rámem) 3,05 x 0,91 m, která zajišťuje dobrou stabilitu bazénu a zároveň i jednoduchou montáž. Bazény se také snáze prohřívají.

Foto: Albixon

Nadzemní bazén GRE Fidji se vyznačuje dlouhou životností a kvalitním provedením. Díky své skladnosti a jednoduché montáži je tento bazén velmi oblíbený. Součástí balení je písková filtrace, skimmer i schůdky!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám