Hlavní obsah

Relaxační vaky, sedačky i křesla pro dokonalou pohodu

Právo, Karolina Černá

Relaxační houpačku, křeslo, vak nebo sedačku vybíráme sobě na míru. Nábytek umístíme na klidné, nejlépe slunné místo. Pak bude pohoda dokonalá.

Foto: Bonami (3x)

Paq Chair navrhl maďarský produktový designér Géza Csire. Je to matrace a křeslo v jednom, záleží na tom, jak podložku složíme a zafixujeme zipem. Rozměry rozložené matrace 10 x 90 x 230 cm/složené 77 x 80 x 90 cm. Cena od 3200 Kč

Článek

Při nákupu si nábytek osobně vyzkoušíme. Posadíme se na něj, opřeme se celými zády. Vyzkoušíme ho v klidovém stavu i ve všech polohách, které nabízí. Záda mají být vždy uvolněná, jejich opora musí kopírovat správné zakřivení páteře. Pozice má být pohodlná dlouhodobě, to znamená, že uvolňuje klouby a svaly.

Některé výrobky, především křesla, jsou vybaveny vibračními a prohřívacími funkcemi, jejichž intenzita by nám měla vyhovovat.

Masáže tvarovaných křesel

Křesla nejčastěji nabízejí podporu při vstávání a usedání, polohování opěrky nohou, opěradla zad, dále vibrační masáž šíje, zad, stehen, hýždí i rukou.

Ergonomicky tvarovaná křesla zajišťují oporu bedrům, bokům, hlavě a pažím. Obvykle je doplňuje podnožka, která může být nedílnou částí křesla, lze ji ale dokoupit i samostatně.

Foto: Halmar

Kompromisem mezi lehátkem a křeslem je křeslo Davis. Materiál eko kůže. Rozměry 95 x 64 x 180 cm. Cena 6249 Kč

Funkce křesla ovládáme většinou manuálně, boční pákou. Za elektrické ovládání si připlatíme. Ovladačem zesilujeme či zeslabujeme jednotlivé masážní zóny. Intenzita vibrací může být i 10stupňová, regulovat lze stupeň nahřívání.

Dražší masážní křesla mají tzv. sensor scan. Speciální program nejprve zkontroluje stav zádového svalstva. Zařízení na něm nalezne problematická místa. Zjištěné informace uloží do paměti křesla, které postižené partie zohledňuje při následujících masážích.

Foto: Polstrin

Pohodlný Snug Chair je výstavní kubistický ušák s odkládací plochou v designu prof. ak. arch. Jiřího Pelcla. Rozměry 85 x 100 x 125 cm. Cena okolo 31 448 Kč

Při nákupu multifunkčního křesla vyžadujeme certifikát a český návod s popisem všech funkcí a polohovacích pozic konkrétního výrobku.

Aktivní sezení nabízí nafukovací balón, na němž bychom však neměli sedět celý den. Patnáctiminutové pérování při správném držení zad může prospět nejen jim, ale také břišním svalům, nohám a hýždím.

Flexibilní vaky a matrace

Na trhu jsou k dostání sedací vaky a pytle různých kvalit a designového provedení. Výhodné je vybírat výrobky s odnímatelným pratelným potahem (mají tzv. dvojitý obal).

Obaly jsou látkové, nejčastěji ze lnu, z bavlny s vysokou hustotou vlákna, ale najdeme i koženkové, čalouněné obaly, kdy je pytel tužší.

Foto: Bonami

Blandito je multifunkční kruhová podložka, kterou snadno proměníme v křeslo, vak, spací pytel. Rozměry 150 x 12 cm. Cena 11 299 Kč

Polystyrenové EPS kuličky uvnitř vaku poskytují potřebnou oporu v jakékoli poloze. Příjemně tělo pohltí, takže si připadáme, jako bychom odpočívali v objetí na obláčku. Kuličky se mohou častým používáním sesednout, není však problém jejich objem do vaku znovu doplnit. Náhradní náplň pro sedací vaky a pytle o objemu 200 l vyjde zhruba na 420 Kč.

Foto: Tuli

Multifunkční vak Sofa má zaoblené rohy, bezlímcový střih. Cena 4090 Kč

Sedací vaky a pytle se většinou prodávají ve velikostech od S (objem do 205 l) až do XXL (nad 450 l pro více osob), takže si je mohou oblíbit malí i velcí. Výrobky lze snadno přenášet, hodí se do interiéru i na terasu.

Podobnou schopnost mají matrace a multifunkční podložky pro ležení, které lze díky knoflíkům, suchým i běžným zipům proměnit na stabilní kukaň či křeslo. Výplň může tvořit kokosové vlákno, pěnové kuličky a protipožární pěna, pěnové jádro obalené cupovanou vlnou.

Foto: Bonami

Sedací míč Vluv je pevnější než vak, poslouží k sezení i cvičení. Potah je snímatelný, míč se nafukuje klasickou pumpičkou. Cena 7999 Kč

Houpání pro sny i nápady

Houpací židle a křesla většinou nabízejí předozadní houpání. To zvyšuje tělesnou teplotu, tlak, aktivuje mozek, který následně vyplavuje hormony dobré nálady, endorfin a serotonin. Posílí tak náš optimismus, usnadňuje přemýšlení.

Foto: Thonet

Designové houpací křeslo S 826 vyniká elegantním provedením. Kostru tvoří ohýbaná kovová konstrukce. Ergonomicky tvarovaný sedák a opěrák jsou bohatě čalouněné látkou nebo kůži.

Závěsné houpací koše nabízejí různé směry pohybu – vpřed, vzad a do stran. Pohyb do stran přináší týž efekt jako kolébka, brzy přichází spánek. Ratanový, plátěný koš zavěšený v teplé místnosti tak svědčí spíše podřimující siestě.

Foto: Benlemi

Proutěné závěsné křeslo Elis Wenge kruhového tvaru je vyrobené z přírodního vrbového proutí. Vhodné pro relaxaci v domácnosti i jako zahradní nábytek. Cena 7399 Kč

Pozor – houpání jakýmkoli směrem musí být plynulé, bez pocitu, že přepadáme dopředu nebo do stran. Z hlediska bezpečnosti je vždy lepší mít oporu nohou u houpání předozadního a vyvýšené pevné postranice při houpání do stran.

Sedačka s množstvím poloh

Ideální je s velkou plochou na sezení s přídavnou lenoškou pro natažení nohou. Opěradla rukou i nohou mohou být polohovatelná, podobně jako opora hlavy.

Sedák můžeme předsunout, zvýšíme tak hloubku sedu, takže se pohodlně cítí i vysocí lidé. Některé typy pohovek mají područku, kterou stočením dolů proměníme v oporu nohou.

Foto: Ikea

Předsunutím sedáku pohovky vzniká pohodlná lenoška.

K relaxaci na pohovce přispívají i kvalitní sedáky a opěráky, ne příliš měkké ani příliš tvrdé. Nejlepší jsou nečleněné, takže nemusíme časem bojovat s prohlubněmi na krajích jednotlivých dílů.

Vhodnou výplní bývá pěna z mikrovlákna. Kvůli otěru spoléháme na látky odolnější, s vyšší gramáží (360-1200 g/m2). Příjemně se leží na plyši, kožence a jiné hebké látce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám