Hlavní obsah

Rekonstrukce navrátila pražskému secesnímu domu jeho někdejší eleganci

Novinky, nes

Dům na pražském Smíchově byl ve značně zchátralém stavu, když jej nový majitel koupil. Prvním krokem byla tedy kompletní rekonstrukce a úprava domu i jeho bytových jednotek tak, aby odpovídaly potřebám moderního stylu života.

Foto: Jakub Pelnář (15x)

Interiéry bytů jsou navrženy a zařízeny v moderním stylu tak, aby bydlení v nich bylo co nejpříjemnější.

Článek

Majitel oslovil architektku Veroniku Pánkovou ve fázi, kdy po hrubých stavebních úpravách přišla řada na vše, co se týkalo povrchů, elektro rozvodů, dispozic jednotlivých místností a celkového zařízení.

Architektka navrhla nejenom nový vzhled fasády, ale především veškeré zařízení domu, ať již chodeb a schodišť, teras nebo jednotlivých místností v bytech.

Foto: Jakub Pelnář

Bytům se navrátily dubové parkety, styl oken i dveří.

Foto: Jakub Pelnář

Ačkoli je každý byt zařízen trochu jinak, ve všech lze objevit stejný styl - kombinaci čistě bílé, šedé a přírodní barvy dubového dřeva.

Foto: Jakub Pelnář

Kombinaci bílé a šedé v koupelně doplnily portugalské obklady.

Foto: Jakub Pelnář

„Cílem bylo navrátit zchátralé a nepříliš vábně vyhlížející budově její původní krásu a stejně tak poskytnout kvalitní a estetické bydlení i pro budoucí nájemníky. V domě byly zachovány a zvýrazněny interiérové secesní prvky, pískované motivy na sklech, původní design dřevěných dveří a oken, dubové parkety, zachované jsou ve vybraných bytech i klenby,” sdělila Novinkám architektka.

Foto: Jakub Pelnář

V domě jsou dva typy bytů, se dvěma a třemi pokoji.

Foto: Jakub Pelnář

Velké množství úložných prostorů v bytech je řešeno jako vestavné skříně na míru.

Foto: Jakub Pelnář
Foto: Jakub Pelnář

Architekta v některých bytech hezky sjednotila šedou dlažbu v chodbách s obklady v koupelnách.

Foto: Jakub Pelnář

Totální výměnou prošly samozřejmě veškeré instalace v domě, ať již elektrických, plynových či vodovodních rozvodů. Nové jsou dlažby a přirozeně také výmalba a obklady v celém domě.

Naopak, zachovaná zůstala zatím střešní konstrukce s původní krytinou z bobrovek. Důvodem je skutečnost, že majitel v budoucnosti plánuje v objektu realizovat půdní vestavbu s velkoplošným prosklením.

Foto: Jakub Pelnář

Proměnou a obnovou prošly také veškeré společné prostory v domě.

Foto: Jakub Pelnář
Foto: Jakub Pelnář

Vstupní prostor domu

V domě vzniklo celkem 14 bytových jednotek o dispozici 2 + kk a 3 + kk. Menší byty s hlavním společenským prostorem a ložnicí mají užitkovou plochu 45 čtverečních metrů, větší domácnosti s hlavním společenským prostorem a dvěma ložnicemi pak 59 čtverečních metrů.

Protože dům stojí v ulici Grafická, dostal jeho projekt název Grafická 27. Odtud pak už byl jen krůček k označení jednotlivých bytů jmény významných malířů. Noví nájemníci si tak budou moci pronajmout domov, který nese například jméno Chagall, Kandinskij, Jacobsen, Vasareli atd.

Foto: Jakub Pelnář

Za domem vznikly i prostorné terasy.

Foto: Jakub Pelnář

Nová fasáda domu

Jak upřesňuje architektka, příjemným rysem zadání byla relativně velká svoboda v nákladech na zařízení bytů. Díky tomu měla volnější ruku při volbě materiálů či konkrétního vybavení.

Nábytek je vyroben na zakázku s důrazem na detaily, solitérní kusy nábytku pak u kvalitních výrobců. Každý z bytů je zařízen v trochu jiném stylu, přesto je u všech zřetelný společný styl opřený především o parketové dubové podlahy a paletu akcentující šedobéžové tóny.

Foto: Archiv majitele domu

Původní stav

Foto: Veronika Pánková

Plán přízemí

Foto: Veronika Pánková

Plán druhého patra, které je řešeno velice podobně, jako ostatní podlaží.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám