Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu, kde nic není rovnoběžné

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní renovaci bytu z roku 1978 v japonské Fukuoce navrhl společně se svými spolupracovníky tamní architekt Yusaku Matsuoka. Byt je zařízen v tradičním minimalistickém stylu, jeho interiér zaujme především záměrně nepravidelnými liniemi.

Foto: Yousuke Harigane

Na stěnách obývacího pokoje je spousta kovových panelů určených k tomu, aby se na ně pomocí magnetů připevňovaly obrázky.

Článek

Srdcem bytu s užitnou plochou 110 m2 je velký společenský prostor tvořený obývacím pokojem, k němuž přiléhá kuchyňský kout. V centru pokoje jsou na podlaze položeny dřevěné parkety. Jsou vyskládané do čtyřúhelníku, který je ale vůči stěnám orientován jaksi „na šikmo”.

Architekt se tak vyhnul doslovné pravidelnosti, která by na obyvatele bytu po čase působila nudným dojmem.

Foto: Yousuke Harigane

Kuchyňský kout sice navazuje přímo na obývací pokoj, přesto je mírně skryt, aby jeho vzhled nijak nenarušoval.

Stejný nápad pak aplikoval na stropě, jehož centrální část zakrývá rozměrný panel s povrchem z tvrzeného lesklého PVC. Ani ten nedosahuje až ke stěnám a je vůči nim opět pootočen.

Foto: Yousuke Harigane

Svítidla se mírně podobají odkvetlým pampeliškám, které se zrcadlí na lesklém stropním panelu.

Lesklý povrch stropního panelu, stejně jako dalších prvků v bytě, není zvolen náhodně. Architekt tuto volbu vysvětluje nádherným výhledem z bytu do parku Ohori a na vodní plochy v něm.

Právě odlesky slunce, které hladiny odrážejí, jej inspirovaly k tomuto nápadu. Místo okolní přírody lesklé plochy v bytě odrážejí postavy jeho obyvatel.

Foto: Yousuke Harigane

Architekt přepdokládá nepravidelné uspořádání obrázků na panelech tak, aby celek připomínal květ.

Osvěžujícím prvkem jinak čistých stěn jsou metalické panely určené k připevňování obrázků pomocí magnetů. I obrázky jsou na panelech záměrně rozmístěny nepravidelně, a to tak, aby každý útvar z dálky připomínal rozevřený květ.

Foto: Yousuke Harigane

Navazující kuchyňský kout, jemuž vládne matně bílá barva, architekti nechali propojený s obývacím pokojem, přesto jej mírně skryli. Cílem bylo nenarušit příliš estetiku pokoje a zároveň zajistit obyvatelům bytu, aby do ní měli neustále blízko.

Foto: Yousuke Harigane

Police na knihy jsou v hlavní chodbě.

Zajímavým nápadem je umístění poliček na knihy, které jsou trochu překvapivě v hlavní chodbě. Jsou dostatečně vysoko, aby nebránily v průchodu, a přitom dost nízko, aby k nim byl dobrý přístup i ze země.

Foto: Yousuke Harigane

Vstup s úložištěm pro obuv.

Foto: Yousuke Harigane

Původní stav

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám