Hlavní obsah
Na stěnách obývacího pokoje je spousta kovových panelů určených k tomu, aby se na ně pomocí magnetů připevňovaly obrázky. Foto: Yousuke Harigane

Rekonstrukce bytu, kde nic není rovnoběžné

Kompletní renovaci bytu z roku 1978 v japonské Fukuoce navrhl společně se svými spolupracovníky tamní architekt Yusaku Matsuoka. Byt je zařízen v tradičním minimalistickém stylu, jeho interiér zaujme především záměrně nepravidelnými liniemi.

Na stěnách obývacího pokoje je spousta kovových panelů určených k tomu, aby se na ně pomocí magnetů připevňovaly obrázky. Foto: Yousuke Harigane
Rekonstrukce bytu, kde nic není rovnoběžné

Srdcem bytu s užitnou plochou 110 m2 je velký společenský prostor tvořený obývacím pokojem, k němuž přiléhá kuchyňský kout. V centru pokoje jsou na podlaze položeny dřevěné parkety. Jsou vyskládané do čtyřúhelníku, který je ale vůči stěnám orientován jaksi „na šikmo”.

Architekt se tak vyhnul doslovné pravidelnosti, která by na obyvatele bytu po čase působila nudným dojmem.

Kuchyňský kout sice navazuje přímo na obývací pokoj, přesto je mírně skryt, aby jeho vzhled nijak nenarušoval.

Foto: Yousuke Harigane

Stejný nápad pak aplikoval na stropě, jehož centrální část zakrývá rozměrný panel s povrchem z tvrzeného lesklého PVC. Ani ten nedosahuje až ke stěnám a je vůči nim opět pootočen.

Svítidla se mírně podobají odkvetlým pampeliškám, které se zrcadlí na lesklém stropním panelu.

Foto: Yousuke Harigane

Lesklý povrch stropního panelu, stejně jako dalších prvků v bytě, není zvolen náhodně. Architekt tuto volbu vysvětluje nádherným výhledem z bytu do parku Ohori a na vodní plochy v něm.

Právě odlesky slunce, které hladiny odrážejí, jej inspirovaly k tomuto nápadu. Místo okolní přírody lesklé plochy v bytě odrážejí postavy jeho obyvatel.

Architekt přepdokládá nepravidelné uspořádání obrázků na panelech tak, aby celek připomínal květ.

Foto: Yousuke Harigane

Osvěžujícím prvkem jinak čistých stěn jsou metalické panely určené k připevňování obrázků pomocí magnetů. I obrázky jsou na panelech záměrně rozmístěny nepravidelně, a to tak, aby každý útvar z dálky připomínal rozevřený květ.

Foto: Yousuke Harigane

Navazující kuchyňský kout, jemuž vládne matně bílá barva, architekti nechali propojený s obývacím pokojem, přesto jej mírně skryli. Cílem bylo nenarušit příliš estetiku pokoje a zároveň zajistit obyvatelům bytu, aby do ní měli neustále blízko.

Police na knihy jsou v hlavní chodbě.

Foto: Yousuke Harigane

Zajímavým nápadem je umístění poliček na knihy, které jsou trochu překvapivě v hlavní chodbě. Jsou dostatečně vysoko, aby nebránily v průchodu, a přitom dost nízko, aby k nim byl dobrý přístup i ze země.

Vstup s úložištěm pro obuv.

Foto: Yousuke Harigane

Původní stav

Foto: Yousuke Harigane

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků